Hemoglobin elektroforezi nedir?
Hemoglobin, akciğerlerinizden vücudunuzun geri kalanına oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinizde bulunan bir proteindir. Birkaç farklı hemoglobin türü vardır. Hemoglobin elektroforezi, kandaki farklı hemoglobin türlerini ölçen bir testtir . Ayrıca anormal hemoglobin türlerini de arar.
Normal hemoglobin türleri şunları içerir:
Sağlıklı yetişkinlerde en yaygın hemoglobin türü olan Hemoglobin (Hgb) A
Hemoglobin (Hgb) F , fetal hemoglobin. Bu tür hemoglobin, doğmamış bebeklerde ve yenidoğanlarda bulunur. HgbF, doğumdan kısa bir süre sonra HgbA ile değiştirilir.
HgbA veya HgbF seviyeleri çok yüksek veya çok düşükse, belirli anemi türlerini gösterebilir.
Anormal hemoglobin türleri şunları içerir:
Hemoglobin (Hgb) S. Bu tip hemoglobin orak hücre hastalığında bulunur . Orak hücre hastalığı, vücudun sert, orak şekilli kırmızı kan hücreleri yapmasına neden olan kalıtsal bir hastalıktır . Sağlıklı kırmızı kan hücreleri esnektir, böylece kan damarlarında kolayca hareket edebilirler. Orak hücreler kan damarlarında sıkışarak şiddetli ve kronik ağrıya , enfeksiyonlara ve diğer komplikasyonlara neden olabilir.
Hemoglobin (Hgb) C. Bu tip hemoglobin oksijeni iyi taşımaz. Hafif bir anemiye neden olabilir .
Hemoglobin (Hgb) E. Bu tip hemoglobin çoğunlukla Güneydoğu Asya kökenli insanlarda bulunur. HgbE'li kişilerde genellikle hiçbir semptom veya hafif anemi semptomları yoktur.
Hemoglobin elektroforez testi, bir kan örneğine elektrik akımı uygular. Bu, normal ve anormal hemoglobin türlerini ayırır. Her hemoglobin türü daha sonra ayrı ayrı ölçülebilir.
UYARI
Testleriniz için referans aralıklar size verilen laboratuvar raporunda bulunabilir. Bu değerler genellikle test sonuçlarının sağında bulunur. Laboratuvar raporunuz yoksa, referans aralığını almak için sağlık uzmanınıza veya test (ler) i gerçekleştiren laboratuvara danışın.
Laboratuvar test sonuçları kendi başına anlamlı değildir. Referans aralıklar, sağlıklı bir insan için beklenen değerlerdir. Bazen "normal" değerler olarak da adlandırılırlar. Test sonuçlarınızı referans değerler ile karşılaştırarak, siz ve sağlık uzmanınız, test sonuçlarınızdan herhangi birinin beklenen değerler aralığının dışında olup olmadığını görebilir. Beklenen aralıklar dışındaki değerler, olası koşulları veya hastalıkları tanımlamaya yardımcı olacak ipuçlarını sağlayabilir.
Laboratuvar testleri, test ekipmanı, kimyasal reaktifler ve tekniklerdeki farklılıklardan dolayı laboratuvardan laboratuvara değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle bu sitede çok az referans aralığı verilmiştir. Sonuçlarınızın "normal sınırlar içinde" olup olmadığını değerlendirmek için testinizi gerçekleştiren laboratuvar tarafından verilen aralık değerlerini kullanmanız ve doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
ANALİZLER
-
Hemoglobin elektroforezi nedir?
-
Homosistein testi nedir?
-
Hematokrit testi nedir?
-
Analiz - Tahlil Test Kısaltmaları
-
Albumin Testi Nedir ? Ne için Yapılır?
-
Kanda Sodyum Tatini Nasıl Yapılır ? Normal değerleri nelerdir ?
-
Açlık Kan Şekeri Testi (Glukoz) Normal Değeri Nedir ? AKŞ Testi Nasıl yapılır?
-
Aktive Protein C Rezistansı Testi Nedir? Aktive Protein C Rezistansı Ne İçin Yaptırılır
-
Protein S Aktivitesi Testi Nedir? Protein S Aktivitesi Ne İçin Yaptırılır.
-
Protein C Aktivitesi Testi Nedir? Protein C Aktivitesi Ne İçin Yaptırılır.
-
Antitrombin III Testi - Anti-Thrombin III Testi
-
Fibrinojen - Faktör 1 Testi Nedir? Normal Değerleri Nelerdir? Nasıl Yapılır?
-
Trombin Zamanı Testi, TT, Trombin pıhtılaşma zamanı Testi Nedir
-
aPTT Testi - Aktive Parsiyel Tromboplastin Zamanı Testi Nedir ? Nasıl Yapılır ?
-
Protrombin Zamanı Testi Nedir? Nasıl Yapılır ?