2100 yılı için sığ kıyı ekosistemlerinin kaderini tahmin etmek
Fotoğraf: Sığ su ekosistemlerine örnekler. Katkıda bulunanlar: Moki ve diğerleri, 2023, PLOS Climate, CC-BY 4.0 (creativecommons.org/licenses/by/4.0/)
Sığ su ekosistemleri üzerine yapılan yeni bir çalışma, 2100 yılına gelindiğinde iklim değişikliği ve kıyı arazi kullanımının mercan habitatlarının, gelgit bataklıklarının ve mangrovların önemli ölçüde daralmasına neden olabileceğini, makroalg yataklarının sabit kalacağını ve deniz çayırlarının potansiyel olarak genişleyeceğini tahmin ediyor. Japonya Liman ve Havaalanı Araştırma Enstitüsü'nden Hirotada Moki ve meslektaşları bulgularını açık erişimli "PLOS Climate" dergisinde yayımladı.
Sığ su ekosistemleri önemli miktarda karbondioksiti emer ve bu nedenle iklim değişikliğinin azaltılmasına yardımcı olması beklenir. Bu arada, bu ekosistemlerin kendileri de deniz suyunun ısınması da dahil olmak üzere iklim değişikliğinden etkilenecek. Ancak iklim değişikliğinin sığ su ekosistemlerinin gelecekteki boyutunu tam olarak nasıl etkileyeceği henüz belli değil.
Kaderlerini açıklığa kavuşturmak için Moki ve meslektaşları, önemli olduğu düşünülen beş sığ su ekosisteminin (deniz çayırları, makroalg yatakları, gelgit bataklıkları, mangrovlar ve mercan habitatları) işgal ettiği toplam alanda gelecekte meydana gelecek değişiklikleri tahmin etti.
Ekosistemlerin mevcut boyutları ve dağılımlarına ilişkin verileri topografik verilerle birleştirdiler ve 2100 yılına kadar olan potansiyel değişiklikleri hesaplamak için küresel bir iklim modeli uyguladılar. İki standartlaştırılmış varsayımsal senaryoyu değerlendirdiler; bunlardan biri gelecekteki sera gazı emisyonlarına ilişkin en düşük tahminleri temsil ediyordu (RCP2.6). ve diğeri en yüksek (RCP8.5).
Analiz, 2100 yılına kadar küresel mercan habitatının % 74'e kadar küçülebileceğini tahmin ediyor. Bu arada, fotosentezi güçlendiren güneş ışığının bu habitatlara nüfuz edebileceği derinlikte öngörülen artış nedeniyle deniz çayırları % 11'e kadar genişleyebilir. Makroalg yatakları için bu derinliğin çok fazla değişeceği öngörülmemektedir, bu da mevcut alanın 2100 yılına kadar korunacağı tahmin edilmektedir.
Tahminler ayrıca gelgit bataklıklarının ve mangrovların mevcut boyutlarını koruyacağını, çünkü yükselen deniz seviyesinin neden olduğu daralmanın yeni alanlara genişlemeyle telafi edileceğini öne sürüyor. Ancak kıyı gelişimi ve arazi kullanımı dikkate alındıktan sonra analiz, gelgit bataklıklarının % 91,9, mangrovların ise % 74,3 oranında küçülebileceğini tahmin ediyor.
Bu bulgulara dayanarak araştırmacılar, mercan habitatının daralmasına karşı koymak için sığ su ekosistemleri ve insan yapımı altyapının optimal bir karışımını kullanmayı öneriyorlar. Bu arada, uygun kıyı yönetimi diğer dört ekosistemin iklim değişikliğini hafifletici etkilerinden yararlanabilir.
Yazarlar şunları ekliyor: "Küresel mercan habitatı önemli ölçüde (% 75'e kadar) küçülebilecek olmasına rağmen, diğer sığ su ekosistemleri (makroalg yatakları, mangrovlar, gelgit bataklıkları ve deniz çayırları ) gelecekte aynı kalabilir veya artabilir. Uygun kıyı yönetimi (örneğin, ekosistemlerin karaya doğru kayması için sert altyapının etkisini dikkate almak için) elde edildiğinde, dört sığ su ekosistemi iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmeye yardımcı olabilir."
More information: Moki H, Yanagita K, Kondo K, Kuwae T (2023) Projections of changes in the global distribution of shallow water ecosystems through 2100 due to climate change. PLOS Climate (2023). DOI: 10.1371/journal.pclm.0000298
Journal information: PLOS Climate
Provided by Public Library of Science
Ekoloji Haberleri
-
Memelilerin Yaşamayı Seçtiği Yerler için En Önemli Faktör İklim
-
Artan sıcaklıklar Arnavutluk'taki göçmen kuş yaşam alanlarını olumsuz etkiliyor
-
Araştırmacılar yeşil algler ve bakterilerin birlikte iklimin korunmasına katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor.
-
Araştırmacılar mısırın topraktaki arsenik toksisitesini azalttığını keşfetti
-
Hindistan kaplanları iklim ve insan baskısı arttıkça yükseklere tırmanıyor
-
2100 yılı için sığ kıyı ekosistemlerinin kaderini tahmin etmek
-
Ülkeler mercanlara yardım için 12 milyar dolar toplama sözü verdi
-
Dünyadaki biyolojik çeşitliliğin üçte ikisi toprakta yaşıyor
-
Derin denizlerin eşsiz güzellikleri "Mercan Resifleri"
-
Canlıların korunma statüleri,
-
Çevreye Etkin Bir Yaklaşım: Kişisel Karbon Ayak İzi Hesaplama ve Azaltma Stratejileri
-
Deterjanların Çevre Üzerindeki Etkileri ve Sürdürülebilir Yaklaşımlar
-
İnsan Türlerinin Melezleşmesi, İklimle Yakından İlişkiliydi
-
Yağmur yağacağını koklayabiliyor musun?
-
İklim değişikliği çocuk sağlığını riske atıyor