Dünyadaki biyolojik çeşitliliğin üçte ikisi toprakta yaşıyor
Toprakta yaşayan türlerin oranının en yüksek olduğu grup mantarlardır ve bunların %90'ı toprakta yaşamaktadır. Bunu %86 ile bitkiler ve bitki kökleri takip etmektedir.
Tipik yer sakini: Salyangoz yumurtalarındaki yay kuyruklu Dicyrtomina minuta. Kredi bilgileri: Andy Murray
Mercan resifleri, derin denizler veya yağmur ormanlarının ağaç tepeleri biyolojik çeşitliliğin ana sıcak noktaları olarak kabul edilir. Ancak hepsi toprağın arkasında sürükleniyor. Yeni bir araştırmaya göre topraklar dünya çapında tür bakımından en zengin ekosistemlerdir. İnsan beslenmesi açısından önemi çok büyüktür ve dünya çapında bozulduğu veya yok olduğu düşünülen toprakların oranı giderek artmaktadır. İsviçre Federal Orman, Kar ve Peyzaj Araştırmaları Enstitüsü (WSL) liderliğindeki üç araştırmacı, küresel toprak biyolojik çeşitliliğine ilişkin ilk tahminde bulundu.
Bunu yapmak için WSL, Zürih Üniversitesi ve Agroscope tarımsal araştırma istasyonundan araştırmacılar, mevcut bilimsel literatürleri taradılar veya toprakta tespit edilen türlere ilişkin mevcut veri setlerini yeniden değerlendirdiler. Ulusal Bilimler Akademisi Bildirileri dergisinde bildirilen sonuçlar , tüm türlerin üçte ikisinin toprakta yaşadığını gösteriyor. Bu, toprak türlerinin zenginliğine ilişkin önceki tahminlerin iki katından daha yüksektir. Bunlara göre tüm türlerin yalnızca %25'i toprakta yaşıyor.
Toprakta yaşayan türlerin oranının en yüksek olduğu grup mantarlardır ve bunların %90'ı orada yaşamaktadır. Bunu %86 ile bitkiler ve bitki kökleri takip ediyor. Solucanlar ve salyangoz gibi yumuşakçalar %20'yi oluşturuyor. WSL'den ilk yazar Mark Anthony, "Ancak hiç kimse henüz bakteri, virüs, arke, mantar ve tek hücreli organizmalar gibi çok küçük organizmaların çeşitliliğini tahmin etmeye çalışmadı " diyor. Ancak topraktaki besin maddelerinin geri dönüşümü ve karbon depolaması açısından çok önemlidirler ve patojenler ve ağaçların ortakları olarak önemlidirler.
Toprakta bulunan başlıca yaşam formlarının çeşitliliği. A) kılkuyruk (© F. Ashwood), B) yay kuyruğu (© H. Conrad), C) yonca kökü üzerinde nitrojen sabitleyen bakteri içeren nodüller (© M. van der Heijden), D) yırtıcı akar (© H. Conrad) ), E) izopod (© F. Ashwood), F) ektomikorizal mantarlar tarafından kolonize edilen sarıçam kökü (sarı) (© M. Anthony), G) solucan (© G.Brändle), H) nematod (© A. Murray) , I) arbusküler mikorizal mantarlar (mavi) (© F. Bender), J) bahar kuyruğu (© F. Ashwood), K) yaygın bir toprak bakterisi olan Bacillus (Creative Commons Attribution-Share lisansı, fotoğraf M. Das) tarafından kolonize edilen mısır kökü Murtey ve P. Ramasamy), L) boynuzlu akar (© H. Conrad), M), yalancı akrep (© F. Ashwood), N) bir toprak bakterisini enfekte eden faj (© T. de Carvalho), O) kırkayak. Kredi bilgileri: Ashwood
Toprakların daha iyi korunması için teşvik edin
Toprak çeşitliliğine ilişkin veriler son derece düzensiz olduğundan (özellikle küresel Güney'de) çalışmanın sonuçları bazı durumlarda çok büyük farklılıklar gösteriyor. Örneğin bakteriler için ortalama değer, toprakta yaşayan türlerin %40'ıdır; ancak bu aralık %25'ten %88'e kadar uzanmaktadır. Esas olarak insan patojenleri olarak incelenen virüsler için de belirsizlikler çok büyüktür. Buna göre yazarlar, yöntemlerine ve sonuçlarına yönelik bazı eleştirilere hazırlanıyorlar. Anthony , "Çalışmamız, küresel biyolojik çeşitliliğin ne kadarının toprakta yaşadığını tahmin etmeye yönelik ilk ama önemli bir girişimdir " diyor.
Amacının, dünya çapında toprakları ve canlılarını korumak için çok ihtiyaç duyulan kararların temelini oluşturmak olduğunu söylüyor. Anthony, "Tarımın yoğunlaşması, iklim değişikliği , istilacı türler ve çok daha fazlası nedeniyle topraklar muazzam bir baskı altında " diye belirtiyor. "Çalışmamız, topraklardaki çeşitliliğin büyük ve buna bağlı olarak önemli olduğunu gösteriyor; bu nedenle, bunların korunmasına çok daha fazla önem verilmesi gerekiyor."
Kaynaklar:
More information: Mark A. Anthony et al, Enumerating soil biodiversity, Proceedings of the National Academy of Sciences (2023). DOI: 10.1073/pnas.2304663120
Journal information: Proceedings of the National Academy of Sciences
Orijinal makalenin Yazarı: Beate Kittl, İsviçre Federal Orman, Kar ve Peyzaj Araştırma Enstitüsü (WSL)
https://phys.org/news/2023-08-two-thirds-world-biodiversity-soil.html
Ekoloji Haberleri
-
Kontrolsüz Nüfus Artışının Uzun Vadeli Etkileri Nelerdir?
-
Mikroplastik Nedir? Canlılara ve Çevreye Nasıl Zarar Verir?
-
Eko kaygı nedir?
-
İklim değişikliği ve dünya genelinde etkileri
-
Bilim insanları, Solomon Adaları yakınlarında dünyanın en büyük mercanının bulunduğunu söylüyor
-
Dünyanın Açlık Sorunu, İklim Değişikliği ve Tarım
-
Madagaskar ve biyolojik çeşitliliği
-
Kızıldeniz'de yeni 'huysuz' balık türü keşfedildi
-
Memelilerin Yaşamayı Seçtiği Yerler için En Önemli Faktör İklim
-
Artan sıcaklıklar Arnavutluk'taki göçmen kuş yaşam alanlarını olumsuz etkiliyor
-
Araştırmacılar yeşil algler ve bakterilerin birlikte iklimin korunmasına katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor.
-
Araştırmacılar mısırın topraktaki arsenik toksisitesini azalttığını keşfetti
-
Hindistan kaplanları iklim ve insan baskısı arttıkça yükseklere tırmanıyor
-
2100 yılı için sığ kıyı ekosistemlerinin kaderini tahmin etmek
-
Ülkeler mercanlara yardım için 12 milyar dolar toplama sözü verdi