İlaca Dirençli Mikroorganizmalar İle Savaşmak İçin Bakteri Parçalama Teknolojisi
Araştırmacılar antibiyotik direncine karşı cevap olabilecek yeni bakteri yok etme teknolojisini sıvı metalleri kullanarak geliştirdiler. Teknoloji, bakterileri ve bakteriyel biyofilmleri iyi hücrelere zarar vermeden parçalamak için nano boyutlu manyetik sıvı metal parçacıkları kullanıyor.
ACS Nano’da yayınlanan ve RMIT üniversitesi tarafından yürütülmekte olan araştırmada bakterilerle mücadelede daha iyi bir teknoloji arayaşında büyük ölçüde önem arz eden yeni bir yöntem buldular. Antibiyotik direnci tüm dünyada sağlık için büyük ölçüde tehlike oluşturmaktadır. Bu durum yılda 700.000 insanın ölümüne sebep olmaktadır, hatta 2050’ye kadar ölümlerin 10 milyona yükselerek kanserin sebep olduğu ölümleri geçebiliceği düşünülmektedir. En büyük sorun, tehlikeli ve ilaca dirençli süper mikroorganizmaların yayılması, artık mevcut antibiyotiklere tedavi edilemeyen bakteriyel biyofilm enfeksiyonlarının büyümesidir. Antibiyotikler yaklaşık 90 yıl önce keşfedilmiş ve sağlıkta bir devrim yaratmıştır fakat bu devrim yanlış kullanımdan dolayı etkinliğini kaybetmek üzeredir. Bakteriler kullanılan antibiyotiklere karşı bir süre sonra direnç oluşturarak antibiyotikleri kendilerine karşı etkisiz hale getirirler, kimyasal yolla oluşan bu koruma yöntemi yeterli olmayabilir. Bunun yanında bakterilerin fiziksel olarak gelebilecek herhangi bir etkiye karşı bir savunma yöntemleri bulunmamaktadır. Fiziksel yöntemleri ele alırsak; Manyetik sıvı metal nano parçacıklarının potansiyelini kullanarak parçalama yapılabilir. Düşük yoğunlukta manyetik alana maruz kalındığı zaman bu nano boyutta bulunan damlacıklar şekil değiştirirler ve keskin bir uç olarak gelişirler. Bu damlacıklar bakteriyel biyofilm ile etkileşime geçtiği an yaptığı haraket ile oluşturmuş olduğu keskin uç sayesinde biyofilmi yıkar ve bakteri hücresinde fiziksel bir ayrılmaya sebep olur. Yapılan testlerde bu teknolojinin etkileri iki bakteri grubu üzerinde gözlemlendi, bu bakteriler gram pozitif ve gram negatif bakterilerdir. Araştırmalar içersinde bu iki grup bakteri 90 dakika sıvı metal nano parçacıklarıyla maruz bırakıldığında iki grup bakterininde sahip olduğu biyofilm yok oldu ve %99 ölü bulundu. Bu labaratuvar testlerinin bizlere gösterdiği önemli bir sonuç, damlacık kullanarak bakteri yok etmenin insan hücreleri üzerinde bir etkisi olmadığını gösterdi. Yürütülen bu testlerin ilerleyen zamanlarda insanlar üzerinde yapılması düşünülüyor.
Truong, Elbourne ve Dr.James Chapman tarafından yönetilen ekip, bu teknolojiyi antibakteriyel tedavinin ötesinde genişletmeyi planlıyor ve bu tekniğin nasıl kullanılabileceğini araştırıyor.
Çeviren ve Derleyen: Hatice KURTEL
Kaynak: https://phys.org/news/2020-01-bacteria-shredding-tech-drug-resistant-superbugs.html
Mikrobiyoloji, Parazitoloji ve Viroloji
-
C. elegans solucanlar zehirlenmekten nasıl korunuyor?
-
Yeni organizmanın keşfi, atık su arıtımında ortak sorunu çözebilir.
-
İlk Koronavirüs Salgını 21.000 Yıl Önce Çıkmış
-
20.000 Yıl Önce Bir Koronavirüs Salgını Patlak Vermiş
-
Tüberküloz etmeninin bağışıklığı baskılamak için kullandığı yeni bir yol keşfedildi
-
Bağ dokusu proteini, bakteriyel enfeksiyonlarla mücadelede bağışıklık tepkisini teşvik ediyor
-
Yeni keşfedilen siyanobakteri türü yaşamın erken dönemlerine ışık tutuyor
-
Hızlı evrim ve konakçı bağışıklığı, antibiyotik direncinde değişime neden oluyor
-
Arkeler DNA’larını Ekstrem Şekillerde Kullanıyor
-
Tüberküloz, bağışıklık sistemimizi nasıl yeniden şekillendirdi?
-
Türk bilim insanları tarafından 5 yeni parazit türü keşfedildi.
-
Sivrisineklerde bulunan bir protein virüs kaynaklı hastalıkların tedavisinde kullanılabilir mi?
-
Mitokondriler hücre bölünmesi sırasında yeni hücrelere nasıl dağıtılır?
-
Adenovirüs tip 4 enfeksiyonları tahmin edilenden daha yaygın
-
Virüsler (bakteriyofajlar), bakteri kaynaklı enfeksiyonları önlemede kullanılabilir mi?