Antitrombin III Testi - Anti-Thrombin III Testi
Testin diğer adları: Fonksiyonel Antitrombin III, AT III, Heparin Kofaktör, AT3, Anti-Thrombin III
Antitrombin III (AT III) pıhtılaşma sisteminde trombin, faktör IX a,Xa,XI a,XII a’yı inhibe eder. Etkisi heparinle ve heparin sülfatla artar. Eksikliği tromboza neden olmaktadır. Homozigot eksikliği nadir olup yaşamla bağdaşmaz. İki tip eksikliği vardır. TipI (kanditatif), TipII a,b,c (kalitatif). Akut trombozda tüketime bağlı olarak düşük bulunabilir. Karaciğer hastalığında, nefrotik sendromda, DIC, L-asparajinaz, heparin kullanımında ATIII düzeyi düşük bulunur. Kişisel veya ailesel trombolitik hastalık hikayesi olanlarda heparin tedavisi yetersizliğinde ATIII seviyesine bakılır. Trombozdan sonraki akut dönemde tüketime bağlı olarak düşük bulunur. Bu nedenle akut dönem geçtikten (6 ay sonra ) ölçülmelidir.
Antitrombin III miktarının düşük olması pıhtılaşmaya eğilim oluğunu, emboli ve trombüs riskinin artığını gösteren laboratuar testidir. Antitrombin III miktarını düşüren nedenler:
• Kemik iliği transplantasyonu,
• DİC ( dissemine intravasküler koagülasyon),
• Antitrombin III eksikliği ( genetik tir),
• Karaciğer yetmezliği ve siroz,
• Nefrotik sendrom,
• Doğum kontrol ilaçları.
NUMUNE KABI: Sitratlı mavi kapaklı tüp
NUMUNE TÜRÜ: Sitratlı plazma
NUMUNE MİKTARI: 4.5 ml
TRANSPORT SICAKLIĞI: Oda ısısı
NUMUNE RED SEBEBİ: Oda ısısında 2 saatten fazla beklemiş, hemolizli pıhtılı heparinli numuneler, uygun olmayan kan antikoagülan oranları.
METOD: Kromojenik
SAKLAMA ŞARTLARI: Sitratlı plazma (mavi kapaklı tüp). Minimum 500 uL plazma. Numune alındıktan sonra, hemoliz edilmeden hemen santrifüj edilmeli, ayrılan plazma ikinci kez santrifüj edildikten sonra, plastik tüp içinde ve soğuk ortamda muhafaza edilmelidir.
Referans aralığı: % 70 – 125
Zamanında doğmuş, sağlıklı yeni doğanlarda normalin %35-40’ı veya biraz üzerinde aktivite değerleri ölçülebilir. Normal seviyeye doğumdan sonraki 90 gün içinde ulaşılır. 30-36 haftalık doğan prematüre bebeklerde aktivitenin yetişkin düzeyine ulaşması 180 günü bulabilir.
UYARI
Testleriniz için referans aralıklar size verilen laboratuvar raporunda bulunabilir. Bu değerler genellikle test sonuçlarının sağında bulunur. Laboratuvar raporunuz yoksa, referans aralığını almak için sağlık uzmanınıza veya test (ler) i gerçekleştiren laboratuvara danışın.
Laboratuvar test sonuçları kendi başına anlamlı değildir. Referans aralıklar, sağlıklı bir insan için beklenen değerlerdir. Bazen "normal" değerler olarak da adlandırılırlar. Test sonuçlarınızı referans değerler ile karşılaştırarak, siz ve sağlık uzmanınız, test sonuçlarınızdan herhangi birinin beklenen değerler aralığının dışında olup olmadığını görebilir. Beklenen aralıklar dışındaki değerler, olası koşulları veya hastalıkları tanımlamaya yardımcı olacak ipuçlarını sağlayabilir.
Laboratuvar testleri, test ekipmanı, kimyasal reaktifler ve tekniklerdeki farklılıklardan dolayı laboratuvardan laboratuvara değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle bu sitede çok az referans aralığı verilmiştir. Sonuçlarınızın "normal sınırlar içinde" olup olmadığını değerlendirmek için testinizi gerçekleştiren laboratuvar tarafından verilen aralık değerlerini kullanmanız ve doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
Kaynaklar
1.https://www.childrensmn.org/references/lab/coagulation/antithrombin-iii-chromogenic.pdf
2.http://ftp.tyih.gov.tr/eklenti/319,testrehberihematolojipdf.pdf?0
3.Schafer AI. Thrombotic disorders: hypercoagulable states. In: Goldman L, Ausiello D, eds. Cecil Medicine. 23rd ed. Philadelphia, PA: Saunders Elsevier; 2007:chap 182 B
4.http://www.gvntip.com/panel/r_dosya/antitrombin_%C4%B1%C4%B1%C4%B1.pdf
© Biyologlar.com
ANALİZLER
-
Hemoglobin elektroforezi nedir?
-
Homosistein testi nedir?
-
Hematokrit testi nedir?
-
Analiz - Tahlil Test Kısaltmaları
-
Albumin Testi Nedir ? Ne için Yapılır?
-
Kanda Sodyum Tatini Nasıl Yapılır ? Normal değerleri nelerdir ?
-
Açlık Kan Şekeri Testi (Glukoz) Normal Değeri Nedir ? AKŞ Testi Nasıl yapılır?
-
Aktive Protein C Rezistansı Testi Nedir? Aktive Protein C Rezistansı Ne İçin Yaptırılır
-
Protein S Aktivitesi Testi Nedir? Protein S Aktivitesi Ne İçin Yaptırılır.
-
Protein C Aktivitesi Testi Nedir? Protein C Aktivitesi Ne İçin Yaptırılır.
-
Antitrombin III Testi - Anti-Thrombin III Testi
-
Fibrinojen - Faktör 1 Testi Nedir? Normal Değerleri Nelerdir? Nasıl Yapılır?
-
Trombin Zamanı Testi, TT, Trombin pıhtılaşma zamanı Testi Nedir
-
aPTT Testi - Aktive Parsiyel Tromboplastin Zamanı Testi Nedir ? Nasıl Yapılır ?
-
Protrombin Zamanı Testi Nedir? Nasıl Yapılır ?