Tehdit Altında Olanlar Taşındı
Bilimsel adı Rhaponticoides mykalea türü olan Kuşadası Tülüşahı’nın (Aydın Gaşağı), tehdit altında olanlarının taşıması yapıldı.
Geçtiğimiz yıl bulunan yeni bir alanda inşaat tehdidi altında bulunan Tülüşahlar, Kuşadası Belediyesi Park Bahçe Müdürlüğü ekipleri işbirliğiyle, Yaylaköy parkına taşıması gerçekleştirildi.
IUCN’ in Tehlike Kategorisinde “CR” (Çok Tehlikede) olarak belirlenen Tülüşahlar, en fazla yapılaşma baskısı nedeniyle yok olmaktadır.
Bazen bilmeden, bazen de bilinçli olarak Tülüşahların tahrip edildiği görülmektedir. Halbuki bitkinin bulunduğu bölgeler yeşil alan olarak bırakılsa, bitki yaşamaya devam edecek ve bulunduğu siteye de büyük değer katacaktır. Böylesine önemli endemik bir tür yok edilirken, daha sonra yerine peyzaj diye parayla kültür bitkisi alınıp dikilmektedir.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün Tür Koruma Eylem Planı kapsamında, bitkinin korunması için desteklenen Kuşadası Belediyesi’ne ait arazideki deneme parselinde, ADÜ Biyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Özkan EREN ve Doç. Dr. Yelda EMEK tarafından bilimsel çalışmalara devam edilmektedir. Tohumdan üretilmesi için yapılan çalışmalarda bu yıl fidelerin başarıyla çıktığı gözlenmiştir.
Aynı zamanda Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji Bölümü ve Aydın Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortaklaşa hazırladığı, EKODOSD’un da destek verdiği, TÜBİTAK doğa eğitimi ve bilim okulları destek programı kapsamında “Zenginliğe Farklı Bir Bakış, Endemik Bitkilerimiz ve Tülüşah’ın Hikayesi” projesi kapsamında, Tülüşahın tanıtım ve farkındalık çalışmaları yapılmaktadır.
Aydın Valiliği, Kuşadası Kaymakamlığı, Kuşadası Belediyesi’nin destek verdiği Tür Koruma Eylem Planı, Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, ADÜ Biyoloji Bölümü, Yaylaköy Muhtarlığı ve EKODOSD işbirliğiyle sürdürülmektedir.
Mayıs ayının sonlarına doğru yaklaşık 2 metrelik boylarıyla sarıçiçeklerini açmaya başlayacak olan Tülüşahlar en yoğun olduğu yer Yaylaköy’de, kent içinde ise Güvercinada’da, Doğal Botanik Park’ta ve İkiçeşmelik Lila Evler’in yanında görülebilir.
EKODOSD/KUŞADASI
Kaynak: Bahattin Sürücü (Facebook sosyal meyya hesabı)
Botanik Haberleri
-
Ankara florası
-
Buğday Ne Zaman Evcilleştirildi? Buğdayın Tarihçesi ve Kökeni
-
Bazı Maya Krallıklarının Sürdürülebilir Tarım Uygulamaları Vardı
-
Mucize Bitkiler Karayosunları
-
Yeni Endemik Bitki Türüne Prof. Dr. Bayram Göçmen Hocamızın Adı Verildi.
-
Darının Mezopotamya’ya Gelişi 1.000 Yıl Geriye Çekildi
-
Ülkemiz için 3 yeni bitki kaydı daha
-
Ülkemizde yeni bir endemik bitki türü daha keşfedildi . “"Aubrieta necmi-aksoyi Tunçkol, N. Özkan Al-Shehbaz"
-
Türkiye’nin Bazı Kayıp Çiğdem Taksonları
-
Dünyaya merhaba diyen yeni bir bitki türü "Scutellaria topcuoglui" - Muğla Kasidesi
-
Ülkemize Endemik Yeni Bir Bitki Türü Keşfedildi " G. izzet-baysalii"
-
Amazon ormanları son 15 yılın en yüksek ormansızlaştırmasıyla karşı karşıya
-
Aydın Ölmez Çiçeği
-
Ayçiçekleri Neden Doğu’ya Bakar?
-
Yeni Keşfedilen Endemik Bitki Türüne Prof. Dr. Aziz Sancar'ın Adı Verildi.