Ağaç kesimi ve iklim değişikliği dağ kuşlarını tehdit ediyor
Hindistan Bilim Enstitüsü'ndeki (IISc) araştırmacılar, 10 yılı aşkın verileri inceleyerek orman kesimlerinin ve iklim değişikliğinin tropik dağlardaki kuş toplulukları üzerindeki etkilerini inceledi.
Küresel Ekoloji ve Koruma dergisinde yayınlanan bir çalışmada ekip, orta yükseklikteki Doğu Himalaya kuş topluluğunun bileşiminin birincil (bozulmamış) ormanların yanı sıra kesilmiş ormanlarda nasıl değiştiğini yanıtlamak için sis ağları ve kuş sesi verilerini kullandı.
Tropikal dağ ormanları, yaklaşık 150-200 m'den başlayıp 3.500 m yüksekliğe kadar ulaşabilen eşsiz ekosistemlerdir. Aynı zamanda da Biyolojik çeşitliliğin kritik merkezleridirler.
Ekolojik Bilimler Merkezi (CES), IISc eski Proje Ortağı ve ilgili yazar Ritobroto Chanda, "Tropikal dağlarda, her türün bulunduğu yerde belirli bir niş vardır. Bu kısıtlama, küçük bir alanda çok daha fazla çeşitlilik yaratır" diye açıklıyor.
Orman kaybı ve iklim değişikliği bu ekosistemler için büyük tehditler oluşturmaktadır. Yardımcı Doçent Umesh Srinivasan, "Tropikal dağ sıralarındaki kuşlar ve aslında flora ve faunanın büyük bir kısmı, sıcaklığa karşı son derece duyarlıdır ve küresel ısınmaya hızla tepki verir. Ayrıca dünyanın karasal biyolojik çeşitliliğinin çoğu tropik dağlarda yoğunlaşmıştır" diyor. CES'te ve başka bir yazarda. Ancak çok az sayıda çalışma bu tehditlerin ortak etkisini araştırmıştır.
Eaglenest Yaban Hayatı Koruma Alanı. Fotoğraf:: Küresel Değişim Laboratuvarı, CES
Ekip, artan sıcaklıklar nedeniyle birçok kuş türünün daha yüksek rakımlara doğru kaymaya başladığını tespit etti. Kesilmiş ormanlar, birincil ormanlara göre daha yüksek ortalama sıcaklıklara ve daha düşük neme sahiptir, dolayısıyla geçiş hızlanır. Ek olarak, daha küçük kuşların bu ağaçlandırılmış ormanlarda daha iyi kolonileştiği görülüyor çünkü daha yüksek sıcaklıklara tolerans gösterebiliyorlar; birincil ormanlarda daha büyük kuş türlerinin yoğunluğunun arttığı görülüyor.
Ekip, Doğu Himalayalar'ın biyolojik çeşitlilik sıcak noktasında yer alan ve 500'den fazla kuş türüne ev sahipliği yapan Arunaçal Pradeş'teki Eaglenest Yaban Hayatı Koruma Alanı'ndan veri topladı. Bölgede 2002 yılına kadar yoğun ağaç kesimi yapıldı ve ağaç kesimi yapılan bölgeler, bozulmamış ormanlarla karşılaştırıldığında büyük farklılıklar gösteriyor, bu da onları çalışma için ideal kılıyor. Chanda, bu tür çalışmaların yürütülmesinde yerel toplulukların desteğinin de kritik önem taşıdığını söylüyor.
"Asfalt yolların, elektriğin ve kalacak yerin olmadığı bir yaban hayatı koruma alanında kalmak zorundasınız . Yiyeceklerimizi yanımıza alıyoruz, günlük olarak yemek pişiriyoruz, geçici bir kamp kuruyoruz ve etrafta dolaşıyoruz, hem de insanların yardımı olmadan. Desteğin uzun süre devam etmesi gerçekten mümkün değil" diye vurguladı.
Ekip her gün sis ağlarını kurduktan sonra her 20-30 dakikada bir kontrol etti, kuşları tarttı, etiketledi ve hemen serbest bıraktı. 130 türden yakalanan 6.189 bireyden son analize, yaklaşık 61 türe ait 4.801 böcekçil (büyük ağaçların gölgesinde yaşayan, böcek yiyen kuşlar) dahil edildi.
Araştırmacılar bu kuşlara odaklandılar çünkü nişleri iyi tanımlanmış ve onlar için bol miktarda veri mevcut. Çarpık sonuçlardan kaçınmak için nadir türler çalışmanın dışında bırakıldı.
Saha ekibi. Fotoğraf: Küresel Değişim Laboratuvarı, CES
Ekibin bulduğu şey, ağaç kesiminin büyük gövdeli, eski büyümeye bağımlı türlerin kaybına yol açabileceği ve genel biyolojik çeşitliliği azaltabileceğiydi.
Genellikle yalnızca belirli nişlerde bulunan böcek yiyiciler ağaç kesiminden olumsuz etkileniyor ve sayılarında büyük düşüşler görülüyor.
Kesilmiş ormanlarda ayrıca yapraklarda yaşayan böceklerin yoğunluğu daha düşük olup, kuşlar için kaynak kullanılabilirliği azalmaktadır. Büyük türlerin enerji gereksinimleri daha yüksek olduğundan, bu durum büyük türlerin bolluğunu orantısız bir şekilde azaltır.
Çalışma , iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için birincil ormanların korunması ihtiyacını vurguluyor . Srinivasan, "Kayıt yöneticileri, büyük yükseklik eğimlerindeki bozulmamış ormanların korunmasını sağlamalıdır" diyor.
Bunun, türlerin iklim değişikliğine tepki olarak yayılış alanlarını yukarı doğru kaydırmasına ve hayatta kalmalarını sürdürmesine olanak sağlayacağını açıklıyor. "Eğer türler yukarı doğru kayarken bozulmuş ormanlarla karşılaşırsa, bazı türlerin yerel olarak nesli büyük ihtimalle tükenecektir."
More information: Ritobroto Chanda et al, Bird communities in a selectively logged tropical montane forest are dominated by small, low-elevation species, Global Ecology and Conservation (2023). DOI: 10.1016/j.gecco.2023.e02664
Journal information: Global Ecology and Conservation
Zooloji Haberleri
-
Hayvan Toplulukları Bize Yaşlanma Hakkında Neler Öğretebilir?
-
Peru'da 'Damla Başlı' Yayın Balığı Keşfedildi.
-
Uçma Yeteneğini Kaybetmiş Bir Papağan: Kakapo "Strigops habroptilus"
-
Kanguru sıçanları hakkında bilgi
-
Hayvanlar da İnsanlar Gibi İkiz, doğurabilir mi?
-
Dünyanın bilinen en yaşlı yabani kuşu 74 yaşında tekrar anne olma yolunda ilerliyor.
-
Dünyanın En Büyük Solucan Kertenkelesi 47 Milyon Yıl Önce Yaşadı
-
16 Milyon Yıllık Yaprak Arısı Fosili, Türünün İlk Örneği Oldu
-
Zehirli kuş var mıdır? Zehirli kuş türleri nelerdir?
-
Etiyopya kurtları hakkında geniş bildi ve Etiyopya kurtlarının sistematiği
-
Bazı etobur hayvanlar zaman zaman bitki ile beslenebilirler
-
Uruba lugens bu ilginç canlının özellikleri nelerdir?
-
Hayvanlar Aleminde Alfa Erkek Kavramı
-
Bilim İnsanları Venezuela'da Yeni Bir Kertenkele Türü Keşfetti
-
Siyah penguenle tanışın