Leyleklerin Göç Yolları
Leylek ve Kara Leylek, ülkemizde ve Avrupa`da yoğun olarak görülür. Her iki leylek türü de göçmen olup, Türkiye için transit ve yaz göçmeni statüsündedir.
Yaz göçmeni olan türler, ilkbahar ile kışlama alanlarından ayrılarak, üreme dönemini (ilkbahara-yaz ayları) geçirecekleri ve yavrularının büyütecekleri alanlara göçerler. Sonbaharda da, yavrularıyla birlikte kışlama alanlarına dönerler. Kuşlar, yorucu ve tehlikeli olan göçü gerçekleştirmek üzere, binlerce yıldır pek çok adaptasyon geliştirmişler.
Uzun mesafeleri en az enerji harcayarak kat etmek için, kanat çırpmadan, süzülerek uçarlar. Leylekler, gündüzleri yerden yükselen sıcak hava akımları (termal) sayesinde yükseklik kazanırlar. Bu sıcak hava sütununun içinde dönerek yükselirler. Termalin büyüklüğüne göre belirli bir yükseklik kazandıktan sonra, bir sonraki termali yakalayana kadar alçalarak süzülürler. Bu sayede rotaları üzerinde ilerlerken çok az enerji harcarlar. Termaller olmasaydı, leyleklelerin aktif uçuşla (kanat çırparak) göçü gerçekleştirmeleri, enerji sorunu nedeniyle imkansız olurdu. Termaller, deniz, göl gibi su kütleleri üzerinde oluşmadığı için göç rotaları karaya bağımlıdır.
Kuzeye doğru hareket ederken, Akdeniz`i aktif uçuşla geçemeyecekleri için, batıda Cebelitarık Boğazı; doğuda ise, kara üzerindeki en kısa rotadan, Doğu Mısır, İsrail, Lübnan üzerinden Rift Vadisi uzantısını izleyerek, martın başından mayıs sonuna kadar Hatay`a ulaşırlar. Geç gelen leylekler, o yıl üremeye katılamayacak yeni erginleşmiş bireylerdir. Yavru yetiştirmek için zamanla yarışan ergin bireylerin az sayıdaki bölümü, Hatay üzerinden Türkiye`nin tamamına (Doğu Karadeniz`in kuzeyi hariç) dağılırlar. Geriye kalanlar ise, kuzeybatı yönünde göçe devam ederek, denizin en dar olduğu noktadan (Boğaziçi ve Çanakkale Boğazı üzerinden) Avrupa`daki üreme alanlarına ulaşırlar.
( Leylekler ülkemize Ne Zaman Gelirler Ne Zaman Giderler.) bu yazıda ilginizi çekebilir.
Göç dönemlerinde boğazlar ve geçitlerde yoğunlaşan leylek göçü sırasında, aynı anda binlerce leyleğin termalde yükselirken veya süzülürken görme şansımız olabilir. 1972 yılı sonbahar sayımlarında Boğaziçi`nde 300.000`den fazla kuş sayılmıştır. 2000 yılında ise, Kuş Araştırmaları Derneği tarafından Hatay-Belen Geçidi2nde ilkbahar ve sonbahar göçünde, 100.000 leylek ve 5.000den fazla kara leylek sayıldı. İlkbahar göçünde daha aceleci olan leyleklerin Hatay2dan Trakya`ya ulaşmaları hava koşullarına bağlı olmakla birlikte 3-7 gün arasında değişmektedir.
Gündüz göçen leylekler, termallerin gece kaybolmasıyla birlikte ertesi sabaha kadar uygun ortamlarda gecelerler. Göçe devam edemeyecek kadar yorgun oldukları zaman, geceledikleri alan güvenli ve besin açısından zengin ise, birkaç gün daha konaklayabilirler. Kara leylekler, leyleklere benzer bir göç rotası ve stratejisine sahip olmakla birlikte, Rusya ve Kafkaslar gibi daha doğuda da dağılım gösterirler. Her iki leylek türü, yavruları göçe hazır olunca, ağustos başı ile eylül ayı boyunca kışlama alanlarına dönüş yolculuklarına başlarlar.
( Kuşların göç rotası ) bu yazıda ilginizi çekebilir.
Bir sonraki baharda aynı üreme alanına dönecek olan leylekleri, göç sırasında besin azlığı, avcılık, çevre kirliliği gibi pek çok tehlike bekler. Bu sorunlar yeterince zahmetli olan göçü, çoğu zaman imkansız hale getirmekte ve göç döneminde çok sayıda leylek ne yazık ki ölmektedir. Doğayı paylaştığımız ve kültürümüzde de yer alan leylekleri, üreme mevsimlerin yanı sıra göçleri sırasında da korumamız gerekmektedir.
Ornitoloji
-
Kız Kuşu Türleri Nelerdir
-
Leyleklerin Göç Yolları
-
Avrupa'dan Afrika'ya Türkiye üzeri göçen kuşların rotaları
-
Ülkemizde Kuş Halkalama Çalışmaları
-
Kuş Halkalama Çalışmaları
-
Kuş Gözlem Rehberi
-
Kuşların İskelet Yapısı
-
TÜRKİYE KUŞLARI TÜR LİSTESİ
-
Kuşların Vücut Kısımları
-
Kuşlarda Eşleşme Sistemleri PDF
-
Göçmen Kuşların Yol Haritası
-
Göçmen Kuşlar Listesi
-
Hangi Kuşlar Göç Ederler ?
-
Leylekler ülkemize Ne Zaman Gelirler Ne Zaman Giderler
-
Leyleklerin göçü belgesel