Ülkemiz İçin Yeni Bir Tür "Adıyaman çançiçeği"
Daha öncede bir çok çalışmasını yayınladığımız ve yakından takip ettiğimiz Prof. Dr Hasan Yıldırım hocamız ve Doktora öğrencisi Şener Özcan tarafından keşfedilen Türkçe adı ile "Adıyaman çançiçeği" "Campanula adiyamanensis" in tanıtımı hocamız Hasan Yıldırım'ın sosyal medya hesabından duyuruldu.
"Bugün bilim dünyasına tanıttığımız yenitür Çançiçeğimizi sizlerede tanıtmak isterim. "Campanula adiyamanensis" bilimsel adını verdiğimiz "Adıyaman çançiçeği" Türkçe ismi ile yeni bir doğa güzelimiz isim buldu bugün. Adıyaman Üniversitesi Biyoloji Bölümünde Doktora yapan Sayın Şener Özcan tarafından ilk olarak keşfedilen ve beraber çalışmasını yapıp yayınladığımız bitki, Adıyam ili Besni ilçesinde, Sugözü Kanyonu'nda tespit edildi. Dere yatağı genişletme çalışmaları ve mesire yerine yakın oluşu nedeniyle çok ciddi anlamda insan etkisine maruz bir alanda yaşamaya çalışmakta. Bu türümüze ait en kısa sürede koruma çalışmalarının başlatılması gerekmekte olan bir tür."
Makalesini online olarak Annales Botanici Fennici dergisinden aşağdaki linkten okuyabilirsiniz
Campanula adiyamanensis Yıldırım & K. Özcan sp. nova (Campanulaceae) is described, illustrated, and classified based on morphological data. The species is restricted to eastern Anatolia (Turkey), and currently known from one locality in Adıyaman Province. Campanula adiyamanensis morphologically resembles C. alisan-kilincii, but differs from it especially by its indumentum type, longer cauline leaves, more deeply lobed corolla, corolla color, lacking or short calyx appendages, distinctly exserted style, and capsule shape.
Özcan Ş. & Yıldırım H. 2022: Campanula adiyamanensis (Campanulaceae), a new species from East Anatolia, Turkey. — Ann. Bot. Fennici 59: 281–284.
Botanik Haberleri
-
Bilim insanları mekanik hasada uygun taze domates tasarladı
-
Orkide Türleri: Renklerin ve Kokuların Dansı
-
Tropik Lezzet ve Sağlık: Ejder Meyvesi, Pitaya Bitkisinin Sırları
-
Bordo bulamacı nedir ? Nasıl uygulanır ?
-
Ülkemiz İçin Yeni Bir Tür "Adıyaman çançiçeği"
-
İstilacı bitki türleri katlanarak artıyor ama kimse kaç tür olduğunu bilmiyor
-
Muğla'da yeni yabani soğan türü keşfedildi
-
Neolitik Dönem Karpuzları Tohumları Yüzünden Değerliydi
-
Çin’de Dev Bir Obruğun Dibinde Antik Orman Bulundu
-
Campanula myrtifolia altında yeni bir varyete "Taşeliçanı "
-
Ankara florası
-
Buğday Ne Zaman Evcilleştirildi? Buğdayın Tarihçesi ve Kökeni
-
Bazı Maya Krallıklarının Sürdürülebilir Tarım Uygulamaları Vardı
-
Mucize Bitkiler Karayosunları
-
Yeni Endemik Bitki Türüne Prof. Dr. Bayram Göçmen Hocamızın Adı Verildi.