Hematokrit testi nedir?
Hematokrit testi, bir tür kan testidir. Kanımız kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri ve trombositlerden oluşur . Bu hücreler ve trombositler, plazma adı verilen bir sıvı içinde asılı durumda bulunur. Hematokrit testi, kanınızın ne kadarının kırmızı kan hücrelerinden oluştuğunu ölçer. Kırmızı kan hücreleri, akciğerlerinizden vücudunuzun geri kalanına oksijen taşıyan hemoglobin adı verilen bir protein içerir. Çok yüksek veya çok düşük hematokrit seviyeleri, bir kan bozukluğunu , dehidrasyonu veya diğer tıbbi durumları gösterebilir .
Testin diğer isimler: HCT, PCV,
Ne için kullanılır?
Hematokrit testi genellikle kanınızın farklı bileşenlerini ölçen rutin bir test olan tam kan sayımının (CBC) bir parçasıdır. Test ayrıca , kanınızda yeterince kırmızı hücre bulunmayan bir durum olan anemi veya kanınızda çok fazla kırmızı hücre bulunan nadir bir hastalık olan polisitemi vera gibi kan bozukluklarının teşhisine yardımcı olmak için kullanılır .
HCT testi, kanınızdaki eritrositlerin (kırmızı kan hücrelerinin, alyuvarların) oranını ölçer ve tam kan sayımı testinde yer alan bir parametredir. 100 ml’lik kanda 35 ml alyuvar hücresi mevcutsa, HCT oranının % 35 olduğu anlamına gelir.
Kırmızı kan hücreleri vücut boyu oksijen-karbondioksit döngüsünü sağladıkları için, kandaki sayıları, oranları büyük önem arz eder.
Normal bir kişide olması gereken hematokrit değeri % 35 ila % 45 arasında değişebilir.
UYARI
Testleriniz için referans aralıklar size verilen laboratuvar raporunda bulunabilir. Bu değerler genellikle test sonuçlarının sağında bulunur. Laboratuvar raporunuz yoksa, referans aralığını almak için sağlık uzmanınıza veya test (ler) i gerçekleştiren laboratuvara danışın.
Laboratuvar test sonuçları kendi başına anlamlı değildir. Referans aralıklar, sağlıklı bir insan için beklenen değerlerdir. Bazen "normal" değerler olarak da adlandırılırlar. Test sonuçlarınızı referans değerler ile karşılaştırarak, siz ve sağlık uzmanınız, test sonuçlarınızdan herhangi birinin beklenen değerler aralığının dışında olup olmadığını görebilir. Beklenen aralıklar dışındaki değerler, olası koşulları veya hastalıkları tanımlamaya yardımcı olacak ipuçlarını sağlayabilir.
Laboratuvar testleri, test ekipmanı, kimyasal reaktifler ve tekniklerdeki farklılıklardan dolayı laboratuvardan laboratuvara değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle bu sitede çok az referans aralığı verilmiştir. Sonuçlarınızın "normal sınırlar içinde" olup olmadığını değerlendirmek için testinizi gerçekleştiren laboratuvar tarafından verilen aralık değerlerini kullanmanız ve doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
ANALİZLER
-
Hemoglobin elektroforezi nedir?
-
Homosistein testi nedir?
-
Hematokrit testi nedir?
-
Analiz - Tahlil Test Kısaltmaları
-
Albumin Testi Nedir ? Ne için Yapılır?
-
Kanda Sodyum Tatini Nasıl Yapılır ? Normal değerleri nelerdir ?
-
Açlık Kan Şekeri Testi (Glukoz) Normal Değeri Nedir ? AKŞ Testi Nasıl yapılır?
-
Aktive Protein C Rezistansı Testi Nedir? Aktive Protein C Rezistansı Ne İçin Yaptırılır
-
Protein S Aktivitesi Testi Nedir? Protein S Aktivitesi Ne İçin Yaptırılır.
-
Protein C Aktivitesi Testi Nedir? Protein C Aktivitesi Ne İçin Yaptırılır.
-
Antitrombin III Testi - Anti-Thrombin III Testi
-
Fibrinojen - Faktör 1 Testi Nedir? Normal Değerleri Nelerdir? Nasıl Yapılır?
-
Trombin Zamanı Testi, TT, Trombin pıhtılaşma zamanı Testi Nedir
-
aPTT Testi - Aktive Parsiyel Tromboplastin Zamanı Testi Nedir ? Nasıl Yapılır ?
-
Protrombin Zamanı Testi Nedir? Nasıl Yapılır ?