Güney Amerika yarasası bir asır sonra yeniden keşfedildi
Garip Büyük Kulaklı Kahverengi Yarasa, Histiotus alienus, ilk kez 1916'da İngiliz zoolog Oldfield Thomas tarafından tanımlandı. Türün tanımı Brezilya'nın güneyindeki Paraná, joinville'de yakalanan tek bir örneğe dayanıyordu.
100 yılı aşkın süredir bu tür hiç yakalanmamıştı; yalnızca holotipi (bir türün adını taşıyan ve türün morfolojik ve moleküler özelliklerini temsil eden örnek) tarafından biliniyordu ve Londra, Birleşik Krallık'taki Doğa Tarihi Müzesi'nde saklanıyordu.
Şimdi, bir asır sonra tür yeniden keşfedildi. Bilim adamları Dr. Vinícius C. Cláudio, Msc Brunna Almeida, Dr. Roberto LM Novaes ve Dr. Ricardo Moratelli, Fundação Oswaldo Cruz, Brezilya ve Dr. Liliani M. Tiepolo ve Dr. Liliani M. Tiepolo ve Msc Marcos A. Navarro, Universidade Federal do Paraná, Brezilya Açık erişim dergisi ZooKeys'teki bir makalede, gözlemle ilgili ayrıntıları yayınladılar.
2018 yılında Promasto araştırma projesinin (Campos Gerais Ulusal Parkı ve Palmas Otlakları Yaban Hayatı Koruma Alanı'ndaki Memeliler) saha gezileri sırasında araştırmacılar, Palmas Otlak Yaban Hayatı Koruma Alanı'nda büyük kulaklı yarasanın bir örneğini yakaladılar. Bu çalışmada yarassayı yakalaya bilmek için orman alanının kenarına yerleştirilen sis ağlarını (yarasa ve kuşların yakalanması sırasında kullanılan bir ekipman) kullandı. Bunu bölgede yaygın olarak yakalanan Tropikal Büyük Kulaklı Kahverengi Yarasa (Histiotus velatus) ile karşılaştırdıklarında, ona hiç benzemediğini gördüler.
Tanımlanamayan büyük kulaklı yarasa örneği daha sonra toplandı ve daha ileri araştırmalar için Brezilya'nın Rio de Janeiro kentindeki Museu Nacional'a bırakıldı.
Garip Büyük Kulaklı Kahverengi Yarasa, Histiotus alienus. Fotoğraf: Cláudio ve ark.
Bu şaşırtıcı örneği, yüzlerce diğer büyük kulaklı kahverengi yarasayla karşılaştırdıktan sonra araştırmacılar, yarasayı kesin olarak Garip Büyük Kulaklı Kahverengi Yarasa olarak tanımlayabildiler.
Garip Büyük Kulaklı Kahverengi Yarasanın çok alçak bir zarla birbirine bağlanan oval, geniş kulakları vardır; hem sırt hem de karın kürkünde genel koyu kahverengi renk; ve toplam uzunluk yaklaşık 100 ila 120 mm'dir. Bu karakter kombinasyonu, kulakları birbirine bağlayan zarın neredeyse hiç bulunmadığı Güney Büyük Kulaklı Kahverengi Yarasaya (Histiotus magellanicus) çok benzer.
Tuhaf Büyük Kulaklı Kahverengi Yarasa'nın şimdiye kadar bilinen tek kaydı, 2018'de görüldüğü yerden yaklaşık 280 kilometre uzaklıktaki Güney Brezilya'nın Santa Catarina eyaletindeki joinville'deydi. Şu ana kadar türün çok çeşitli türlerde meydana geldiği biliniyor.
Ancak türün dağılımındaki bu artış, koruma statüsünde bir iyileşmeyi temsil etmiyor: tür şu anda Uluslararası Doğayı Koruma Birliği tarafından Yetersiz Verili olarak sınıflandırılıyor. Yaşam alanı olan oldukça parçalanmış Atlantik Ormanı şu anda tarımsal faaliyetlerin baskısı altında.
Ancak hâlâ umut var: Araştırmacılar, çalışmalarında "H. Alienus'un Palmas'taki yeni kaydı koruma altındaki bir alanda bulunuyor, bu da türün en az bir popülasyonunun korunabileceğini gösteriyor" söylüyor.
More information: Vinícius C. Cláudio et al, Rediscovery of Histiotus alienus Thomas, 1916 a century after its description (Chiroptera, Vespertilionidae): distribution extension and redescription, ZooKeys (2023). DOI: 10.3897/zookeys.1174.108553
Journal information: ZooKeys
Zooloji Haberleri
-
Anadolu parsı aylar sonra yeniden görüntülendi
-
Endonezya'da doğan ve nesli tehlike altında olan Sumatra gergedanı ile tanışın
-
Avrupa'da gizemli yeni güve türü keşfedildi
-
Antalya ilimizde keşfedilen 8 yeni örümcek türü
-
Kuzey arıları böcek ilaçları riski altında
-
Bilim İnsanları Vangunu dev faresinin fotoğraflarını çekmeyi başardı
-
Güneydoğu Asya'da etkileyici kamuflaj yeteneklerine sahip 'ejderha kertenkelesi' türü bulundu
-
Güney Amerika yarasası bir asır sonra yeniden keşfedildi
-
Araştırmalar nesli tükenmekte olan papağan türlerinin kentsel alanlarda geliştiğini gösteriyor
-
Türü Tehdit Altında Olan Yeni Bir Tür Keşfedildi: Timsah Semenderi
-
Yağmur ormanlarında yeni dikenli fare türü keşfedildi
-
İranın Altın Tarantulasıyla Tanışın
-
Kolombiya'da yeni tarantula türleri ortaya çıkarıldı.
-
Yeni keşfedilen çekirgelere iki müzisyenin adı verildi
-
Yeni kelebek türüne emekli müze uzmanının adı verildi