Adrenalin nedir?
Stresli bir durum meydana geldiğinde ve kalbiniz çarpmaya başladığında, elleriniz terlemeye başladığında ve bir kaçış yolu aramaya başladığınızda vücutta bir takım tepkiler meydana gelmeye başlar.
Bu tepkiler adrenalin hormonundan kaynaklanır. Epinefrin olarak da adlandırılan bu hormon, vücudun savaş ya da kaç tepkisinin çok önemli bir parçasıdır, ancak bu tip durumlara aşırı maruz kalma sağlığa zarar verebilir. Bu nedenle adrenalin anlamaya değer bir hormondur.
Adrenalin, adrenal bezlerdeki medullada ve ayrıca merkezi sinir sisteminin bazı nöronlarında üretilir. Stresli bir durumda birkaç dakika içinde adrenalin hızla kana salınır ve belirli bir tepki oluşturmak için organlara uyarılar gönderir.
Adrenalinin işlevi nedir?
Adrenalin vücudun savaş ya da kaç tepkisini tetikler. Bu reaksiyon, kaslara ya tehlikeyle savaşmak ya da kaçmak için ihtiyaç duydukları oksijeni sağlamak için hava geçişlerinin genişlemesine neden olur. Adrenalin ayrıca kan damarlarını, kanı kalp ve akciğerler de dahil olmak üzere ana kas gruplarına yeniden yönlendirmek için kasılmasını tetikler. Adrenalinin bir sonucu olarak vücudun ağrıyı hissetme yeteneği de azalır, bu nedenle yaralansanız bile tehlikeden kaçmaya veya tehlikeyle savaşmaya devam edebilirsiniz. Adrenalin, stresli zamanlarda güç ve performansta gözle görülür bir artışa ve ayrıca farkındalığın artmasına neden olur. Stres azaldıktan sonra adrenalinin etkisi bir saat kadar sürebilir.
Adrenalin ile ilgili sorunlar
Adrenalin, vücudunuzun hayatta kalma yeteneğinin önemli bir parçasıdır, ancak bazen vücut stres altındayken veya gerçek bir tehlikeyle karşı karşıya olmadığında hormonu salgılar. Bu, baş dönmesi, sersemlik hissi ve görmede değişiklik gibi durumlar yaratabilir. Ayrıca adrenalin, savaş ya da kaç tepkisinin kullanacağı bir glikoz salınımına neden olur. Hiçbir tehlike olmadığında, bu ekstra enerjinin hiçbir faydası olmaz ve bu durum kişinin huzursuz ve sinirli hissetmesine neden olabilir. Gerçek bir tehlike olmaksızın stresten kaynaklanan aşırı yüksek hormon seviyeleri, kalp hasarına, uykusuzluğa ve gergin bir duygu durumuna neden olabilir.
Aşırı adrenalin üretimine neden olan tıbbi durumlar nadirdir, ancak böyle bir durum meydana gelebilir. Bir kişinin böbreküstü bezlerinde tümör varsa, çok fazla adrenalin üretilebilir. Bu durum anksiyete, kilo kaybı, çarpıntı, hızlı kalp atışı ve yüksek tansiyona yol açabilir.
Kaynak:
https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/adrenaline
Sağlık Haberleri
-
Bağırsak bakterilerinin kilo almayla ilişkisi var mı?
-
Maymun çiçeği virüsü
-
Akciğer Kanseri
-
Kleefstra sendromu del(9q34)
-
Subtelomerik mikrodelesyon sendromları
-
Langer-Giedion Sendromu - Trikorinofalangeal sendrom
-
WAGR sendromu
-
Angelman sendromu - del(15q11)
-
Prader Willi sendromu - del(15q11q13)
-
Lowe sendromu
-
Greig sefalopolisindaktili Sendromu
-
Chanarin-Dorfman Sendromu
-
Kardiyometabolik risk nedir?
-
Adrenalin nedir?
-
Endokrin Bozucu Kimyasallar "EBK'ler" Nelerdir?