Basit bir idrar testi, vücudumuzun yaşının ne kadar olduğunu ölçebiliyor
Araştırmacılar, insanlar yaşlandıkça oksidatif hasarı gösteren bir maddenin idrarda arttığını buluyorlar. Urinalysis. (stock image) Credit: © analysis121980 / Fotolia
Günümüzde yaşlanma sinirbiliminde sınırlardaki açık erişimli dergide yayınlanan çalışma, insan idrar örneklerinde bu işaretleyicinin seviyelerini kolayca ölçmenin bir yolunu açıklıyor. Yeni işaretleyici potansiyel olarak vücudumuzun biyolojik değil, kronolojik olarak ne kadar yaşlandığını ölçmek için bir yöntem sunuyor. Bu, yaşlılığa ilişkin bir hastalığa yakalanma riskimizi ve hatta ölümümüzün muhtemel zaman çizelgesini tahmin etmemize yardımcı olabilir.
Aynı yılda doğan herkesin kronolojik yaşı aynı olsa da farklı insanların vücutları farklı oranlarda yaşlanır. Birçok hastalığa yakalanma riski yaşla birlikte artmakla birlikte, yıllar arasındaki yaşımız ile sağlık ve ömrümüz arasındaki bağın zayıf olduğu anlamına geliyor. Birçok kişi uzun ömürlü olup hastalıktan nispeten kurtulurken diğerleri kronik hastalıklara yakalanıp daha erken ölürler.
Yaşımız vücudumuzdaki yaşlanmanın güvenilir bir göstergesi değilse, NEDİR?
Bazı araştırmacılar normal yaşlanmayı, hücrelerimizin zamanla hasar gören bir hastalık olduğunu düşünürler. Bu hücresel hasar oranı kişiden kişiye değişebilir ve genetik, yaşam biçimi ve içinde yaşadığımız çevre tarafından dikte edilebilir. Bu hücresel hasar, doğumumuzdan bu yana geçen yıl sayısından daha biyolojik yaşımızı daha doğru bir gösterge olabilir.
Biyolojik yaşı ölçmenin bir yolunu bulmak, ileri yaşla ilişkili hastalıkların ve hatta ölümün gelişme riskini öngörmede yardımcı olabilir. Yaşlanmayı yavaşlatan tedavilerin etkili olup olmadığını bilebilmek için biyolojik yaşı ölçebilmemiz gerekir.
Biyolojik yaşlanmanın altında yattığı düşünülen bir mekanizma, yaşlanmanın serbest radikal teorisi olarak adlandırılan koşullarda oksijen ihtiyacım olan bir molekülü içerir.
Araştırmaya katılan bir araştırmacı Jian-Ping Cai, "Normal metabolizma sırasında üretilen oksijenli yan ürünler DNA ve RNA gibi hücrelerdeki biyomoleküllere oksidatif hasar verebilir" açıklamasını yaptı. "Yaşlandıkça oksidatif hasar artmakta ve vücudumuzda oksidatif belirteçlerin seviyesi artmaktadır."
8-okso-7,8-dihidroguanosin veya 8-oksoGsn gibi akıcı bir ismi olan hücrelerde önemli bir molekülün oksidasyonuyla sonuçlanan böyle bir markör RNA olarak adlandırılır. Hayvanlardaki daha önceki çalışmalarda Cai ve meslektaşları, 8-oksoGsn düzeylerinin yaşla birlikte idrarda arttığını bulmuşlardır.
Bunun insanlar için de geçerli olup olmadığını anlamak için araştırmacılar ultra-yüksek performanslı sıvı kromatografisi adlı hızlı bir analiz tekniği kullanarak 2-90 yaşlarındaki 1,228 Çinli insanın idrar örneklerinde 8-oksoGsn ölçtü.
Cai, "21 yaş ve üzerindeki katılımcılarda üriner 8-oksoGsn'de yaşa bağlı bir artış olduğunu bulduk" dedi. "Dolayısıyla üriner 8-oksoGsn yaşlanmanın yeni bir işareti olarak umut vericidir."
İlginç bir şekilde, 8-oksoGsn seviyeleri erkekler ve kadınlar arasında yaklaşık olarak aynıydı, menopoz sonrası kadınlarda yüksek seviyeler gösterdi. Bunun nedeni, östrojen düzeylerinin antioksidan etkileri olduğu bilinmesinden dolayı, menopoz sırasında meydana gelen östrojen düzeylerinin azalması olabilir.
Ekibin hızlı analiz tekniği, saatte 10 katılımcının idrar örneklerini işleyebileceği için büyük ölçekli yaşlanma araştırmaları için yararlı olabilir.
"Üriner 8-oxoGsn, vücudumuzun gerçek durumunu kronolojik yaşımıza göre daha iyi yansıtabilir ve yaşla ilişkili hastalıkların riskini tahmin etmemize yardımcı olabilir" dedi Cai.
O zaman soru şu, üriner 8-oksoGsn miktarını azaltacak bir enzim ya da tedavi ile YAŞLANMANIN ÖNÜNE GEÇEBİLİR MİYİZ?
Makale kaynağı:
- Wei Gan, Xin-Le Liu, Ting Yu, Yuan-Gao Zou, Ting-Ting Li, Shuang Wang, Jin Deng, Lan-Lan Wang, Jian-Ping Cai. Urinary 8-oxo-7,8-dihydroguanosine as a Potential Biomarker of Aging. Frontiers in Aging Neuroscience, 2018; 10 DOI: 10.3389/fnagi.2018.00034
Kaynak:
https://www.sciencedaily.com/releases/2018/02/180227090733.htm
Çeviren ve Derleyen: Nurefşan CIRIK
Biyolojik Gelişmeler
-
Beyin kokuları hafızaya nasıl işliyor ?
-
İsveç'te dört yeni mantar türü keşfedildi.
-
Bilim İnsanı Kime Denir? İyi Bir Bilim İnsanının Özellikleri Neler Olmalıdır?
-
Kombinasyonel türleşme nedir? Nasıl gerçekleşir?
-
Dünyanın en hızlı türleşen canlıları
-
Sizler için yapay zekaya sorduk "Son günlerde biyoloji alanında öne çıkan konular nelerdir?"
-
Beyindeki gri madde nedir?
-
Araştırmacılar Kara Dul Örümceği Zehrindeki Omurgalılara Özgü Toksinin Yapısını Çözdüler
-
En ilginç Mantar Türlerinin Bazıları İle Tanışın
-
Karmaşık Yaşam, Düşünülenden 1,5 Milyar Yıl Önce Başlamış
-
Tarak denizanası okyanus tabanındaki basınçlı yaşama nasıl uyum sağladı?
-
Arkeologlar Korunmuş İnsan Beyinleri Bulmaya Devam Ediyor
-
Yapay Zeka istilacı Asya eşekarılarını tespit etmeye yardımcı oluyor.
-
Avustralya fosili, fotosentezin en az 1,75 milyar yıl önce evrimleştiğini öne sürüyor
-
Böcek kanatlarının solungaçlardan evrimleştiğine dair yeni kanıtlar