Antalya ilimizde keşfedilen 8 yeni örümcek türü
Antalya ilimizde keşfedilen Dünya için yeni 8 #örümcek türü bugün Zootaxa dergisinde yayımlanarak literatürlere girdi. Bunlardan Antalya'ya atfettiğimiz Dasumia antalyaensis Finike civarından toplandı.
Antalya ilimizde keşfedilen Dünya için yeni 8 örümcek türü geçtiğimiz günlerde Zootaxa dergisinde yayımlanarak literatürlere girdi. Bunlardan Antalya'ya atfedilen Dasumia antalyaensis Finike civarından toplandı.
Diğer yeni türlerden Dasumia capacii Kemer; Dasumia yagmuri Kumluca; Harpactea bilecenoglui Alanya; Harpactea elvericii Alanya ve Gazipaşa; Harpactea bilgenur Elmalı ve Kaş; Harpactea kankilicorum Kemer ve Harpactea yanardagi ise Döşemealtı ilçelerinde dağılım göstermekteler."
Hemen hemen tüm karasal ekosistemlerde yaşayabilen Örümcekler, böcekler üzerinde oluşturdukları avcı baskısından dolayı doğal döngünün sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için son derece önemlidirler. Yapılan araştırmalar her yıl Dünya genelinde 400-800 milyon ton ağırlığında böceğin örümcekler tarafından avlanılarak yenildiğini göstermektedir.
Örümceklerin Dysderidae familyasına bağlı Harpacteinae alt familyasının yaşayan 203 tür ile en kalabalık cinsi olan Harpactea, Türkiye'de 29 tür ile temsil edilmektedir. Bu türlerin büyük çoğunluğunun dağılımları tip yerleri ile sınırlı iken bazıları nispeten daha geniş dağılım göstermektedirler. Örneğin bunlardan Harpactea babori, Türkiye Trakya'sının doğu sahil şeridi, Yıldız Dağlarının geneli ve İstanbul'da; Harpactea sturanyi ise Türkiye'nin batı ve güney sahil kesimleri ile İç Anadolu bölgesinde dağılım göstermektedir. Bununla beraber 2016 senesinde Antalya’nın Gazipaşa ilçesindeki Yalandünya Mağarası’ndan tanımlanan Harpactea karaschkhan ise sadece adı geçen mağaradan bilinmektedir. Aynı alt familyanın bir diğer cinsi olan Dasumia ise Dünya genelinde 14, Türkiye’de ise 2 türle temsil edilmektedir.
Uzun yıllardır örümcekler üzerine çalışan araknologlar Recep Sulhi Özkütük ve Kadir Boğaç Kunt tarafından Antalya ilinde yürütülen faunistik çalışmalar neticesinde bilim için yeni Dasumia cinsine ait 3, Harpactea cinsine ait ise 5 yeni tür tespit edilip Dünyaca ünlü zooloji dergisi Zootaxa’da yayımlanmıştır.
Bunlardan Dasumia antalyaensis; Finike’de,
Dasumia capacii; Kemer’de,
Dasumia yagmuri; Kumluca’da,
Harpactea bilecenoglui; Alanya’da,
Harpactea elvericii; Alanya ve Gazipaşa’da,
Harpactea bilgenur; Elmalı ve Kaş’ta,
Harpactea kankilicorum; Kemer’de,
Harpactea yanardagi ise Döşemealtı ilçesinde dağılım göstermektedir.
Zooloji Haberleri
-
Araştırmacılar, Kar Leoparlarının Tibet Platosu'ndan Birkaç Kez Dağıldığını Söylüyor
-
Hayvan Toplulukları Bize Yaşlanma Hakkında Neler Öğretebilir?
-
Peru'da 'Damla Başlı' Yayın Balığı Keşfedildi.
-
Uçma Yeteneğini Kaybetmiş Bir Papağan: Kakapo "Strigops habroptilus"
-
Kanguru sıçanları hakkında bilgi
-
Hayvanlar da İnsanlar Gibi İkiz, doğurabilir mi?
-
Dünyanın bilinen en yaşlı yabani kuşu 74 yaşında tekrar anne olma yolunda ilerliyor.
-
Dünyanın En Büyük Solucan Kertenkelesi 47 Milyon Yıl Önce Yaşadı
-
16 Milyon Yıllık Yaprak Arısı Fosili, Türünün İlk Örneği Oldu
-
Zehirli kuş var mıdır? Zehirli kuş türleri nelerdir?
-
Etiyopya kurtları hakkında geniş bildi ve Etiyopya kurtlarının sistematiği
-
Bazı etobur hayvanlar zaman zaman bitki ile beslenebilirler
-
Uruba lugens bu ilginç canlının özellikleri nelerdir?
-
Hayvanlar Aleminde Alfa Erkek Kavramı
-
Bilim İnsanları Venezuela'da Yeni Bir Kertenkele Türü Keşfetti