Ülkemizde Kuş Halkalama Çalışmaları
Halkalama çalışmaları, ornitoloji (kuş bilimi) araştırmalarında önemli bir yer tutmaktadır.
Ülkemiz birçok kuş türü için çok önemli göç yolları üzerinde bulunmasına rağmen 2002 yılına kadar Türkiye’de düzenli ve kapsamlı halkalama çalışmaları gerçekleştirilmemiştir. 1950 - 2000 yılları arasında Kızılırmak, Göksu ve Çukurova deltaları başta olmak üzere çeşitli bölgelerde kısa süreli, düzensiz çalışmalar yapılmıştır.
Ulusal düzeyde bir halkalama programı için girişimler, Kuş Araştırmaları Derneği (KAD) tarafından Mayıs 2001’de başlatılmış ve ODTÜ Biyoloji Bölümü ile işbirliği içinde ODTÜ kampüsünde deneme amaçlı halkalama çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Mart 2002’de ise Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğün (DKGM), ODTÜ Biyoloji Bölümü ve KAD arasında imzalanan işbirliği protokolü ile Ulusal Halkalama Programı(UHP)başlamıştır.
UHP kapsamında ODTÜ kampüsündeki halkalamalardan sonra 2003 yılında Samsun Kızılırmak Deltası’ndaki halkalama faaliyetleri başlamış ve Ondokuzmayıs Üniversitesi bünyesinde yürütülerek günümüze kadar gelmiştir.Sonraki süreçte yeni istasyonlar ve tür bazlı çalışmalarla UHP’nin kapsamı genişlemiş, birçok üniversite ve sivil toplum kuruluşu, UHP çatısı altında toplanmıştır. Uluslararası geri bildirimler, 2005 yılından beri Avrupa Halkalama Birliği’ne (EURING) rapor edilmektedir.
Orman ve Su İşleri Bakanlığımızca çıkarılan 2014/4 Sayılı Yönerge ile Türkiye'de, kuşların halkalama ve markalama çalışmalarının belli standartlarda gerçekleştirilmesini, kuşların güvenliğini tehdit edecek çalışmaların önüne geçilmesini ve bu çalışmaların Genel Müdürlük koordinasyonunda yürütülmesi amaçlanmıştır. Söz konusu yönerge ile ülkemizde Ulusal Halkalama Komisyonu oluşturulmuş, halkalama lisansı verilmesi ve halkalama istasyonlarının kurulması çalışması ile ilgili gerekli hususlar düzenlenmiştir. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce halkalama çalışmaları kapsamında temel halkalama eğitiminin düzenlenmesi, halka temini, halkalanan kuşlara ait yapılan geri bildirimlerin yönetimi, halkalama istasyonlarının kuruluş izinleri, sorunlarının çözümü ve ihtiyaçlarının temini ile ilgili çalışmalar ile halkalanan kuşlarla ilgili yıllık raporların oluşturulması görevleri yürütülmektedir.
Kayanak: http://www.milliparklar.gov.tr
Ornitoloji
-
Kız Kuşu Türleri Nelerdir
-
Leyleklerin Göç Yolları
-
Avrupa'dan Afrika'ya Türkiye üzeri göçen kuşların rotaları
-
Ülkemizde Kuş Halkalama Çalışmaları
-
Kuş Halkalama Çalışmaları
-
Kuş Gözlem Rehberi
-
Kuşların İskelet Yapısı
-
TÜRKİYE KUŞLARI TÜR LİSTESİ
-
Kuşların Vücut Kısımları
-
Kuşlarda Eşleşme Sistemleri PDF
-
Göçmen Kuşların Yol Haritası
-
Göçmen Kuşlar Listesi
-
Hangi Kuşlar Göç Ederler ?
-
Leylekler ülkemize Ne Zaman Gelirler Ne Zaman Giderler
-
Leyleklerin göçü belgesel