Hastalıklara verdiğimiz tepkilerin sırrı Kara Veba’da saklı
Araştırmacılar, kara veba pandemisi öncesinde, sırasında ve sonrasında ölenlerin dişlerinden elde edilen DNA'yı kullanarak, virüsten kimin kaldığını kimin öldüğünü belirleyen genetik farklılıkları tanımlayabildi.
Kara Veba pandemisinin kurbanlarından ve hayatta kalanlarından alınan yüzlerce yıllık DNA’yı analiz eden uluslararası bir ekip, kimin yaşayıp kimin öldüğünü ve bağışıklık sistemlerimizin bu yönlerinin o zamandan beri nasıl gelişmeye devam ettiğini gösteren temel genetik farklılıkları belirledi.
McMaster Üniversitesi, Chicago Üniversitesi, Pasteur Enstitüsü ve diğer kuruluşlardan araştırmacılar, yaklaşık 700 yıl önce Avrupa, Asya ve Afrika’yı kasıp kavuran yıkıcı hıyarcıklı veba salgınına karşı bazılarını koruyan bazılarını ise öldüren genleri analiz edip çalışmalarını Nature Dergisi’nde yayınlandılar.
Araştırmacılar, bir zamanlar Veba ’ya karşı koruma sağlayan aynı genlerin bugün Crohn Hastalığı ve Romatoid Artrit gibi otoimmün hastalıklara karşı artan bir duyarlılıkla ilişkili olduğunu bildirdiler.
Toplu mezarlardan öğrenilenler
Ekip, 1300’lerin ortalarında Londra’ya ulaşan Kara Ölüm öncesinde, sırasında ve sonrasında 100 yıllık bir zaman aralığına odaklandılar. Veba, kayıtlı tarihteki en büyük insan ölüm olayı olmaya devam etmektedir. O zamanlar dünyanın en yoğun nüfuslu bölgelerinden bazılarında insanların yüzde 50’sinden fazlasını öldürmüştür.
1348-9’da toplu mezarlar için kullanılan East Smithfield veba çukurlarına gömülen kişiler de dahil olmak üzere, vebadan önce ölen, vebadan ölen veya Londra’daki salgından sağ kurtulan bireylerin kalıntılarından 500’den fazla antik DNA örneği çıkarıldı ve tarandı. Danimarka genelinde de beş değişik yerde gömülü kalıntılardan ek örnekler alındı.
Bilim insanları, Yersinia pestis bakterisinin neden olduğu veba ile ilgili genetik adaptasyon belirtileri aradılar. Tüm sonuçlarda, sistemlerimizi istilacı patojenlere karşı koruyan proteinlerin üretiminde yer alan seçilim altındaki dört gen olduğu ve bu genlerin alel adı verilen bölümlerinin hastalıktan koruduğu ya da bir tanesinin vebaya duyarlı hale getirdiği sonucuna ulaşıldı.
Zaman içinde azalan ölüm oranları
ERAP2 olarak bilinen belirli bir genin iki özdeş kopyasına sahip kişiler, pandemiye karşı kopya setine sahip olanlardan çok daha yüksek oranlarda hastalığı atlatmıştı. Çünkü “iyi” kopyalar Y. pestis’in bağışıklık hücreleri tarafından daha kolayca yok edilmesine olanak sağlamıştı. “Nüfusun yüzde 30 ila 50’sini öldüren bu türden bir pandemi meydana geldiğinde, insanlarda koruyucu alel seçimi olması zorunludur, yani dolaşımdaki patojene duyarlı insanlar yenik düşecektir. Küçük bir avantaj bile, hayatta kalmakla ölmek arasındaki fark anlamına gelir. Doğa gazetesinin yazarı, McMaster’ın Antik DNA Merkezi’nin direktörü ve Michael G. DeGroote Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’nün baş araştırmacısı olan evrimsel genetikçi Hendrik Poinar, “Elbette üreme çağındaki hayatta kalanlar genlerini aktaracaklar” diye açıklıyor.
Kara Ölüm zamanında yaşayan Avrupalılar, Yersinia pestis’e yakın zamanda maruz kalmadıkları için başlangıçta çok savunmasızdılar. Sonraki yüzyıllarda pandemi dalgaları tekrar tekrar meydana geldikçe ölüm oranları azalmıştı.
Başarılı işbirliği
Araştırmacılar, ERAP2 koruyucu aleli (genin veya özelliğin iyi kopyası) olan kişilerin, olmayanlara göre hayatta kalma olasılığının yüzde 40 ila 50 daha fazla olduğunu tahmin ediyor.
Makalenin yazarı Chicago Üniversitesi’nde Genetik Tıp Profesörü Luis Barreiro, “Seçilen belirlenen bu seçici avantajın, tek bir patojenin bağışıklık sisteminin evrimi üzerinde nasıl bu kadar güçlü bir etkiye sahip olabileceğini göstermektedir” diyor.
Ekip, zaman içinde bağışıklık sistemlerimizin patojenlere farklı şekillerde tepki verecek şekilde evrimleştiğini, bir zamanlar Orta Çağ’da vebaya karşı koruyucu bir gen olan şeyin bugün otoimmün hastalıklara karşı artan duyarlılıkla ilişkili olduğunu bildiriyor. Bu ise, evrimin genomumuzla oynadığı dengeleme eylemi olarak tarif edilebilir.
Yersinia Research’ün başkanı Javier Pizarro-Cerda, “Bu son derece özgün çalışma, yalnızca antik DNA, insan popülasyon genetiği ve canlı öldürücü Yersinia pestis ve bağışıklık hücreleri arasındaki etkileşim üzerinde çalışan birbirini tamamlayan ekipler arasındaki başarılı bir işbirliği sayesinde mümkün oldu” diyor. Poinar, “İnsan bağışıklık sistemini şekillendiren dinamikleri anlamak, veba gibi geçmişteki salgınların modern zamanlarda hastalığa karşı duyarlılığımıza nasıl katkıda bulunduğunu anlamanın anahtarıdır” diyor.
Genetik Haberleri
-
Son Neandertal’in DNA’sı: 50.000 Yıllık İzolasyon ve Soy İçi Üreme
-
52.000 Yıllık Donmuş Mamut Derisinden Antik DNA Elde Edildi
-
Bu Toplu Mezar, Avrupa Genomunun Oluşumunu Aydınlatıyor
-
Tiny TnpB: Bitkiler için yeni nesil genom düzenleme aracı tanıtıldı
-
Bize Miras Kalan Neandertal DNA’sı, Otizm Duyarlılığını Etkiliyor
-
Papua Yeni Gine Yerlilerinin Genetik Adaptasyonları Keşfediliyor
-
Neolitik Dönemde Y Kromozomu Çeşitliliği Neden Azaldı?
-
Antik DNA ile Avarların Sosyal Yaşamı Ortaya Çıkıyor
-
Allopatrik türleşme nedir ? Nasıl Gelişir ?
-
Maryland’teki “Kölelerin” Yaşayan 42.000 Akrabası Bulundu
-
Araştırmacılar kediler, yunuslar, kuşlar ve düzinelerce başka hayvanın genom haritasını çıkarıyor
-
Kolombiya'da nadir görülen bir kuş türünde "gynandromorphy" gözlemlendi
-
Kurumaya dayanıklı bitkiler için genom veritabanı yayınlandı
-
En son DNA barkodlama teknolojisiyle İsrail'in tatlı su balık türleri listesinin yeniden gözden geçirilmesi
-
İnsanların Daha Önce Bilinmeyen Bir Dokunma Duyusu Keşfedildi