Ergin Sivrisineklerin Etkinlik Zamanı
Pupadan çıkan ergin sivrisinek 10-12 saat sonra döllenir. Hemen kan emme gereksinimi duyar.
Sivrisineklerin hemen hepsi kan emmeden yumurtlayamazlar. Yalnız dişileri kan emer. Kimi Culex türleri ile Ae. aegypti ve Cu. longiareolata'da kan emmeden yumurtlayabilirler ama yine de proteinli besin almaları gerekmektedir. Erkek sivrisinekler biyolojik görevleri olan döllenmeden kısa bir süre sonra ölürler.
Döllenen dişi döllenme eseminden hızla uzaklaşır. Kan emmek için konak arar. Güneş battıktan sonra akşamları, geceleri ve sabahın erken saatlerinde güneş doğuncaya kadar konağa saldırarak kan emerler. Gündüzleri üreme yerlerinin çevrelerinde ağaçlıklı, iri otlu ve gölgeli kuytu yerlerde gizlenir ve dinlenirler. Buralara giren konağa hemen saldırırlar. Sivrisinekler güneş ışığından kaçarlar. Konut ve ahırlara girerek kan emen sinekler doymadan oradan ayrılmazlar. Buralarda karanlık ve kuytu yerlerde sıcak havalarda gizlenirler ve 1 -5 gün kalırlar. Sadece yumurtlamak için ayrılırlar.
Sivrisineklerin etkinlik zamanlarının tam olarak belirlenebilmesi için ışık tuzakları ve hayvan cibinlikleriyle yapılan saatlik denemelerde, birçok türün güneşin batma ve doğma saatlerine göre değişmekle birlikte, 19°°-O600 saatleri arasında aktif olduğu, en aktif oldukları zaman diliminin ise 2000-2400 ve 04oo-0600 olduğu ortaya çıkarılmıştır (Alten, 1997).
Bu yayın birinci basamak sağlık hizmetlerinde görev yapan sağlık personelinin eğitiminde kullanılmak üzere T.C. Sağlık Bakanlığı Sıtma Savaşı Daire Başkanlığı ve Sağlık Projesi Genel Koordinatörlüğü işbirliği ile hazırlanmış ve bastırılmıştır. Bütün hakları Sağlık Bakanlığı’na aittir. Kaynak gösterilmeksizin yayınlarda kullanılamaz, alıntı yapılamaz.
Kaynak:
Sıtma Vektörünün Biyo-Ekolojisi Mücadele Organizasyonu ve Yöntemleri Birinci Basım: 3500 adet EKİM 1998- ANKARA
Yrd.Doç.Dr. Bülent ALTEN
Doç. Dr. Selim S. ÇAĞLAR
Zooloji
-
Ataks tavuk yetiştiriciliği ve Ataks tavuk özellikleri nelerdir?
-
Omurgalılara Genel Bir Bakış
-
Memelileri diğer canlı türlerinden ayıran bazı özellikler
-
Göz dizilişlerine bakarak örümceklerde familya tespiti
-
Önositoid nedir? Önositoidler nasıl bir yapıya sahiptir ?
-
Adipohemosit nedir?
-
Sferül hücre nedir?
-
Koagülosit nedir?
-
İntegrin nedir? Görevleri nelerdir?
-
Organogenez nedir ? Hangi canlılarda görülür ?
-
Hayvanlarda boşaltım sistemi elemanları nelerdir?
-
Nöral Kristadan Gelişen Yapılar
-
Omurgasızlarda kan hücreleri
-
Deneylerde Neden Fare Kullanılır?
-
İstilacı Türlerin Yayılma Yolları Nelerdir ?