Transirasyon Hızını Etkileyen Faktörler
Transpirasyonu arttıran esas faktör stomaların tam açık olmasıdır. Dolayısı ile stomaların açılmasını etkileyen faktörler aynı zamanda transpirasyon hızını da değiştirirler. Stomalar açık olduğunda şu faktörler transpirasyon hızını etkiler:
1- Havanın nemi: Havadaki nem miktarı buhar basıncı ile ifade edilir. Sıcaklığında etkisiyle havanın nispi nemi azalırsa yaprak ile ortam arasında buhar basıncı gradiyenti farkı doğar ve transpirasyon artar. Kuru havalarda nispi nem düşük, transpirasyon hızlıdır.
2- Sıcaklık: Sıcaklığın su moleküllerinin kinetik enerjilerini arttırdığını biliyoruz. Dolayısıyla sıcak havalarda daha fazla buharlaşma olacağından transpirasyon artacaktır.
3- Rüzgar: Rüzgarın yaprak etrafındaki buhar basıncı gradiyentini düşürmesi sonucu oluşacak gradiyent farkı transpirasyonu hızlandırır.
4- Yaprak alanı ve stoma sayısı: Küçük yapraklı bitkiler birim yaprak alanında daha çok transpirasyon yapabilirler. Bir bitkiden yaprakların bir kısmı koparıldığında kalan yaprakların daha hızlı transpirasyon yaptıkları görülmüştür. Ayrıca yapraktaki stoma sayısının azlığına ve çokluğuna dayalı olarakta transpirasyon hızı değişmektedir.
5- Yaprağın yapısı: Bitkiler yaşadıkları ortama göre değişik yaprak yapıları geliştirmişlerdir. Kurak yerde yaşayan bitkilerin yaprakları genelde kalın kütikulalı, tüylü, stomalar derinde ve yüzey küçülmüştür. Kserofit bitkiler için karakteristiktir. Mezofit yapraklar ve higrofit yapraklar farklıdır.
Fizyoloji
-
BESLENME FİZYOLOJİSİ
-
BİTKİ FİZYOLOJİSİNİN KONUSU VE DALLARI
-
Kalp
-
BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ VE HORMONLARI
-
Hayvan Fizyolojisi Laboratuvar Kılavuzu
-
Akciğer hacim ve kapasiteleri
-
Solunumda Hava Akışı ve Hacim
-
Kan basıncı ve nabız
-
Kan Basıncı ve tansiyon ölçülmesi ve Kan
-
Elektromiyografi
-
İskelet Kası: Genel Bilgi
-
Kalp Kapakçıkları ve Kalp Sesleri
-
Beynin çalışmadığı durumlarda dahi, kalp nasıl çalışıyor?
-
Elektrokardiyogram ve Kalp Sesleri
-
Stannius Bağları