Proteaz İnhibitörleri Hepatit C tedavisinde çığır açıyor
Hepatit C alanında birçok klinik araştırmaya liderlik eden Queen Marys Üniversitesi Hepatoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Graham Foster, Janssen'in davetlisi olarak İstanbul'daydı. Hepatit C Akademi İstanbul Toplantısına katılan Prof. Dr. Foster Medical Tribune Yayın Koordinatörü Zuhal Demirarslan’ın sorularını yanıtladı.
MT: Genel olarak hepatit C görülme sıklığı dünyada nedir?
Bütün dünyada Hepatit C' nin sık görülen bir hastalık olduğunu biliyoruz.Hepatit C tanısı 1989 öncesinde Non-A/ Non-B olarak isimlendirilmekteydi, bundan sonra Hepatit C virüsu izole edilerek HCV tanısı konabilmiştir. Hepatit C infeksiyonu 30-40 yıldır bilinmekte. Bu infeksiyon karaciğeri etkileyerek kronikleştiği için karaciğerin tamamen etkilenmesi sürüyor. Bu sebeple Hepatit C'den kaynaklanan ölümlerin önümüzdeki 5-10 yıl içinde ciddi bir şekilde artması bekleniyor. Avrupa'da Hepatit C kaynaklı daha fazla kanser, karaciğer yetmezliği gibi rahatsızlıklar görmekteyiz ve tahminimiz bunun daha da kötüleşeceği yönünde. Çünkü infekte olan kişilerin sayısı çok fazla ve birşey yapamazsak ölüm rakamları ciddi bir şekilde artacak.
MT: Kronik HCV infeksiyonunda tanı konması ve sonrasındaki erken dönem tedavi ile ilgili düşünceleriniz neler?
Avrupa'da Hepatit C olan kişilerin tedavisi konusunda çok iyi durumda değiliz. Çünkü tedavilere baktığımızda, erken dönem infeksiyonda çok daha etkili. Ama daha geç evrede hasar daha fazla olduğunda, tedavi o kadar etkili olmuyor ama erken evrede bu kişileri bulursak o zaman başkalarına bulaştırmalarını engelleyebiliriz. İlaçlar çoğu kişiyi tamamen iyileştirebiliyor o yüzden Hepatit C'si olan kişileri bulup hemen tedaviye başlamamız lazım ve sanıyorum bu virüsü tamemen öldürüp Hepatit C'yi ortadan kaldırma şansına bu şekilde sahip olabiliriz.
MT: Hepatit C'nin eradike edilen bir hastalık olduğunu biliyoruz. Şu anki standart tedavi bunu ne kadar sağlıyor?
Eskiden elimizdeki tedaviler yaklaşık %50'lik bir grubu tedavi ediyordu. Türklerde bu daha da kötüydü çünkü çok zor bir Hepatit C türü var: genotip 1. Ama yeni tedavilere baktığımızda bunlar genotip 1 için çok daha başarılı. O yüzden %40 yerine %70- 80'ini tedavi edebiliyoruz.Bu proteaz inhibitörleri yani yeni tedavilerin genotip 1 hastaları üzerinde çok büyük bir etkisi olacak bu da zaten Türkiye'de sık görülen tip.
MT: Şuan da dünyada ve Türkiye'de de yeni kullanılmaya başlanan proteaz inhibitörü olan İncivo hakkındaki görüşleriniz neler?
Proteaz inhibitörleri bence Hepatit C hastalarının tedavisinde ciddi bir çığır açtı. Eskiden %40'lık bir kurtulma şansları vardı ve bir yıllık bir tedavi uygulanıyordu ama şimdi hastalara diyoruz ki %80 oranında bu virüsten kurtulabilirsiniz ve çoğu kişide 6 aylık bir tedavi yeterli oluyor. O yüzden bu ilaçlar tedavi süresini kısalttı ve çok daha etkililer. Ayrıca tedavi yöntemimizi tamamen değiştirdiler. O yüzden virüsten kurtulma olasılığını çok daha yüksek olduğunu duymak insanları mutlu ediyor, çok daha fazla insan tedavi olmak istiyor, daha fazla insan test oluyor. Bu da tabi Hepatit C'yi çok tedavi edilebilir bir hastalık haline getirdi.
