Pinokyo kurbağasıyla tanışın.
Yeni Gine'nin dağlık ormanlarında, bilim adamları tarafından keşfedilen ağaç kurbağası türü Pinokyo kurbağası, Litoria pinokyo, Endonezya'nın Foja Dağları'nda yaprak üzerinde görünüyor.
Pinokyo kurbağasının tuhaf ve sivri bir burnu bulunmakta. Bu ilginç yapı ile oldukça ilgi çekici görünen kurbağalar bir çok herpetoloğun dikkatini çekmeyi başaracak gibi görünüyor.
Pinokyo kurbağasıyla tanışın.
Litoria pinocchio kurbağası Avustralya’daki Queensland Müzesi ve Griffith Üniversitesi’nde görev yapan herpetolog Paul Oliver tarafından 2008 yılında Endonezya’daki Foja Dağları’nda keşfedilmiştir.
Şimdilerde Paul Oliver ve çalışma arkadaşları bu uzun burununsal yapının işlevi üzerinde çalışıyor. Bu sevimli küçük burun çıkıntısının ne işe yaradığını ve işlevinin ne olabileceği konusunda araştırmalarını devam ettiriyor.
Zootaxa'nın son sayısında yeni tür olan Litoria pinocchio'yu tanımlayan herpetolog Paul Oliver, “Bizim onu bulduğumuz yerine onun bizi bulduğunu söylemek daha doğru olur.” diyor.
Oliver ve ekibi, Zootaxa'da da yayınlanan yeni bir makalede iki yeni türü tanımladılar. Pinokyo kurbağaları, sivri burunları ile Yeni Gine ağaç kurbağalarından sadece bir tanesidir.
Herpetolog Paul Oliver bu özel yapı ile ilgili olarak “Özellikle dikkat çekici olan şey, erektil olmasıdır” diyor. “Zaman zaman oldukça düz bir konum alırken, diğer zamanlarda aşağıya doğru eyik bir konum alıyor". Dolayısıyla, bir amacı olması gereken oldukça ayrıntılı bir yapı” olarak tanımlıyor.
Yeni Gine, keşfedilen 450 den fazla kurbağa türüyle dünya üzerinde kurbağalar açısından en zengin yerler olarak adlandırılırken, Oliver, tür ve popülasyon bakımından oldukça zengin ormanlarda kurbağaların bu sivri yapı ile kendi türlerini diğer türlerden ayırabileceğini de düşünüyor.
Kaynak:
https://www.nationalgeographic.com/animals/2019/06/pinocchio-frog-new-species-new-guinea/?cmpid=org=ngp::mc=social::src=facebook::cmp=editorial::add=fb20190608animals-pinocchiofrog::rid=&sf213998239=1
Zooloji Haberleri
-
39 Milyon Yıl Önce Asya’da Yaşayan Bir Timsah Türü Keşfedildi
-
240 Milyon Yıllık Dev Timsah, Türünün En Büyüğüydü
-
Fosil Bulgularına Göre Ahtapotlar, Dinozorlardan Önce de Vardı
-
Akrepler Geceleri Neden Parlar?
-
Pestisitler mavi meyve bahçesi arılarında doğurganlığı azaltıyor
-
Türkiye’de Yeni Bir Akrep Türü Keşfedildi "Androctonus turkiyensis"
-
Sonunda Kuşlar da Çarpılmaya Başlandı
-
Karıncalar Sosyal Bağ Kurmak için Birbirlerinin Ağzına Kusuyor
-
İnsanlar 18.000 Yıl Önce Cassowary Civcivlerini Yetiştiriyordu
-
Kediler kaç ay hamile kalır
-
Türkiye’den bilim dünyası için yeni bir böcek türü: Phytocoris iyribozi
-
WWF-Türkiye’den uyarı: Tehlikedeki tür sayısı 10 yılda dört kat arttı
-
Son 50.000 Yılda Birçok Kuş Türü İnsanlar Yüzünden Yok Oldu
-
Hayvanlarda asimetrik vücut gelişimi
-
Nadir bulunan Bombay kan grubu nedir?