Yarasaların Habitat Tercihlerini Araştırma Projesi
NATURA, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Köyceğiz Orman İşletme Müdürlüğü işbirliğinde geçtiğimiz yaz başladığımız proje kapsaminda;
Anadolu Sığla Ormanları'nda yaklaşık 3 yıldır yürüttüğümüz yaban hayatı araştırmalarına bu sene Yarasalar ile devam ediyoruz. Çankırı Karatekin Üniversitesi'nden değerli hocamız Yrd. Doç. Dr. Tarkan Yorulmaz öncülüğünde önümüzdeki iki yıl boyunca yürütmeyi planladığımız bu çalışma ile Sığla ormanı gibi kendine has bir ekosistem yapısında yarasaların nasıl davrandıklarını, ekolojik özelliklerini ve faunistik yapılarını ortaya çıkartarak bu ormanları korunma çalışmalarına farklı bir yönden katkıda bulunmayı hedefliyoruz.
Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdik!
Köyceğiz bölgesinin farklı orman ekosistemleri içerisinde yarasaların habitat tercihlerini araştırma kapsamında ülkemizde ilk kez sığla ormanlari ve kızılçam ormanlarina yerleştirilen yarasa yuvalarina farklı yarasa türlerinin yerleşmeye başladığını tespit ettik.
Geçtiğimiz sene kış döneminde yarasa detektörleri ile yapilan ön çalışmalarda Myotis sp. cinsine ait türlerin aktivite kayıtlarına ek olarak, yarasa yuvaları ile ilk kez yapılan bu doğrudan tespit çalışmaları sayesinde de ilk etapta sonbahar sonu - kış başı dönemde özellikle sığla ormanlarında farklı yarasa yuvalarında Pipistrellus sp. cinsine ait türlerden çeşitli bireylerin hibernasyon aktivitesi sergilediği tespit edilmiştir.
Bölgedeki araştırmalar önümüzdeki 2 sene boyunca devam ettirilecek olup, bu sayede yarasaların orman ekosistemleri içerisindeki aktivasyon durumları daha detaylı biçimde incelenecek ve orman zararlılarıyla mücadelede etki(nlik)leri ayrıca değerlendirilecektir.
Her ikisi de Dr. Tarkan Yorulmaz 'ın bilimsel danışmanlığında ve Köyceğiz Orman İşletme Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen bu araştırmalardan kızılçam ormanlarında gerçekleşen çalışmalar Dr. Yasin İlemin'in koordinatörlüğünde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Proje Koordinasyon Birimi tarafından desteklenmekte iken, Sığla ormanlarında gerçekleşen çalışmalar ise Çankırı Karatekin Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans öğrencisi Biyolog Okan Ürker'in 'Köyceğiz-Dalyan ÖÇKB'ndeki sığla ormanlarında yarasaların habitat tercihleri' isimli master tezi kapsamında NATURA desteğinde yürütülmektedir.
Tüm bu araştırmaların organizasyonunda ve arazi çalışmaları sırasındaki özverili desteklerinden dolayi Köyceğiz Flora Hotel yöneticisi ve NATURA Yönetim Kurulu üyesi Alp Giray'a ayrıca sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.
Biyolog Okan Ürker
NATURA Doğa ve Kültür Koruma Derneği
Zooloji Haberleri
-
Anadolu parsı aylar sonra yeniden görüntülendi
-
Endonezya'da doğan ve nesli tehlike altında olan Sumatra gergedanı ile tanışın
-
Avrupa'da gizemli yeni güve türü keşfedildi
-
Antalya ilimizde keşfedilen 8 yeni örümcek türü
-
Kuzey arıları böcek ilaçları riski altında
-
Bilim İnsanları Vangunu dev faresinin fotoğraflarını çekmeyi başardı
-
Güneydoğu Asya'da etkileyici kamuflaj yeteneklerine sahip 'ejderha kertenkelesi' türü bulundu
-
Güney Amerika yarasası bir asır sonra yeniden keşfedildi
-
Araştırmalar nesli tükenmekte olan papağan türlerinin kentsel alanlarda geliştiğini gösteriyor
-
Türü Tehdit Altında Olan Yeni Bir Tür Keşfedildi: Timsah Semenderi
-
Yağmur ormanlarında yeni dikenli fare türü keşfedildi
-
İranın Altın Tarantulasıyla Tanışın
-
Kolombiya'da yeni tarantula türleri ortaya çıkarıldı.
-
Yeni keşfedilen çekirgelere iki müzisyenin adı verildi
-
Yeni kelebek türüne emekli müze uzmanının adı verildi