B hücreleri, T hücrelerini beyne yönlendirir.
Multipl sklerozlu hastaların beyin dokusuna kendiliğinden giden T hücreleri, antijenle deneyimlenen B hücreleri tarafından yönlendirilir.
Nörologlar ve immünologlar, multipl sklerozunun (MS) bir T hücresi aracılı otoimmün hastalık olduğu konusunda uzun zamandır düşümüyorlardı. Multipl sklerozlu hastaların beyin dokusuna giden kendiliğinden reaktif (Tepki oluşturan) T hücreleri antijenle deneyimlenen B hücreleri (yani daha önce antijenle karşılaşmış B Hücreleri) tarafından yönlendirilir. Geçmişte B Hücrelerinin önemli bir rol oynadığı fikri çoğu kez bir takım şüphelerle birlikte görüldü. Bu bakış açısı için destek, doğrulanmış bir MS otoantikorunun kalıcı yokluğuna dayanmış olabilir. Bununla birlikte, B hücre tükenmesi tedavisinin dikkate değer etkisi hastalar için önemli bir buluştu ve Multiple Skleroz (bir çeşit otoimmün hastalık) immünopatolojisinde önemini aydınlatmaya yaradı. Fakat Multipl Sklerozda B hücrelerinin nasıl önemli katkılar yaptığını açıklayan mekanik detaylar belirsizliğini sürdürüyor. Daha iyi anlamak için Jelcic ve çalışma arkadaşları MS (Multipl Skleroz) hastalığında B hürelerinin beyne nüfus eden T hücrelerini nasıl etkilediğini araştırdılar.
MS kaynaklı T hücrelerinin, ekzojen (dış kaynaklı, dışarıdan gelen etken veya madde) uyaranların veya antijenin yokluğunda spontan proliferasyon (çoğalma) oranlarının arttığı bilinmektedir; buna, otoproliferasyon (kendiliğinden çoğalma) denir. Bu otoprolliferasyonu harekete geçiren faktörler ve bunların MS patolojisine ilişkileri belirsizliğini sürdürüyor. Yazarlar bu fenomeni hastalık belirtilerinin azalması sırasında artmış otoproliferasyonu içeren ve insan lökosit(akyuvar) antijen (HLA)-DR15 haploid bir genetik antijen taşıyan hastalarda birkaç hastalıkla ilişkili birkaç faktöre bağladılar. İlginç bir şekilde, kaşifler, B hücrelerini HLA bağımlı mekanizmalar yoluyla T hücre otoproliferasyonunun anahtar sürücüleri olarak tanımladılar ve sonuç olarak B hücre tükenmesi tedavisinden sonra otoproliferasyonun azaldığını gözlemlediler. Otoproliferatif T hücrelerinin karakterize edilmesi, bu hücrelerin beyne yerleşme yeteneğine sahip olduğunu göstermiştir, çünkü bu klasik ve klasik olmayan T yardımcı 1 (TH1) hücreleri, beyin girişi için önemli olan kemokin reseptörlerini ifade eder. Araştırmacılar daha sonra T hücre reseptör dizilimi yoluyla, çevrede bulunan otoproliferatif klonların beyin lezyonlarında zenginleştirildiğini doğruladılar. Bu sonuçlar, B hücrelerinin, B hücre tüketen terapilerin çarpıcı etkinliği göz önüne alındığında, MS'de otoaktif ve potansiyel olarak patojenik T hücre yanıtlarını sürmede önemli oyuncular olduğu kavramını desteklemektedir.
Bu çalışma, MS'de B hücrelerinin anlaşılması için önemli yeni bir paradigma sağlamasına rağmen, çalışma ayrıca, remisyon sırasında yükselen autoproliferasyonun ve aktive edici B hücrelerinin spesifikliğinin anlaşılması dahil olmak üzere B hücreleri ve otoproliferatif T hücreleri ile ilgili birçok önemli soru ortaya çıkarmaktadır.
Çeviren ve Derleyen: Tuna Terzioğlu
Memory B cells activate brain-homing, autoreactive CD4+ T cells in multiple sclerosis. Cell 175, 85–100 (2018).
Kanak ve İleri okuma
http://immunology.sciencemag.org/content/3/28/eaav4512
Sağlık Haberleri
-
Kompulsif Konuşma Nedir?
-
HEXA geni mutasyonuna bağlı "Tay-Sachs" hastalığı
-
Nosiseptör nedir? Başlıca Nosiseptör Türleri Nelerdir?
-
Kemirgenlerden insanlara bulaşan bir virüs. "Hantavirüs"
-
Afazi Nedir? Belirtileri Nelerdir?
-
Kafein Nedir? Ne İşe Yarar? Kafeinin Faydaları ve Zararları Nelerdir
-
Yürüyen zatürre nedir?
-
Tütün Bitkisi Hakkında Genel Bilgiler, Tütün Türleri ve Sağlık Üzerine Etkileri
-
İçme sularının sağlık açısından önemi ve İçme sularının temizliği
-
Kan Grupları ve Kan Uyuşmazlığı Hakkında Bilgi
-
İnsanlar Suyun Altında Nefesini Nasıl Daha Uzun Süre Tutabiliyor?
-
En İyi Ankara Dermatoloji Kliniği: Uzman Doktorlarla Sağlıklı Ciltler
-
Sivri sineklerin neden olduğu bazı hastalıklar
-
Dang humması nedir? Nasıl bulaşır ?
-
Uyku apnesi nedir?