İnsan ataları 900.000 yıl önce neredeyse tükeniyordu.
Genetik analizlere göre, bilinmeyen bir erken insan türü yaklaşık 900.000 yıl önce neredeyse tükeniyordu . Hem Homo heidelbergensis'in atası hem de bizim türümüzün atası olabilir .
Bir araştırma, Afrika'daki insan atalarının yaklaşık 900.000 yıl önce yok olmanın eşiğine geldiğini gösteriyor. Science dergisinde yayınlanan çalışma 1, türümüz Homo sapiens'in ortaya çıkmasından çok önce atalarımızın popülasyonunda ciddi bir azalma olduğunu öne sürüyor. Üreyen bireylerin nüfusu yalnızca 1.280'e düştü ve 117.000 yıl daha artmadı. Araştırmanın eş başkanlarından, Pekin'deki Çin Bilimler Akademisi Üniversitesi'nde popülasyon genetiği uzmanı olan Haipeng Li, "İnsan atalarının yaklaşık %98,7'si kayboldu" diyor. Afrika ve Avrasya'daki 950.000 ila 650.000 yıl önceki fosil kayıtlarının düzensiz olduğunu ve "bu darboğazın keşfinin kronolojik boşluğu açıklayabileceğini" söylüyor.
Modern DNA'dan ipuçları Keşiflerini gerçekleştirmek için araştırmacıların yeni araçlar icat etmesi gerekiyordu. Genom dizilimindeki ilerlemeler, bilim adamlarının modern insanın ortaya çıkışından sonraki dönemdeki nüfus büyüklüklerine ilişkin anlayışını geliştirdi, ancak araştırmacılar, insanın daha önceki ataları hakkındaki ayrıntıları doldurmalarına olanak tanıyan bir metodoloji geliştirdi. Connecticut'taki New Haven'daki Yale Üniversitesi'nden antropolog Serena Tucci, bu tür çalışmalara şiddetle ihtiyaç duyulduğunu söylüyor. "Metodolojik sınırlamalar ve eski Homo örneklerinden antik DNA verileri elde etmedeki zorluklar da dahil olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı, erken insan atalarının nüfus dinamikleri hakkında hâlâ çok az şey biliyoruz " diyor. Araştırmacıların yöntemi, günümüz insanlarından alınan genetik verilere dayanarak eski nüfus dinamiklerini yeniden yapılandırmalarına olanak sağladı. Ekip, genlerden oluşan karmaşık bir aile ağacı oluşturarak ağacın daha ince dallarını daha hassas bir şekilde inceleyerek önemli evrimsel olayları tanımlayabildi.
Urbana-Champaign'deki Illinois Üniversitesi'nden antropolog Stanley Ambrose, "Tekniğin, daha önce yapılmamış bir şekilde, 800.000 ila bir milyon yıl önceki döneme (hakkında pek fazla bilinmeyen) ışık tuttuğunu" söylüyor. . Bu dönem, buzul döngülerinin daha uzun ve daha yoğun hale geldiği şiddetli iklim değişikliği dönemi olan Erken-Orta Pleistosen geçişinin bir parçasıydı. Afrika'da bu durum uzun süreli kuraklıklara yol açtı. Li, değişen iklimin insanın atalarını yok etmiş ve yeni insan türlerinin ortaya çıkmasına neden olmuş olabileceğini söylüyor. Sonunda bunlar, modern insanların ve soyu tükenmiş akrabalarımız olan Denisovalılar ve Neandertallerin son ortak atalarına evrilmiş olabilir.
Yaklaşık 813.000 yıl önce ön-insanların nüfusu yeniden artmaya başladı. Jinan'daki Shandong Birinci Tıp Üniversitesi ve Shandong Tıp Bilimleri Akademisi'nde popülasyon genetiği uzmanı ve makalenin ortak yazarı Ziqian Hao, atalarımızın nasıl hayatta kalmayı başardıkları ve onların bir kez daha gelişmelerine neyin izin verdiğinin belirsizliğini koruduğunu söylüyor. Ancak darboğazın muhtemelen insan genetik çeşitliliği üzerinde çok önemli bir etkiye sahip olduğunu ve modern insanın beyin büyüklüğü gibi birçok önemli özelliğini tetiklediğini söylüyor. Genetik çeşitliliğin üçte ikisinin kaybolduğunu tahmin ediyor. “İnsanın evrimi sırasında önemli bir zaman dilimini temsil ediyor. Dolayısıyla cevaplanması gereken birçok önemli soru var” diyor. Ashton, araştırmacıların bulgularının daha fazla arkeolojik ve fosil kanıtla desteklenmesini istiyor. Yazarlar "Darboğazın nüfusta küresel bir çöküş olduğunu öne sürüyor" diyor ve ekliyor: "Ancak Afrika dışındaki arkeolojik alanların sayısı durumun böyle olmadığını gösteriyor. Bölgesel bir darboğaz daha olası olabilir.”
Çeviren ve Derleyen: Nisanur DOĞAN
Kaynak:
https://www.nature.com/articles/d41586-023-02712-4
https://doi.org/10.1038/d41586-023-02712-4
Paleontoloji / Antropoloji / Evrim Haberleri
-
İnsan ataları 900.000 yıl önce neredeyse tükeniyordu.
-
Peru Çölünde Bulunan Balina, Bilinen En Ağır Hayvan Olabilir
-
Jura’da Yaşamış En Küçük Sauropodomorf Ortaya Çıkarıldı
-
Sibirya’daki Mağarada 42.000 Yıllık Hayvanlar Bulundu
-
Bir Arktik Adasında En Eski İhtiyozor Fosili Keşfedildi
-
Fas’ta Tuhaf ‘Tornavida’ Dişli Mosasaur Fosili Bulundu
-
52 Milyon Yıllık Bilinen En Eski Yarasa İskeletleri Bulundu
-
Yeni Zelanda’da Devasa Bir Penguene Ait Fosil Bulundu
-
8.300 Yıl Önce Yaşamış Çocuğun Yüz Hatları Canlandırıldı.
-
Karmaşık Ekosistemler Çok Daha Önce Ortaya Çıkmış
-
Yüzlerce Minik Kancalı Dişi Olan Teruzor Türü Keşfedildi
-
Dinozorlar Yok Olduktan Sonra Memeliler Hızla Büyümüş
-
Kehribar İçinde Büyük Bir Çiçek Fosili Keşfedildi
-
100 Milyon Yıllık Dev Deniz Sürüngeni Fosili Bulundu
-
İnsan Fosillerini Tarihlemek için Maymun Dişleri Kullanmak