Vahşi Buluş: Hamile Fosil Bütün Dinozorların Önceden Düşünüldüğü Gibi Yumurtlamadığına Dair Bir Kanıt Oluşturuyor!
En küçük devler: Dinozor yumurtalarını keşfetme serisi / 12 Mart 2002 de Chicagos Field Müzesi’nde Yumurta Bebek Sauropodunun Ölçeklendirilmiş Bir Modeli Sergilendi. FOTOĞRAF : TİM BOYLE
Bristol Üniversitesi ve Çin’deki Hefei Teknoloji Üniversitesinin araştırmaları son zamanlarda Nature Communications dergisinde, yıllar önce buldukları hamile bir deniz yılanı hakkında bir bildiri yayınladı.
Ancak ortaya çıkarılan bu fosil ilk hamile fosil örneği değildi. Buldukları şey sürüngenlerin üreme evrimi hakkında ki anlayışımızı değiştirmektedir.
Deniz sürüngeni olan bu canlı Archosauromorphs adı verilen bir gruptan Dinocephalosaurus ( korkunç başlı kertenkele) olarak kimliklendirilir. Modern kuş ve timsahların uzaktan ataları olurlar.
Daha önceleri bu grupta yaşayan omurgalıların yumurta ile doğduğu düşünülürdü. Ta ki ilk fosil keşfedilene kadar . Onların şansına embriyo bir yumurta içinde değil, 240 milyon yıllık fosilin içinde bulundu. Bu bizlere Archosauromorphs ların doğum ile üremeyi benimsediklerini gösteriyor.
Araştırmacılar başlangıçta buldukları bu iskeletin karnındaki son yemeği olduğunu düşündüler. Ama ileri ki araştırmalar gösterdi ki o karnındaki doğmayan çocuğu idi.
Araştırmacılar Dinocephalosaurus ların genellikle arkası dönük ve baş aşağı şekilde yemeklerini sıkıştırdıklarına dair bilgilere sahiptiler. Ancak sürüngenin pelvik bölgesinde bulunan iskelet kanonik fetal konumdaydı. Buna ek olarak araştırmacılar kısmen sindirilmiş bir balık iskeletini bulmuşlardır ve bu minik iskeletin bir av olduğu teorisini geliştirmişlerdir. Son olarak ta embriyonun iskeleti sürüngeninkine çarpıcı şekilde benzerlik gösteriyordu ki bu iki canlı aynı türün üyeleriydi.
Peki Dinocephalosaurus türü nasıl doğurgan hale geldi?
Matthew Brandley, Sydney Üniversitesinin doktora sonrası çalışan ve çalışmanın yazarlarından biri ABC Haber’e. ‘ Su canlısı olmanın bununla bir ilgisi olabileceğini söyledi’. ‘’ Tıpkı Deniz Yılanlarında olduğu gibi, eğer su canlısı isen suyun altına yumurta bırakamazsın. Yani bu evrim sürecinde karasal olan ataların su habitatına taşınmaya başlaması ile doğurgan üreme sistemini geliştirmeye başladılar.’’ Dedi,
Dinocephalosaurus türü uzun bir boyuna sahiptir ve balık ile beslenir. Devasa vücutları uzun boyunları ve ufak başları büyük ihtimalle karaya çıkıp yumurta bırakmayı onlar için zorlaştırmıştır.
Doğum ile üremenin örnekleri, üreme biyolojisine dair kanıtları 50 milyon yıl geriye itiyor. Fakat hepsinin ötesinde bu bilim adamlarının aklına bir soru getiriyor ‘ Neden Archosauromorphs ların doğum ile üreme yeteneklerine rağmen, bundan uzaklaşıp yumurta bırakan varlıklara evrimleştiler?’’
Çeviren ve Derleyen: BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ MELTEM ÇAKMAK
Kaynak: <http://www.natureworldnews.com/articles/35733/20170219/wild-find-pregnant-fossil-provides-evidence-dinosaurs-lay-eggs-previously.htm>