Karabük Envanter Ve İzleme Projesi Kapsamında Yeni Tespitler
Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi kapsamında Karabük İli Karasal ve İç Su Ekosistemlerinde Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme çalışması 2013 yılında başlamış olup çalışmalar devam etmektedir. Bu bağlamda Karabük ilinde Damarlı (vasküler) bitkiler ve Omurgalı hayvanların (Memeliler, Kuşlar, Balıklar, Sürüngenler, Çift yaşarlar) tespitinde arazi çalışılmaları hız kesmeden sürdürülmektedir.Bahse konu arazi çalışmalarını yerinde incelemek üzere Genel Müdürlüğümüz Biyolojik Çeşitlilik Daire Başkanı Ayhan ÇAĞATAY ve Envanter Şube Müdürü Umut ADIGÜZEL, Karabük İl Şube Müdürü Ahmet Işık ve İl Şube Müdürlüğü mühendisleri İsmail SEVİMLER ile Ali Bozkurt arazi çalışmalarına katılım sağlamıştır.
Memeli türlerin tespiti için gidilen arazi çalışmasında daha önceden kurulmuş fotokapan cihazları toplanmış ve görüntüleri alınarak kaydedilmiştir. Ayrıca memeli türlerin iz, dışkı vb. yöntemlerle tespiti yapılmıştır. Söz konusu fotokapan görüntülerinde yaban kedisi, kızıl tilki, çakal, karaca, kaya sansarı, yabandomuzu, bozayı ve sarıboyunlu orman faresi gibi türler tespit edilmiştir. Yeni görüntüler elde etmek amacıyla çalışma alanına birçok yeni fotokapan yerleştirilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda gidilen bölgelerin habitat yapısı ve tür dağılımı konusunda bilgi alınmıştır. Bu doğrultuda söz konusu arazi çalışmasında elde edilen fotokapan görüntü ve videoları aşağıda verilmiştir.
T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Karabük İli’nin biyoçeşitliliğinin ortaya çıkarılmasına yönelik proje kapsamında 31.07.2014 tarihine kadar gerçekleştirilen arazi çalışmaları sonucunda tespit edilen özellikler yeni kayıtlar aşağıda verilmiştir.
· MEMELİ KAYDI
UZMAN: UZM. BİYOLOG MURAT DOĞAN
Karabük İli’nde tespit edilen ve olması muhtemel 48 farklı memeli türünden 12 memeli türü fotokapan ve sharman tipi özel kapanlarla kaydedilmiştir.
Felis silvestris, Yaban Kedisi
Vulpes vulpes, Kızıl Tilki
Canis aureus, Çakal
Capreolus capreolus, Karaca
Martes foina, Kaya Sansarı
Ursus arctos, Bozayı
Apodemus flavicollis (Sarıboyunlu orman faresi)
FLORA
KOORDİNATÖR/FLORA UZMANI: YRD. DOÇ. DR. KERİM GÜNEY
FLORA UZMANI: YRD. DOÇ. DR. BİLGEHAN BİLGİLİ
Yapılan arazi çalışmalarında literatürde tespit edilen 705 taksona birçok ilaveler yapılmıştır. Bugüne kadarki çalışmalarda araziden 600’e yakın bitki örneği toplanmış ve teşhis edilmeye başlanmıştır. Bitki Teşhisleri Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Herbaryumu’nda yapılmakta olup, bitki örnekleri de yine aynı yerde muhafaza edilmektedir. Bugüne kadarki teşhislerde 70 bitki türü Karabük ili için yeni kayıt olarak belirlenmiştir. Bu yeni kayıtların 14 tanesi endemik olup, bölgesel ve geniş yayılışlı bitkilerdir. Kalan bitkilerin teşhisi ve yapılacak diğer arazi çalışmaları ile bu sayının artacağı öngörülmektedir.
http://www.milliparklar.gov.tr
Botanik Haberleri
-
Çin’de Dev Bir Obruğun Dibinde Antik Orman Bulundu
-
Ankara florası
-
Buğday Ne Zaman Evcilleştirildi? Buğdayın Tarihçesi ve Kökeni
-
Bazı Maya Krallıklarının Sürdürülebilir Tarım Uygulamaları Vardı
-
Mucize Bitkiler Karayosunları
-
Yeni Endemik Bitki Türüne Prof. Dr. Bayram Göçmen Hocamızın Adı Verildi.
-
Darının Mezopotamya’ya Gelişi 1.000 Yıl Geriye Çekildi
-
Ülkemiz için 3 yeni bitki kaydı daha
-
Ülkemizde yeni bir endemik bitki türü daha keşfedildi . “"Aubrieta necmi-aksoyi Tunçkol, N. Özkan Al-Shehbaz"
-
Türkiye’nin Bazı Kayıp Çiğdem Taksonları
-
Dünyaya merhaba diyen yeni bir bitki türü "Scutellaria topcuoglui" - Muğla Kasidesi
-
Ülkemize Endemik Yeni Bir Bitki Türü Keşfedildi " G. izzet-baysalii"
-
Amazon ormanları son 15 yılın en yüksek ormansızlaştırmasıyla karşı karşıya
-
Aydın Ölmez Çiçeği
-
Ayçiçekleri Neden Doğu’ya Bakar?