Sivrisineklerde Beslenme
Yağmurlu günler hariç açık alanlardaki durgun sular bazı bakteri türlerinin oluşturduğu jelatinimsi bir film tabakası ile örtülüdür. Filmin üst yüzeyinde çeşitli polen taneleri, mantar sporları, havadan kaynaklanan diğer maddeler, filmin alt yüzeyinde ise çeşitli canlılar bulunur. Bu film tabakası, sivrisinek larvaları tarafından kesilerek tabakanın altında ve üstündeki maddeler ve canlılar besin olarak kullanılır (Boyd, 1981).
Sivrisinek larvaları cansız organik maddeleri içeren sularda gelişimlerini devam ettirebilirler; fakat, bu sularda larvaların gelişimleri için gerekli besin konsantrasyonu sürekli olarak mevcut değildir. Her ne kadar cansız organik materyal, larvaların beslenmesinde önemli olsa da çoğu tür için larva besinini mikroorganizmalar oluşturur. Sivrisineklerin mide içeriği incelendiğinde, alg, rotifer, protozoa, bakteri ve mantar sporlarının bulunduğu görülmüştür. Birkaç tür predatör olup böcek larvalarıyla beslenirler (Clements, 1963; Merritt et al., 1992).
Ergin dişi sivrisineklerin yumurta bırakabilmeleri için kan emmeleri gerekmektedir. Erkek sivrisinekler ise kan emmezler. Gerekli enerjiyi bitki özsuyundan alırlar. Dişiler içirt en önemli besin kaynağı kandır. Kan genellikle memeli hayvanlardan ve kuşlardan alınır. Hiçbir sivrisinek türü bütünüyle spesifik bir konakçıya sahip değildir.
Parazitoloji
-
Parazitizm tipleri nelerdir ?
-
Parazitlerin vücuda giriş yolları nelerdir?
-
Parazitlerin bulaşma yolları nelerdir ?
-
Parazitliğin (parasitismus’un) çeşitleri
-
TATARCIK MÜCADELESİ
-
Tatarcıkların Biyoekolojisi Üzerine Bilgiler
-
Tatarcıkların Genel Entomolojik Özellikleri
-
Türkiye'de Bulunan Tatarcık Türleri
-
Leishmania ve sağlık açısında önemi
-
TATARCIKLAR ÜZERİNE GENEL BİLGİLER
-
Parazit Vektör Ekolojisi ve İlişkili Faktörler
-
Türkiye'de sıtmanın durumu
-
Avrupa'da sıtmanın durumu
-
Sıtmanın biyolojisi ve epidemiyolojisi
-
Sivrisineklerin Sağlık Açısından Önemi