Dev Dinozor Leşleri, Yırtıcılar İçin Önemli Bir Besin Kaynağıydı
Etobur dinozorlar, hem canlı hem de ölü av açısından zengin bir ekosistemde yaşadı. Araştırmacılar, Sauropod dinozorları gibi dev leşlerin büyük etoburlar için önemli bir besin kaynağı olmuş olabileceğini öne sürüyor.
William Diller Matthew’un 1915 Dinozorlarından Allosaurus tipi AMNH 5753’ün iskelet birleşiminin fotoğrafı. C: Gutenberg e-kitap projesi, Wikimedia Commons
Bu hipotezi test etmek için araştırmacılar, bir dinozor ekosisteminin basitleştirilmiş sanal simülasyonu olan etmen tabanlı bir model oluşturdu. Bu modelde, büyük Sauropodların ve leşlerinin yanı sıra Allosaurus gibi büyük yırtıcılar ve avlanabilir sonsuz Stegosaur kaynağını içeren Jura çağındaki Morrison Formasyonunun antik faunası temel alındı.
Modelde, etoburlara (Allosaurları simüle etmek amacıyla), et kaynaklarından enerji elde ederken (canlı avlar veya Sauropod leşleri simüle edilerek) avlanma veya yiyecek arama yeteneklerini geliştirecek özellikler atandı.
Model, bu simüle edilmiş etoburların evrimsel uygunluğunu ölçtü ve büyük Sauropod leş kaynakları mevcut olduğunda, yiyecek aramanın avcılıktan daha karlı olduğunu buldu; bu durum, bu tür ekosistemlerdeki etoburların, büyük leşleri tespit etmelerine ve kullanmalarına yardımcı olacak özel özellikler geliştirmiş olabileceğini öne sürüyor.
Yazarlar, bu modelin karmaşık bir sistemin basitleştirilmiş bir özeti olduğunu ve sonuçların, diğer dinozor türleri veya simüle edilmiş dinozorların yaşam öyküsünün diğer unsurları gibi daha fazla değişkenin dahil edilmesiyle değişebileceğini vurguluyor. Bunun gibi modellerin, leşin mevcudiyetinin yırtıcı hayvanların evrimini nasıl etkileyebileceğine dair anlayışımızı geliştirebileceğini belirtiyorlar.
Yazarlar, “Evrimsel modelimiz, Allosaurus gibi büyük Theropodların, birincil kaynakları olarak Sauropod leşiyle geçinmek üzere evrimleşmiş olabileceğini gösteriyor. Avlanabilir avlar mevcut olduğunda bile seçilim baskısı, leş yiyicilerin lehine olurken yırtıcı hayvanlar daha düşük uygunluktan muzdaripti.”
“Dolayısıyla Allosaurların muhtemelen kurak mevsimde bir grup Sauropod ölünceye kadar beklediklerini, onların leşleriyle ziyafet çektiklerini, yağları kuyruklarında depoladıklarını ve daha sonra süreci tekrarlamak için bir sonraki mevsime kadar beklediklerini düşünüyoruz. Bu aslında mantıklı çünkü tek bir Sauropod leşi 25 veya daha fazla Allosaurusu haftalarca, hatta aylarca beslemeye yetecek kadar kaloriye sahipti ve Sauropodlar genellikle çevrede en sık bulunan dinozorlardı.” diyor.
Public Library of Science. 1 Kasım 2023.
Makale: Pahl, C. C., & Ruedas, L. A. (2023). Big boned: How fat storage and other adaptations influenced large theropod foraging ecology. Plos one, 18(11), e0290459.
ArkeoFili:"Dev Dinozor Leşleri, Yırtıcılar İçin Önemli Bir Besin Kaynağıydı"
Zooloji Haberleri
-
Biyologlar, Geckoların 'Altıncı Hissi' Olduğunu Söylüyor
-
Güney Amerika'da Yeni Bir Kuş Türü Keşfedildi
-
Canlılardaki renk varyasyonlarının gelişimi
-
Biyolüminesans Mekanizma ve Biyolüminesans Gösteren Canlılar
-
Avustralya’da Tazmanya Kaplanı Atalarının Fosilleri Keşfedildi
-
Madagaskar'da yedi yeni kurbağa türü keşfedildi
-
Araştırmacılar tarafından yeni bir yaban arısı türü daha keşfedildi
-
Primatlar Karşılıklı Kazanç için Bağ Kuruyor
-
Kıbrıs’ta Cüce Filler ve Cüce Su Aygırları Neden Yok Oldu?
-
İki yeni böcek türüne, dünyanın en ünlü tenis oyuncularının adı verildi.
-
İklim değişikliği yeni keşfedilen tarantula türünün yok olmasına mı yol açacak?
-
Şimdiye Kadar Keşfedilen En Küçük Penguenlerden Biri ile Tanışın
-
21. Türkiye Kuş Konferansı Yaban Hayatı Suçları ve Kuşlar temasıyla,
-
Hindistan'ın Siang Vadisi'nde mavi renkli karınca keşfedildi
-
Bilim İnsanları tarafından Çin'de yeni bir çukuru engereği türü keşfedildi.