Zika Virüsü, Glioblastoma Kök Hücrelerini Öldürüyor
Zika virüsü beyin kanseri kök hücrelerini öldürdü (virüsler potansiyel olarak ölümcül hastalığı tedavi etmek için kullanılabilir).
Zika virüsü gelişmekte olan fetüslerin beyinlerine yıkıcı bir hasar verirken, beyin kanserinin ölümcül bir şekli olan glioblastoma için etkili bir tedavi olabileceği ortaya çıktı.
Glioblastoma beyin tümörünün en yaygın türüdür. Ayrıca tedavi edilmesi en zorudur. Bunun sebeplerinden biri, hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların beynin içine kolayca girememesi. Standart tedavi agresiftir - ameliyat, ardından kemoterapi ve radyasyon - ancak çoğu tümör altı ay içinde tekrar eder. Glioblastoma kök hücreleri olarak bilinen küçük bir hücre popülasyonu, saldırıyı atlatmakta ve böylelikle bölünmeye devam etmekte. Nörolojik kökenleri ve sınırsız yeni hücre oluşturma yetenekleri ile glioblastoma kök hücreleri durmadan beyni ele geçiriyor.
Zika virüsü spesifik olarak nöroprojenatör hücreleri hedefler ve öldürür.
Beyin kanseri kök hücreleri (solda) Zika virüs enfeksiyonu ile öldürüldü (sağdaki görüntü Zika tedavisinden sonra hücreleri gösterir) Image credit: Zhe Zhu.
Araştırmacılar, virüsün teşhis sırasında hastalardan çıkarılan glioblastomlardaki kök hücreleri öldürebileceklerini test etti.
Zika virüsünün iki suşundan biriyle tümörleri enfekte ettiler. Her iki suş, tümörler boyunca yayılır, kanser kök hücrelerini bulaştırarak öldürür ve diğer tümör hücrelerinden büyük ölçüde kaçınır.
Bulgular, Zika enfeksiyonunun ve kemoterapi-radyasyon tedavisinin tamamlayıcı etkileri olduğunu düşündürmektedir.
Standart tedavi, tümör hücrelerinin hacmini öldürür, ancak genellikle kök hücrelerini tümörü yeniden canlandırmak için bırakır. Zika virüsü kök hücrelere saldırır, ancak tümörün büyük kısmını atlar.
Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden ortak yazar Dr. Milan G. Chheda, "Zika'nın günümüzde tümörün yok edilmesi için bir gün mevcut terapilerle birlikte kullanıldığını görüyoruz" dedi.
Ayrıca bilim adamları, epilepsi hastalarından beyin dokusu kullanarak virüse ilişkin ek çalışmalar yaptı ve virüsün kanserli olmayan beyin hücrelerine bulaşmadığını gösterdi.
(Doğal immün tepkisine virüsü duyarlı hale getirmek ve enfeksiyonun yayılmasını önlemek için ek mutasyonlar da uygulanmaktadır).
Kaynak:
http://www.sci-news.com/medicine/zika-virus-glioblastoma-stem-cells-05199.html
https://www.youtube.com/watch?time_continue=76&v=l_G6Sgjlu8g (video)
http://scienceblog.cancerresearchuk.org/2017/05/19/from-finding-cancers-paper-trail-to-harnessing-the-power-of-the-zika-virus-our-latest-pioneer-awards/?_ga=2.96875679.1278429637.1504513082-1245595031.1480341884
https://www.sciencedaily.com/releases/2017/09/170905093623.htm
Çeviren ve Derleyen: Behiç Koyutürk
Genetik Haberleri
-
Hepimiz Neandertal ve Denisovalı DNA’sı Taşıyoruz
-
Transkripsiyon Nedir? DNA'dan mRNA Nasıl Üretilir?
-
Genom düzenlemesi nedir? Bitkilerde yeni nesil genom düzenlemeleri nasıl yapılır?
-
Yeni Keşfedilen Gen Fotosentetik Verimliliği ve Bitki Üretkenliğini Artırıyor
-
Chimerism ve Poliembrioni Nedir?
-
HEXA Geni Nedir? Görevleri Nelerdir?
-
Yeni nesil genom düzenlemeleri hakkında bilgi
-
Türler arası genom benzerliği ve genom yapısı
-
48 Kromozomlu Atalardan 46 Kromozomlu İnsana Evrimleşme Doğrumudur
-
Genetik Miras Nedir? Zorlu Çevresel Koşulların Yıldıramadığı Genetik Miras Nasıl Aktarılır?
-
Yeni Kaledonya Eğrelti Otu Türü Yaşayan Herhangi Bir Organizmanın En Büyük Genomuna Sahiptir
-
Araştırmacılar Büyük ve Küçük Bilbies'in Genomlarını Sıraladı
-
Güney Amerika Akciğer Balığı Şimdiye Kadar Dizilenen En Büyük Hayvan Genomuna Sahip
-
Benekli El Balığının Genomu Dizilendi
-
Bilim İnsanları Bezelyenin Kromozom Ölçekli Referans Genomunu Yayımladı