En Uzun Ömürlü Omurgalı: Grönland Köpekbalıkları 400 Yıldan Fazla Yaşayabiliyorlar
Bilim insanları, gizemli Grönland köpek balığının yaklaşık 400 yıl yaşayabildiğini keşfetti. Yani bugüne kadar bilinen 211 yıl yaşayabilen en yaşlı omurgalı olan grönland balinasından (kutup balinası) 2 kat daha fazla yaşayabiliyor.
Bir örnek verecek olursak, bugün 400 yaşlarında olan bir Grönland köpekbalığı , doğduğunda Hezarfen Galata’dan Üsküdar’a kadar uçmuş ya da Isaac Newton yerçekimi teorisi yeni ortayas koymuştu. 28 dişi Grönland köpekbalığı arasında yapılan analizler en yaşlı bireyin en az 272 ve hatta 512 yaşında bile olabileceğini gösteriyor. Bilim insanları yanlışlıkla araştırma tankına yakalanan balığın 390 yaşında olabileceğini tahmin ediyor. Yapılan araştırmalar Grönland köpekbalıklarının yaklaşık 2 kat daha uzun süre hayatta kalabildiğini, yapılacak diğer araştırmalar sayesinde insanlarda yaşlanmanın geciktirilebileceğini öneriyor. Bu gizemli etçil köpekbalığının oldukça gizemli ve Arktik Denizi’nin diplerinde geziniyor. Grönland köpekbalıkları 5 metreden daha fazla büyüyebiliyor. Yavaşça soğuk buzul denizinin diplerine doğru yüzüyor, büyük balıklar ya da deniz memelilerini avlamak için yüzeye yaklaşabiliyor.
Her zaman köpekbalıklarının uzun süre yaşayabildiğinden şüphe ediliyordu, çünkü çok büyükler ve büyüme hızları çok yavaş, yılda ancak 1 cm. Fakat bu devler incelenemediğinden asla emin olunamıyordu. “Biz sadece köpekbalıklarının çok yaşlı olabileceğini tahmin ediyorduk ama bunu peşinen söyleyemiyorduk. Fakat onların gerçekten en yaşlı omurgalı hayvan olduğunu öğrenmek gerçekten büyük sürpriz oldu,” diyor Kopenhag Üniversitesi’nden araştırmacı Julius Nielsen. Araştırmacıların yaşa açıklık getirmek için, 2010-2013 yılları arasında yakalanan 28 dişi grönland köpekbalığını inceledi. Fakat yaş bulmak için kireçlenmiş dokuları olmadığından işe yaramadı. Çünkü büyüme tabakaları arasında kireçlenmiş dokuya sahip değiller. Fakat Nielsen köpekbalığının gözünün lensinde bulunan kristalize proteinlerin ömür boyu benzer bir şekilde değiştiğini buldu. Böylece ekip lens proteinlerine karbon 14 testi yaptı. Ekip kesin bir tarih vermese de iki büyük bireyin 335 ± 75 ve 392 ± 120 yaşlarında olduğunu keşfetti. Yani en yaşlı dişi 272 ile 512 yaşı arasında bulunuyor. Ekip köpekbalıklarının cinsel olgunluğa 150 yaşında ulaştığını, yani büyüyüp, üremeleri için uzun süre geçtiğini belirtiyor.Global ısınma ve avlanma nedeniyle yeni köpekbalıklarının ortaya çıkması uzun süre alacaktır. Bu nedenle köpekbalıklarının korunması gerekiyor. Araştırmacılar grönland köpekbalıklarını inceleyerek yaşlanmayı geciktirici tedaviler geliştirebilirler. Köpekbalıklarının nasıl bu kadar uzun yaşadıkları ise halen anlaşılamıyor. Bazı iddialara göre bu köpekbalıkları en az 507 yaşında olabilirler.
Kaynak : http://www.sciencealert.com/scientists-just-discovered-a-shark-that-s-400-years-old-living-in-the-arctic
http://www.gercekbilim.com/en-uzun-omurlu-omurgali-gronland-kopekbaliklari-400-yildan-fazla-yasayabiliyorlar/
Hidrobiyoloji Haberleri
-
Güney Afrika'nın yosun ormanında yeni bir istiridye türü keşfedildi. "Brachiomya ducentiunus"
-
Tarak denizanası okyanus tabanındaki basınçlı yaşama nasıl uyum sağladı?
-
İspermeçet Balinalarının Kullandığı ‘Fonetik Alfabe’ Keşfedildi
-
NOAA araştırmacıları yeni balık türleri keşfetti
-
Amazon’da 16 Milyon Yıllık Devasa Bir Yunus Kafatası Bulundu
-
Artan yağışlar İngiltere'deki deniz kestanelerini tehdit ediyor
-
En son DNA barkodlama teknolojisiyle İsrail'in tatlı su balık türleri listesinin yeniden gözden geçirilmesi
-
Çin’de 250 Milyon Yıllık Zırhlı Deniz Sürüngeni Ortaya Çıkarıldı
-
Bazı fener balığı türleri tüm yaşamlarını baş aşağı yüzerek geçirebilir
-
2100 yılı için sığ kıyı ekosistemlerinin kaderini tahmin etmek
-
Sıradan ahtapotun genetiğine dair yeni bilgiler: Kromozom düzeyindeki genomun kodu çözüldü
-
Büyük Bariyer Resifi'nde yeni balık türleri bulundu
-
Midyeler, denizdeki sıcak hava dalgalarıyla başa çıkabilmek için kalp atış hızını ayarlayabiliyor.
-
Ahtapotlar ve muhteşem renk değiştirme yetenekleri
-
Aslan Balıkları: Denizlerin Görkemli ve Gizemli Avcıları