Peptit Kullanarak Birbirleriyle İletişim Kuran Fajlar
Bakteriyofaj Phi X 174 Elektron mikrografi. Credit: Wikipedia / CC BY-SA 4.0
(Phys.org)— İsrail'deki farklı kurumlarda bulunan araştırmacılardan oluşan bir ekip, ilk kez, fajların birbirleriyle iletişim kurmak için kullandığı bir molekülü tanımladı. Nature dergisinde yayınlanan makalelerinde ekip, molekülü ayırmak için kullandıkları yöntemleri ve fajlar tarafından karar vermek için kullanılan yolu tanımladı. Toronto Üniversitesi'nden Alan Davidson, ekip tarafından tamamlanmış çalışma ile ilgili bir News & Views makalesinde, aynı günlük yayında yanı sıra bulgunun neden mikrobiyolojik alanda bu kadar heyecan verici olduğuna dair bir açıklama önermektedir. Davidson'un belirttiği gibi, fajlar bakterileri enfekte eden virüslerdir.
Araştırmacılar bunu yaptıklarında dikkat ettikleri, her bir faj hangi enfeksiyon türü hakkında teşvik edileceği konusunda karar vermelidir. (Birinci yol lytic(eritici-tahrip edici) gelişimsel yol olarak adlandırılır, çünkü ev sahibini yok eder ve çevreye yeni fajlar saçar, her biri yeni bir ev sahibi aramaya başlar. Diğer yola lysogeny denir ve ev sahibini öldürmez; faj bunun yerine kendisini bakteri genomuna entegre eder.)
Önceki araştırmalar hangi çevre koşullarında hangi saldırının seçileceğini göstermişti. Örneğin, ne kadar aynı tip faj yakınlardaki diğer bakterilere saldıracak. Fakat nasıl ilerleyeceklerini nasıl bildikleri bir sırdı. Bu yeni çalışmada; araştırmacılar, fajların birbiriyle bağlantı mekanizmalarını bulduklarına inanıyorlar-phi3T olarak adlandırılan peptit molekülü. Bu molekül fajlar tarafından sentezlenir ve salınır ve daha sonra diğer bakterilerin içindeki diğer fajlar tarafından alınır-bunları alanlar lysogeny yolunu seçerler. Böylece, bir ortamda bulunan daha fazla faj daha fazla haberleşme molekülü salar ve belirli bir çevredeki tüm fajlar için faj konsantrasyonunu ölçme aracı sunan başka bir faja gitme şansını arttırır. Bu sayede bir ortamda bulunan daha fazla faj daha fazla haberleşme molekülü salar ve başka bir faja gitme şansını arttırır. Tüm fajlar ortamda bulunan faj konsantrasyonu ölçme şansı bulur. Araştırmacılar phi3T'nin oynadığı rolü dört farklı fajı bir çeşit bakteriye bulaştırarak buldular ve daha sonra mevcut moleküle bakmak için yaşadıkları ortamı taradılar. Bunu yaparken, doğrudan faj tarafından üretilen bir molekül olan phi3T'yi keşfettiler. Sonraki test, molekülü alan diğer fajların, bir bakteri enfekte ederken lytic yol yerine lysogeny yolunu seçtiğini gösterdi. Ayrıca Phi3T'nin yakın incelemesi bakterilerin birbirleriyle iletişim kurmak için kullandığı proteinlere çok benzer özellikler taşıdığını ortaya çıkarmıştır.
Çeviren: Barış Uçar Bilime Yön Veren Cevaplar
Kaynak:
<https://phys.org/news/2017-01-phages-peptide.html>26.05.2017
More information: Zohar Erez et al. Communication between viruses guides lysis–lysogeny decisions, Nature (2017). DOI: 10.1038/nature21049
January 19, 2017 by Bob Yirka
Barış Uçar
-
İnsanlığımızın Anahtarı Genetik Değil, Mikrobiyal
-
İleri Yaşta Baba Olmak, Eşleri Ve Doğmamış Çocukları Risk Altına Sokar
-
Güneş Kremi Kimyasalları, Kan Dolaşımına, Potansiyel Olarak Güvenli Olmayan Seviyelerde Girebilirler
-
Gen Hırsızı Bitkiler
-
Ölmekte Olan Bakteriler Antibiyotiği Emerek Diğer Bakterilerin Hayatta Kalmasını Ve Gelişmesini Sağlar
-
Membran Proteinlerinin, Lipitleri ve İyonları Nasıl Hareket Ettirdiğini Açıklayan İki Makale
-
Genetik Bilgi Sadece Sperm ve Yumurta İle Aktarılmaz!
-
Siz Eşinizi Seçebilirsiniz Ama, Doğacak Bebeğinize Yumurta Hücresi Karar Verir
-
Beyin Taramaları, Ödül Ve Cezaların Gençler Üzerinde Neden İşe Yaramadığını Gösteriyor
-
Cinsiyetin Genetik Kökeni
-
Sahip Olduğumuz Korkuları Çocuklarımıza Ya Da Torunlarımıza Aktarabiliriz!
-
İnsan Hücreleriyle "Konuşan" Bağırsak Bakterileri Yeni Tedavilere İmkân Tanıyabilir!
-
Cilia(Siller) Bakterilerin Bodyguardları
-
İlkel Çorba, Canlandırıcı Bir Pre-Protein Yahnisimiydi?
-
Yaşlı babaların daha az verimli yavrular ürettiği bulundu!