Bilim adamlari nesli tukenen bir virusu canlandirdi
Temel bir organizmayı sentezlemek artık imkansız değil. Üstelik bir grup bilim insanı bu çalışmayı bir adım daha ileri taşımış. Decade3d via Getty Images
Onlar son zamanlarda, adına Horse pax(at çiçeği) dedikleri soyu yok olmuş bir virüsü , düzenledikleri DNA ‘yı kullanarak yeniden canlandırdılar .Ekip, tamamı 212 000 baz çifti olan Horse pax genomu içine birden çok gen parçalarını (her biri yaklaşık 30 000 baz çifti) ekleyerek ve farklı bir pox (çiçek virüsü) virüsü ile zaten enfekte olmuş hücrelerin içine yerleştirerek, cansız bir virüsü hayata döndürdü. Önceki çalışmalarla kıyaslandığında, özellikle pox (çiçek virüsü) virüsünün karmaşık soylarının belirlenmiş olması akıllıca bir iş, fakat aynı zamanda iki ucu keskin kılıç. Bu çalışma, tıbbi araştırmalar için büyük bir buluş ve aynı zamanda potansiyel bir tehdittir.
Kulağa tuhaf gelse de, virüsü yeniden canlandırmak, büyük olasılıkla faydalı olabilir. İlaç şirketi Tonix, daha etkili bir çiçek aşısı için ,taşıyıcı olarak nispeten iyi huylu bir çiçek virüsü kullanmak umuduyla çalışmayı finanse etti. Böylece bilim adamlarının izinden giderek ,başka virüsler ,hastalıklarla savaş için kullanılabilir, örneğin vaccinia virüsü kullanılarak kanserle mücadele yöntemleri uygulanabilir. İsteğe bağlı virüsler üretebilirseniz hastalıklarla mücadele etmeniz daha kolay olacaktır.
Tehdit, tahmin edebileceğiniz gibi virüs sentezleme kolaylığından kaynaklanıyor. Söz konusu virüs horsepox (at çiçeği yapan türü), insanlara ve hatta atlara yönelik bir tehdit oluşturmaz, ancak, tehlikeli bir virüsü üretmek için, doğru genetik bilginin birikimi, birkaç aylık çalışma zamanı ve nispeten mütevazı bir sermaye bütçesi (bu grup sadece 100.000 ABD Doları harcamıştır) yeterli olabilir. Düşman bir ulus ya da aşırılık yanlısı bir grup teorik olarak bir virüsün mühendisliğini yapabilir ve rakip bir ülkede bir salgın başlatabilir. Bunun için ihtiyaçları olan şey dna ve yozlaşmış bilim adamları olsa da bu tehlikeli virüsün kendi halklarına da bulaşma riski her zaman olacaktır. Bu risk bu tür çalışmaların devamlılığını engelleyebilir.
https://www.engadget.com/2017/07/09/scientists-revive-extinct-virus/
Çeviren ve Derleyen: Safinaz Kurubaş
Genetik Haberleri
-
Transkripsiyon Nedir? DNA'dan mRNA Nasıl Üretilir?
-
Genom düzenlemesi nedir? Bitkilerde yeni nesil genom düzenlemeleri nasıl yapılır?
-
Yeni Keşfedilen Gen Fotosentetik Verimliliği ve Bitki Üretkenliğini Artırıyor
-
Chimerism ve Poliembrioni Nedir?
-
HEXA Geni Nedir? Görevleri Nelerdir?
-
Yeni nesil genom düzenlemeleri hakkında bilgi
-
Türler arası genom benzerliği ve genom yapısı
-
48 Kromozomlu Atalardan 46 Kromozomlu İnsana Evrimleşme Doğrumudur
-
Genetik Miras Nedir? Zorlu Çevresel Koşulların Yıldıramadığı Genetik Miras Nasıl Aktarılır?
-
Yeni Kaledonya Eğrelti Otu Türü Yaşayan Herhangi Bir Organizmanın En Büyük Genomuna Sahiptir
-
Araştırmacılar Büyük ve Küçük Bilbies'in Genomlarını Sıraladı
-
Güney Amerika Akciğer Balığı Şimdiye Kadar Dizilenen En Büyük Hayvan Genomuna Sahip
-
Benekli El Balığının Genomu Dizilendi
-
Bilim İnsanları Bezelyenin Kromozom Ölçekli Referans Genomunu Yayımladı
-
Nesli tükenen canlıların tekrar hayata döndürülmesi ve etik sorunlar