Araştırma Güneş Pusulasının Çöl Çekirgesinin Beyninde Nasıl Çalıştığını Gösteriyor
İkisi Marburg Philipps Üniversitesi’nden, diğeri Würzburg Üniversitesi’nden üç araştırmacı, çöl çekirgesinin beyninde bir güneş pusulasının nasıl çalıştığını keşfetti. Proceeding of the National Academy of Sciences’da yayımlanan makalelerinde, Fredick Zittrell, Keram Pfeiffer ve Uwe Homberg, çekirge beyinlerinde doğal ve polorize ışığa karşı nöronal reaksiyonu incelemeyi anlatıyorlar.
Önceki araştırmalarda, bir (Schistocerca gregaria) Afrika çöl çekirgesi türünün uzun mesafelere yüksek bir doğrulukla göç edebildiği gösterilmiştir. Ayrıca hedeflerinin genetik olarak belirlendiği de biliniyor. Ancak çekirgelerin hedeflerine giden yolu nasıl buldukları hâlâ bir gizem. Bu alanda çalışan bazı kişiler, çekirgelerin gezinmek için hem doğal güneş ışığını hem de polorize ışığı (hava molekülleriyle çarpışmalar nedeniyle saçılarak polorize olan ve güneşin gökyüzündeki konumu nedeniyle değişen ışık) kullanabildiklerini teorileştirdiler. Bu yeni araştırmada, araştırmacılar durumun böyle olup olmadığını ve eğer böyleyse, çekirgelerin her iki kaynağı da yönetmek için bir güneş pusulası olarak nasıl kullandıklarını öğrenmeye çalıştılar.
Çalışma, ilk olarak, nöronların böceklerin tüm görme alanı boyunca seyahat ederken ışığa tepki verme şeklini kaydetmeyi içeriyordu. Araştırmacılar, 33 farklı yönden gelen polorize ışığa yanıt veren nöronların 23’ünün aktivitesini ölçebildiler. Ayrıca, numuneler için oluşturulan sanal gökyüzünün bölümlerinin, gökyüzünün farklı bölümlerindeyken güneşin polorizasyon modellerine uyacak şekilde ayarlanmış polarizasyon açısına duyarlı nöronlara sahip olduğunu buldular.
Araştırmacılar sonra, merkez komplekste bulunan serebral köprüde güneşin yatay konumlanmasını kodlamaktan sorumlu nöronları tanımlamalarına izin veren izleyiciler enjekte ettiler. Serebral köprüdeki nöronların 360 derecelik boşluğu kodladığını gözlemlediler. Araştırmacılar, iki tür ışığın beyinde nasıl işlediğine bakarken, merkez kompleksin bir navigasyon merkezi olarak hareket ettiğini, gökyüzünden ipuçları aldığını ve çekirgelerin gezinmesine izin veren bir pusula oluşturmak için bunları kullandığını buldular.
YAZARLAR:
-Frederick Zittrell, - Keram Pfeiffer, - Uwe Homberg
KAYNAK VE İLERİ OKUMA: https://doi.org/10.1073/pnas.2005192117
ÇEVİRİ VE DERLEYEN: SILA TURAN
Zooloji Haberleri
-
Bal arılarının yaşam süreleri 50 yıl öncesine göre %50 daha kısa
-
Ekvador'da üç yeni yer altı yılanı türü keşfedildi
-
Yeni bir baykuş türü keşfedildi.
-
Ekvador'da altı yeni yağmur kurbağası türü keşfetti
-
Dünyada Kaç Karınca Yaşıyor?
-
39 Milyon Yıl Önce Asya’da Yaşayan Bir Timsah Türü Keşfedildi
-
240 Milyon Yıllık Dev Timsah, Türünün En Büyüğüydü
-
Fosil Bulgularına Göre Ahtapotlar, Dinozorlardan Önce de Vardı
-
Akrepler Geceleri Neden Parlar?
-
Pestisitler mavi meyve bahçesi arılarında doğurganlığı azaltıyor
-
Türkiye’de Yeni Bir Akrep Türü Keşfedildi "Androctonus turkiyensis"
-
Sonunda Kuşlar da Çarpılmaya Başlandı
-
Karıncalar Sosyal Bağ Kurmak için Birbirlerinin Ağzına Kusuyor
-
İnsanlar 18.000 Yıl Önce Cassowary Civcivlerini Yetiştiriyordu
-
Kediler kaç ay hamile kalır