Avustralya fosili, fotosentezin en az 1,75 milyar yıl önce evrimleştiğini öne sürüyor
Nature dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, fotosentetik yapıların bugüne kadar bildirilen en eski kanıtı , 1,75 milyar yıllık mikrofosillerden oluşan bir koleksiyonda tespit edildi .
Fotoğraf: McDermott Formasyonundan (Tawallah Grubu, Avustralya) Navifusa majensis örneğinin TEM resmi. Bu resim tilakoidal membranların ölçüldüğü konumları göstermektedir. Ölçümler aşağıdaki tablo S4'te derlenmiştir. McDermott Formasyonu için n = 2 N. majensis. “n” TEM tarafından gözlemlenen örnek sayısını temsil eder. Kredi: Doğa (2024). DOI: 10.1038/s41586-023-06896-7
Nature dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, fotosentetik yapıların bugüne kadar bildirilen en eski kanıtı , 1,75 milyar yıllık mikrofosillerden oluşan bir koleksiyonda tespit edildi . Keşif, oksijenli fotosentezin evrimine ışık tutmaya yardımcı oluyor.
Güneş ışığının su ve karbondioksitin glikoz ve oksijene dönüşümünü katalize ettiği oksijenli fotosentez , siyanobakterilere ve ökaryotlardaki ilgili organellere özgüdür . Siyanobakteriler erken yaşamın evriminde önemli bir role sahipti ve yaklaşık 2,4 milyar yıl önce Büyük Oksidasyon Olayı sırasında aktifti, ancak oksijenli fotosentezin kökenlerinin zamanlaması sınırlı kanıtlar nedeniyle tartışılıyor.
Catherine Demoulin, Emmanuelle Javaux ve meslektaşları Navifusa majensis'teki fosilleşmiş fotosentetik yapıların doğrudan kanıtlarını sunuyor. Mikro yapılar tilakoidlerdir; Bitkilerin kloroplastlarında ve bazı modern siyanobakterilerde bulunan zara bağlı yapılar. Yazarlar bunları üç farklı lokasyondaki fosillerde tanımladılar, ancak Avustralya'daki McDermott Formasyonu'ndan gelen en eski fosiller 1,75 milyar yaşında.
N. majensis'in bir siyanobakteri olduğu varsayılmaktadır. Bu çağa ait bir örnekte tilakoidlerin keşfi, fotosentezin 1,75 milyar yıl öncesinde bir noktada evrimleşmiş olabileceğini düşündürmektedir. Ancak fotosentezin Büyük Oksidasyon Olayı'ndan önce mi yoksa sonra mı geliştiğinin gizemini çözmüyor.
Araştırmacılar, eski mikrofosillerin benzer üstyapısal analizlerinin bu soruyu yanıtlamaya ve Büyük Oksidasyon Olayı sırasında tilakoidlerin evriminin oksijen seviyelerindeki artışa katkıda bulunup bulunmadığını belirlemeye yardımcı olabileceğini söylüyor.
More information: Catherine F. Demoulin et al, Oldest thylakoids in fossil cells directly evidence oxygenic photosynthesis, Nature (2024). DOI: 10.1038/s41586-023-06896-7
Journal information: Nature
Biyolojik Gelişmeler
-
Karmaşık Yaşam, Düşünülenden 1,5 Milyar Yıl Önce Başlamış
-
Tarak denizanası okyanus tabanındaki basınçlı yaşama nasıl uyum sağladı?
-
Arkeologlar Korunmuş İnsan Beyinleri Bulmaya Devam Ediyor
-
Yapay Zeka istilacı Asya eşekarılarını tespit etmeye yardımcı oluyor.
-
Avustralya fosili, fotosentezin en az 1,75 milyar yıl önce evrimleştiğini öne sürüyor
-
Böcek kanatlarının solungaçlardan evrimleştiğine dair yeni kanıtlar
-
Denizyıldızının Başı Neresi? Tahmininiz Büyük İhtimalle Yanlış
-
Biyoloji bölümü seçenler ve biyolojiye ilgi duyanlar için bazı öneriler
-
Canlıların Gizemli Dünyasını Keşfetmek: Biyologların Gözüyle Doğa, Genetik ve Evrim
-
Biyolojik ve Kimyasal Silahlar Ne Zamandan Beri Var?
-
Filler Gerçekten ‘Asla Unutmaz’ mı?
-
Sibirya’da Bulunan Ayı Mumyası, Mağara Ayısı Değilmiş
-
California Bilimler Akademisi Bilim adamları 2022'de 146 yeni tür tanımladı
-
Yapay zeka hücre hareketini mikroskop altında analiz edebiliyor.
-
Ağaçlardan Önce Yeryüzünde Devasa Mantarlar Vardı