MT: Üçlü tedaviye aday olan hasta grubu kimler?
Bu konuda çok ciddi bir tartışma var, hangi hastalar en uygun ve de hemen tedavi edilmeli. Ben şöyle düşünüyorum: Hepatit C hastalarını tedavi edeceksek tabii ki elimizdeki en iyi tedaviyi uygulamalıyız, bu da proteaz inhibitörleridir. İlaçlar ucuz değil çünkü çok fazla vakit ve para harcandı. Dolayısıyla birtakım maliyet kısıtlamaları var bu açıdan. O yüzden buna yanıt verecek hastaları özellikle seçelim ya da zor hastalığı olan kişilere proteaz inhibitörü verelim ama diğer tedaviye yanıt verecek kişileri seçip onlara normal tedavi uygulayalım diyenler var ama bu iyi bir yaklaşım değil. Çünkü normal tedaviyi uyguladığınızda bir işe yaramazsa başa dönüp tekrar proteaz inhibitörü vermeniz lazım. Para açısından, zaman açısından tasarruf dediğimizde, proteaz inhibitörüne ihtiyacı olmayan kişileri seçmeye kalkarsak aslında bir tasarrufa gitmiş olmuyoruz. Ama daha çabuk ve daha rahat bir şekilde proteaz inhibitörünü herkese vermek çok daha etkili. Tabi bizde Hepatit C olsa biz ne seçerdik kendimize onu sormak lazım. Eğer biz proteaz inhibitörünü kendimize uygulayacaksak hastalara da vermemiz lazım. O yüzden herkese mümkün olan en iyi tedaviyi vermek gerekiyor.
MT: Şu an üzerinde çalıştığınız yeni çalışmalar var mı?
Proteaz inhibitörleri üzerinde çok çalışıyoruz. Özellikle de tedaviyi biraz daha geliştirip farklı Hepatit C tiplerinde, farklı genotiplerde kullanılabilir mi diye bakıyoruz. Büyük klinik çalışmalar var, daha iyi tedavileri araştırıyoruz. İlaç kombinasyonları üzerinde araştırmalar yapıyoruz. Yani tedaviyi biraz daha kısaltabilmek ve farklı doz rejimlerini araştırmak için bu konuda gerçekten çok büyük ve heyecan verici çalışmalar devam ediyor. Şu anda günde üç kere tablet veriyoruz, acaba 2 kere verirsek bu fayda sağlar mı ya da 3 aylık bir tedavi 6 aylık bir tedavinin yerine geçer mi diye araştırıyoruz.
MT: Bu çalışmaların ne zaman sonuç vereceğini düşünüyorsunuz?
Çalışmaların sonuçlarını yakın zamanda alacağız. Bu yıl ABD'de çok büyük bir kongremiz olacak, o zaman sanıyorum birtakım şeyler açığa çıkacaktır ama birkaç ay sonra kapsamlı çalışmaların sonuçlarını alacağımızı düşünüyorum.
http://www.medical-tribune.com.tr
Biyolojik Gelişmeler
-
Avcı-Toplayıcılıktan Tarıma Geçiş Tam Olarak Nasıl Gerçekleşti?
-
Kök Hücre Nedir?
-
Tat hücreleri hayvanın yiyecek arama stratejisini nasıl kontrol edebilir?
-
İnsanlar Neden Şekeri Sevmeye Programlandı?
-
2021 Yılında Vahşi Yaşamın Kazananları ve Kaybedenleri
-
Öğrenme ve Hafızaya Bağışıklık Hücrelerinin Etkisi Nasıldır?
-
Biyologlar Hücre Çekirdekleri İçin Bir ’Periyodik Tablo' Oluşturdular
-
LGS Hazırlık ve Online Eğitim
-
Kuşadası’nda Yeni Bir Mantar Türü Daha Keşfedildi
-
Bilinç nedir?
-
Üç Farklı Cinsiyete Sahip Bilinen İlk Yosun Türü Keşfedildi
-
Biyomateryal üretiminde kullanılabilecek yeni bir teknik geliştirildi
-
Sentetik bir böbrek üretmek mümkün mü?
-
Beyincik, insan beyninin evriminde önemli bir role sahip olabilir
-
Çiçek değil. Bu bir mantar!