Kuşadası’nın Doğal Miraslarının Tescil Çalışmaları Yapıldı
Kuşadası ve çevresinde yaptığımız arazi çalışmalarında, anıtsallık kriteri taşıyan ağaçları tespit ederek, EKODOSD bilim danışmanı Prof. Dr. Hüseyin Cahit ŞAT’la birlikte, Kuşadası Belediyesi’nin destekleriyle tür tespitleri ve ölçümleme çalışmaları yapılmış ve yapılan çalışmalarla ilgili belediye tarafından bir kitap bastırılmıştır.
Geçtiğimiz aylarda Aydın Vali Yardımcısı Dr. Ömer Faruk GÜNAY’ın da katılımıyla, bazı ağaçların tescilleri tamamlanmıştı.
Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürlüğü uzmanları Kuşadası’na gelerek, geri kalan anıtsallık kriteri taşıyan ağaçların tescil işlemlerini bitirmiştir.
Kent içinde kalan, müracaatlarımız içinde olan ve doğa şartları nedeniyle fırtınada yıkılan Menengiç ağacı değerlendirmeye alınamamıştır.
Biyolojik çeşitlilik açısından zengin kaynaklara sahip Kuşadası’nda anıtsallık kriteri taşıyan ağaçların tespit çalışmalarını devam ettirmekteyiz. Amacımız Kuşadası’nın günümüze kadar gelebilen doğal miraslarının korunarak gelecek kuşaklara ulaşmasıdır. İçlerinde Roma, Bizans, Osmanlı dönemlerini gören tarihin bu sessiz tanıklarının yaşamlarını sürdürebilmesi için uygun koşulların ve iyileştirme çalışmalarının yapılmasını, çocukların bu ağaçlarla buluşmasını sağlamak istiyoruz. Bu konuda da Kuşadası Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün önemli destekleri olacaktır.
Anıt ağaçlar yaşayan birer canlı tarih olarak, bulunmuş olduğu kentlere gurur veren doğal miraslarımızdır. Biz de gurur duyduğumuz bu ağaçlarla ilgili Kuşadası’nı, Aydın Bölgesinde anıt ağaç sayısı en fazla olan ilçe yapmak istiyoruz. Duyarlı vatandaşlardan da bu konuda ihbarlar gelmektedir. Ancak bunlardan sadece anıtsallık kriteri taşıyan ağaçlar değerlendirmeye alınmaktadır.
Anıt statüsü alan ağaçlarla ilgili, Aydın Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürlüğü, Kuşadası Belediyesi, EKODOSD ve ATRO (Aydın turist Rehberleri Odası), Kuşadası TÜRSAB işbirliğiyle “Anıt Ağaçlar Rotası” hazırlayarak, ağaçların aynı zamanda turizme kazandırılmasını düşünüyoruz.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün Anıt Ağaçlar için dikilecek tabela tasarım örnekleri belediyelere gönderildiğinde, ağaçların bulunduğu alanlara dikilmesi sağlanacak ve ziyaretçiler ağaçlar konusunda bilgi alabilecektir.
Ayrıca anıt ağaçların türlerini, özelliklerini ve mitolojik hikayelerinin yer aldığı bir kitapçık bastırılması ve kent içinde de Kuşadası’na gelen yerli-yabancı misafirlerin anıt ağaçlarla ilgili bilgi alabilecekleri birer tabelanın dikilmesi, tanıtım ve ağaçlara sahip çıkılması yönünden yararlı olacaktır.
Makale kaynağı: Bahattin Sürücü ( Facebook)
Ekoloji Haberleri
-
4.200 Yıl Önceki Mega Kuraklık, İmparatorlukları Yıktı mı?
-
Biyoçeşitliliğin kitlesel yok oluşunu önlemek için Mart 2022, Cenevre BM görüşmelerine başlanıyor
-
Madran Dağları Neden Önemlidir
-
Nergisler Diyarı Karaburun’daydık
-
Yavaş Şehir Yenipazar’da Ekoturizme Dönük Çalışmalar Sürüyor
-
Kıyı Kuşlarını Kurtarmak... Bir Seferde Bir Yolculuk
-
Yeni organizmanın keşfi, atık su arıtımında ortak sorunu çözebilir.
-
TEMA: Her yıl ortalama 75 milyar ton toprak erozyona uğruyor
-
ABD, dünyanın en büyük plastik kirleticisi
-
Küresel Isınma, Daha Fazla Isınmaya Neden Oluyor
-
Değişen Kutup iklimi koşulları savunmasız türleri nasıl etkiliyor
-
Yeşilköy’de”Çed Olumlu” Kararının İptalini Danıştay Onayladı
-
Su Yoksa Hayat Da Yok
-
Azap Gölü’nde Ekoturizm İncelemesi
-
İklim değişikliği alerji mevsimini daha da kötüleştiriyor.