Bazı fener balığı türleri tüm yaşamlarını baş aşağı yüzerek geçirebilir
Journal of Fish Biology Dergisi'nde yayınlanan makalelerinde grup, uzaktan kumandalı birkaç denizaltı aracı tarafından çekilen video çalışmalarını anlatıyor.
Oşinograflardan ve deniz biyologlarından oluşan kalabalık bir ekip, bazı derin deniz fenerbalığı türlerinin tüm hayatlarını baş aşağı yüzerek geçirdiklerini gösteren kanıtlar buldu. Journal of Fish Biology Dergisi'nde yayınlanan makalelerinde grup, uzaktan kumandalı birkaç denizaltı aracı tarafından çekilen video çalışmalarını anlatıyor.
Önceki araştırmalar, bazı fener balığı türlerinin yüzlerinden sarkan doğal bir yapıya sahip olduğunu göstermişti; bu yapının ucunda bulunan ve fener balığı ile bir simbiyoz içinde yaşayan bakteriler, ışık üretirler "biyolüminesans". Fener balığı bu "fener"ini olta olarak kullanır; ışığı merak edip ağzına kadar yaklaşan küçük balıkları fener balığı yakalar ve bu sayede beslenirler.
Yani ağızdaki bu yapı bakterileri bakterilerde avı çekiyor. Önceki araştırmalar ayrıca derin denizde yaşayan bazı fener balıklarının 45 santimetreye kadar büyük olduklarınıda göstermiştir.
Şimdiye kadar araştırmacılar, balıkların avlanma için kullandıkları bu uzun yapıyı yakın akrabaları ile aynı şekilde kullandıklarını varsayıyordu.
Ancak durum böyle değil; bu yeni çalışmayı yürüten araştırmacılar, Japonya açıklarındaki Izu-Ogasawara Çukuru'nda araştırma yapan bir ROV aracılığıyla elde edilen videoyu incelerken yeni bulgulara rastladılar.
Diğer ROV'lar tarafından çekilen videoları incelediler ve bunlardan sekizinde fener balığının ters pozisyonda yüzdüğüne dair gözlemler buldular. Görüntüleri incelerken araştırma ekibi bunun balıkları tutmak gibi belirli bir aktivite için kullanılan bir davranış olmadığını, tam zamanlı bir davranış olduğunu gördüler.
Araştırmacılar, balığın bu kadar uzun bir yapıyı, balık ters çevrildiğinde deniz yatağına en yakın olan üst dudaktan sarkan ters pozisyonda manipüle etmeyi daha kolay bulduktan sonra bu davranışı geliştirdiğini ileri sürüyor . Bulgular, derin deniz canlılarını içeren araştırmalarda ROV araştırmasının ne kadar değerli hale geldiğini gösteriyor.
More information: Andrew L. Stewart et al, Upside‐down swimming: in‐situ observations of inverted orientation in Gigantactis, with a new depth record for the Ceratioidei, Journal of Fish Biology (2023). DOI: 10.1111/jfb.15609
Journal information: Journal of Fish Biology
Hidrobiyoloji Haberleri
-
Şişe Burunlu Yunuslar Oynarken Birbirlerine Gülümsüyor
-
Güney Afrika'nın yosun ormanında yeni bir istiridye türü keşfedildi. "Brachiomya ducentiunus"
-
Tarak denizanası okyanus tabanındaki basınçlı yaşama nasıl uyum sağladı?
-
İspermeçet Balinalarının Kullandığı ‘Fonetik Alfabe’ Keşfedildi
-
NOAA araştırmacıları yeni balık türleri keşfetti
-
Amazon’da 16 Milyon Yıllık Devasa Bir Yunus Kafatası Bulundu
-
Artan yağışlar İngiltere'deki deniz kestanelerini tehdit ediyor
-
En son DNA barkodlama teknolojisiyle İsrail'in tatlı su balık türleri listesinin yeniden gözden geçirilmesi
-
Çin’de 250 Milyon Yıllık Zırhlı Deniz Sürüngeni Ortaya Çıkarıldı
-
Bazı fener balığı türleri tüm yaşamlarını baş aşağı yüzerek geçirebilir
-
2100 yılı için sığ kıyı ekosistemlerinin kaderini tahmin etmek
-
Sıradan ahtapotun genetiğine dair yeni bilgiler: Kromozom düzeyindeki genomun kodu çözüldü
-
Büyük Bariyer Resifi'nde yeni balık türleri bulundu
-
Midyeler, denizdeki sıcak hava dalgalarıyla başa çıkabilmek için kalp atış hızını ayarlayabiliyor.
-
Ahtapotlar ve muhteşem renk değiştirme yetenekleri