398.552 Adet Deniz Kaplumbağası Denizlere Kavuştu…
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün (DKMP) 2014 yılı içerisinde üniversiteler ve gönüllü kuruluşlarla yaptığı işbirliği neticesinde 143.7 km’lik deniz kaplumbağaları kumsal şeridinde; 216.872 adet Caretta caretta yavrusu ve 181.680 adet Chelonia mydas yavrusunu denizlere kavuştu.
DKMP Genel Müdürlüğü Türkiye’nin taraf olduğu BERN (Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarının Korunması) ve BARCELONA (Akdeniz’in Kirlenmeye Karşı Korunması) Sözleşmeleri kapsamında deniz kaplumbağalarının (Caretta caretta-İribaş deniz kaplumbağası, Chelonia mydas-Yeşil deniz kaplumbağası) korunması amacına yönelik olarak yaptığı çalışmalarla her yıl binlerce deniz kaplumbağasının denizlere kavuşmasına vesile oluyor.
Deniz kaplumbağalarının uygun koşullarda yuvalamaları ve yavrulamalarının önemine değinen DKMP Genel Müdürü Nurettin Taş, “Ülkemizde Muğla, Antalya, Mersin, Adana ve Hatay illerinde toplam 21 adet önemli deniz kaplumbağaları yuvalama alanı bulunuyor. Dünyanın hiçbir ülkesi, Türkiye’deki kadar yuvalama sayısına sahip değil. Bakanlığımız tarafından yayınlanan 2009/10 Sayılı Deniz Kaplumbağalarının Korunması Konulu Genelge ve 2012/1 sayılı Tür İzleme ve Koruma Genelgesi ile bu alanlarda koruma-kullanma koşulları oluşturuldu. Bu genelgeler çerçevesinde deniz kaplumbağası yuvalama alanlarında gerekli tüm denetlemeleri yapıyoruz. Bu alanlardan 2014 yılında 398.552 adet deniz kaplumbağası denizlerdeki yaşam alanına kavuştu” dedi.
Deniz kaplumbağalarının yuvalama dönemi hakkında bilgiler veren Genel Müdür Nurettin Taş; “Deniz kaplumbağaları sadece yumurtlamak amacıyla kumsala çıkarlar. Yuvalama dönemi Mayıs-Eylül ayları arasındadır. Tahrip edilmemiş ve bozulmamış yuvalardan yaklaşık 2 ay sonra yavrular çıkar. Yuva yapım faaliyetleri genellikle saat 22.00 ile 04.00 arasındadır. Yumurtaların kuluçka süreleri yuva içi sıcaklığa bağlı olarak değişir. Ülkemiz sahillerinde bu süre 50-65 gündür. Bu yuvalama ve yumurtlama sürecinde deniz kaplumbağalarına uygun ortamın sağlanması için azami gayret gösterilmelidir” dedi.
DKMP Genel Müdürü Taş, deniz kaplumbağaları için Mayıs ve Eylül ayları arasındaki dönemin çok önemli olduğunu, vatandaşlarımızın özellikle bu dönemde kumsal kullanımı konusunda daha dikkatli ve özverili olmaları gerektiğinin altını çizerek; kumsallarımızda deniz kaplumbağası üreme sezonunda kumsaldaki şezlong ve şemsiye kullanımı konusunda halkın kumsallardaki uyarıları dikkate almasını beklediklerini dile getirdi. Taş ayrıca “Sahillerdeki işletmelerden de özellikle saat 22.00 ile 04.00 arasındaki aydınlatmalarında ışıklandırmalarını perdelemeleri veya önünü kapatabilecek şekilde ağaçlandırma yapılmasını sağlamalarını, ışıklandırmada yüksek dalga boylu (kırmızı,sarı), düşük basınçlı sodyum lambaların kullanımını sağlamalarını; yuva tahribatlarının kontrolünün yapılması ile kafesleme ve yuva yeri değişikliği yapılması gibi konularda daha duyarlı davranarak deniz kaplumbağalarının üreme sezonunda yaşam alanını iyileştirmeye katkı sağlamalarını beklediklerini, ifade etti.
http://www.milliparklar.gov.tr
Hidrobiyoloji Haberleri
-
Güney Afrika'nın yosun ormanında yeni bir istiridye türü keşfedildi. "Brachiomya ducentiunus"
-
Tarak denizanası okyanus tabanındaki basınçlı yaşama nasıl uyum sağladı?
-
İspermeçet Balinalarının Kullandığı ‘Fonetik Alfabe’ Keşfedildi
-
NOAA araştırmacıları yeni balık türleri keşfetti
-
Amazon’da 16 Milyon Yıllık Devasa Bir Yunus Kafatası Bulundu
-
Artan yağışlar İngiltere'deki deniz kestanelerini tehdit ediyor
-
En son DNA barkodlama teknolojisiyle İsrail'in tatlı su balık türleri listesinin yeniden gözden geçirilmesi
-
Çin’de 250 Milyon Yıllık Zırhlı Deniz Sürüngeni Ortaya Çıkarıldı
-
Bazı fener balığı türleri tüm yaşamlarını baş aşağı yüzerek geçirebilir
-
2100 yılı için sığ kıyı ekosistemlerinin kaderini tahmin etmek
-
Sıradan ahtapotun genetiğine dair yeni bilgiler: Kromozom düzeyindeki genomun kodu çözüldü
-
Büyük Bariyer Resifi'nde yeni balık türleri bulundu
-
Midyeler, denizdeki sıcak hava dalgalarıyla başa çıkabilmek için kalp atış hızını ayarlayabiliyor.
-
Ahtapotlar ve muhteşem renk değiştirme yetenekleri
-
Aslan Balıkları: Denizlerin Görkemli ve Gizemli Avcıları