Akciğer Kanseri
Akciğer kanseri, kadında ve erkekte en sık rastlanan kanser türlerinden biridir. Tüm dünyada her yıl yaklaşık 1.6 milyon kişinin akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir. Yakın zamana kadar en kötü kanser türlerindeyken, son yıllarda tanı ve tedavi yöntemlerindeki gelişmelerle 5 yıllık yaşam beklentisi yaklaşık %20 lere yükselmiştir.
Akciğer kanseri olgularının yaklaşık %85 i sigara içimine bağlıdır. Sigara dışında, radon gazı, asbestoz ve hava kirliliği de önemli faktörler arasında yer alır. Tüm akciğer kanserlerinin yaklaşık %8 inde genetik faktörler de rol oynar. Yakın akrabalarında akciğer kanseri olanlarda akciğer kanserine yakalanma riski yaklaşık olarak 2.5 kat artmaktadır.
Belirti ve bulgular
Akciğer ve bronş sisteminin ağrı duyusu içermemesi ve ilk semptom olan öksürüğün sigara içenler tarafından bir hastalık belirtisi olarak değerlendirilmemesi nedeniyle, akciğer kanseri vakalarının tanısı çoğunlukla ileri evrelerde konulmaktadır. Semptomlar tümörün lokal büyümesine bağlı olabileceği gibi metastatik hastalığa veya metastatik olmayan kanserli hücrelerin vücudun diğer dokularına dolaylı etkilerine (paraneoplastik sendromlara) bağlı olabilir
Nedenleri
Tütün ürünleri, endüstriyel ürünler (uranyum, radyasyon, asbest), hava kirliliği, beslenme eksiklikleri kanserin oluşmasında rol alan faktörlerdendir. Son araştırmaların ışığında, akciğer kanseri riskini artıran en önemli faktör kanserojen maddelerin uzun süre boyunca solunumundan kaynaklanmaktadır. Akciğer kanserinin oluşumunda şu faktörler yer alır:
Tütün ürünleri (sigara vb.) kullanımı (% 90'dan daha fazla) Radon (% 10-15) Asbest Akciğerde skar, fibrozis Kronik İntertisyel Pnömonitis Halojen eterler (klorometileter) İnorganik arsenik |
Radyoizotoplar Hava kirliliği Ağır metaller Krom Nikel Hardal gazı Vitamin A ve E eksikliği |
Özlem Taştekin
v Kaynaklar:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Akci%C4%9Fer_kanseri
https://www.yenikansertedavileri.org/akciger-kanseri
Sağlık Haberleri
-
Kompulsif Konuşma Nedir?
-
HEXA geni mutasyonuna bağlı "Tay-Sachs" hastalığı
-
Nosiseptör nedir? Başlıca Nosiseptör Türleri Nelerdir?
-
Kemirgenlerden insanlara bulaşan bir virüs. "Hantavirüs"
-
Afazi Nedir? Belirtileri Nelerdir?
-
Kafein Nedir? Ne İşe Yarar? Kafeinin Faydaları ve Zararları Nelerdir
-
Yürüyen zatürre nedir?
-
Tütün Bitkisi Hakkında Genel Bilgiler, Tütün Türleri ve Sağlık Üzerine Etkileri
-
İçme sularının sağlık açısından önemi ve İçme sularının temizliği
-
Kan Grupları ve Kan Uyuşmazlığı Hakkında Bilgi
-
İnsanlar Suyun Altında Nefesini Nasıl Daha Uzun Süre Tutabiliyor?
-
En İyi Ankara Dermatoloji Kliniği: Uzman Doktorlarla Sağlıklı Ciltler
-
Sivri sineklerin neden olduğu bazı hastalıklar
-
Dang humması nedir? Nasıl bulaşır ?
-
Uyku apnesi nedir?