Zika Virusü Fetüste Kalıcı Hasara Yol Açabilir
Farelerde yapılan çalışmalar, Batı Nil virüsü ve Powassan virüsü gibi diğer flavivirüslerin de doğum kusurlarına neden olabileceğini düşündürmektedir. West Nile virus PIXNIO, CYNTHIA GOLDSMITH
Hamilelik sırasında karşılaşılan Zika virüsü enfeksiyonu fetüs gelişiminde bozukluk riskini artırmaktadır. Yakın zamanda yapılan bir çalışma, Zika virüsünün sadece bebeklere zarar vermediğini açıkladı. Araştırmacıların Science Translational(Dönüşümsel) Medicine(Tıp)’ de yayınlanan bildirilerine göre Zika’nın flavivirüs akrabası olan Batı Nil virüsü ve Powassan virüsü , hamile farelerde fetüste hasara yol açarken aynı zamanda insanlarda anne ve fetüse ait dokularda geri dönüşü olmayan zarara neden olabileceğini söylediler.
Bu araştırmaya dahil olmayan New York’taki Icahn Tıp Fakültesinde mikrobiyolog olarak görev yapan Jean Lim “Temel olarak , bu virüslerin plasentayı geçebildiklerini ve gelişmekte olan fetüsü enfekte edebildiklerini keşfettiler” diyor. Çalışma teşvik uyandırıcı çünkü Batı Nil gibi diğer flavivirüslerin bebeği nasıl etkileyebileceğini değerlendirme ihtiyacını vurgulamaktadır.
2015 yılında Brezilya ve çevre ülkelerdeki Zika enfeksiyonlarının patlak vermesinin ardından, virüsün mikrosefali (normalden küçük bir kafaya) ve enfekte annelerden doğan bebeklerde diğer anormalliklere neden olabileceği kısa sürede anlaşıldı.
Çalışmayı yürüten Washington Üniversitesi'nden immünolog ve mikrobiyolog Jonathan Miner “ Zika başlangıçta 1952'de tanımlanmış ve daha önce mikrosefali ile ilişkilendirilmemişti, bu yüzden Zika virüsünün evrimleşmiş olduğu konusunda çok fazla tahmin yapılmıştı” diyor. “Bir şey için çok şüpheci oluyorum, tıbbi literatür buna işaret etmiyor” diye ekliyor Jonathan Miner. Miner , doğum kusurlu bebekleri olan Batı Nil virüsü ile enfekte olmuş hamile kadınlara ilişkin arada sırada vuku bulan vaka raporlarını gerekçe göstererek tahminlerini güçlendiriyor .
Miner yakın zamandaki salgının kesme ölçeği , Zika ve mikrosefali arasında yeni bulunan bağlantının bir başka olasılığı olduğunu söylüyor. Zika enfeksiyonuyla karşılaştırıldığında mikrosefali vakaları düşük olduğundan , Miner daha önceki salgınlarda bu bağlantının tamamen gözden kaçmış olabileceğini açıklıyor. Bu durumda , insan enfeksiyonlarıyla bağlantılı olan flavivirüslerin de benzer doğum kusurlarına neden olması tamamen olasıdır.
Bu olasılığı araştırmak için, Miner ve meslektaşları iki ilgili flavivirusu incelemek için seçtiler: Zika gibi sivrisinekler tarafından iletilen ve her ikiside beyin iltihabına neden olabilen Batı Nil virüsü ve kuzeydoğu ABD'de ortaya çıkan ve yayılan kene kaynaklı bir virüs olan Powassan virüsü. Şiddetli hastalık vakalarında, aynı Zika virüsü gibi, sinir sistemini hedef alma eğiliminde olduklarını ileri sürmektedir. Ekip ayrıca yetişkinlerde ensefalite neden olabilen iki ilişkisiz sivrisinek kökenli alfavirüsü inceliyordu . Bu virüsler Chikungunya ve Mayaroydu.
Miner, araştırmacıların hamile fareleri virüslerle enfekte ettiklerini, her bir farenin dört virüs türünden birini aldığını ve böceklerin ısırığını taklit etmek için hayvanın derisinin altına enjekte ettiklerini belirtti. Daha sonra , araştırma ekibi bir iki hafta bekledi . Araştırmacılar plasenta ve fetüsleri incelediğinde, hepsinde viral RNA olduğunu gözlemledi. Ancak, açık ara, en yüksek viral RNA miktarı Batı Nil virüsü ile enfekte edilmiş farelerde bulundu. Anneye ait dokular da enjekte edilen virüsden enfekte olmuş ve fetüse benzer viral RNA seviyelerine sahipti. Ayrıca, Batı Nil veya Powassan virüsü ile enfekte olmuş hayvanlardan elde edilen fetüsların yaklaşık yüzde 50'si enfeksiyonun bir sonucu olarak ölmüş, anneye ait alfavirüs enfeksiyonu sonucu herhangi bir fetüs ölmemiştir.
Bazı fetüslerden alınan organların ve dokuların yakından incelenmesi, Batı Nil enfeksiyonları durumunda, bazı hafif ya da şiddetli beyin hasarı meydana geldiğini kanıtladı.
Ekip, virüslerin insan donörlerinin orta gebelikteki plasental doku örneklerinde (anneye ait ve fetüse ait dokularda) nasıl davrandığını incelemeye devam etti. Powassan ve Batı Nil virüsü tüm örneklerde kolayca çoğalırken, alfavirüslerin tutarsız ve daha az çoğalma gösterdiğini bulmuşlardır.
“ Bulgular gerçekten çok ilginç çünkü Zika'nın eşsiz olmadığını öne sürmektedir” diyor Lim. Özellikle, “ABD için en önemli patojen olan Batı Nil virüsü, gelişmekte olan fetüsü ve hamile kadınların çok küçük bir alt kümesini olumsuz etkileyebilir.”
SUNY Upstate Tıp fakültesinden mikrobiyolog ve immünolog Stephen Thomas “fareler ve insan plasenta eksplantları hakkında konuşuyoruz, bu yüzden insanlardaki deneyimlerde sonuçları ne kadar genelleştirdiğimiz konusunda dikkatli olmalıyız” diyor. Yine de, ekliyor , bu çalışma, flavivirus’e karşı önlemlerinin araştırılması ve geliştirilmesinde yer alan herkes için bir başka eylem çağrısı, ister aşı ister ilaç olsun.
Çeviren ve Derleyen : Esra Duru
Kaynak : https://www.the-scientist.com/?articles.view/articleNo/51524/title/Viruses-Related-to-Zika-May-Also-Harm-Fetuses/
Mikrobiyoloji, Parazitoloji ve Viroloji
-
Maymun çiçeği virüsü
-
C. elegans solucanlar zehirlenmekten nasıl korunuyor?
-
Yeni organizmanın keşfi, atık su arıtımında ortak sorunu çözebilir.
-
İlk Koronavirüs Salgını 21.000 Yıl Önce Çıkmış
-
20.000 Yıl Önce Bir Koronavirüs Salgını Patlak Vermiş
-
Tüberküloz etmeninin bağışıklığı baskılamak için kullandığı yeni bir yol keşfedildi
-
Bağ dokusu proteini, bakteriyel enfeksiyonlarla mücadelede bağışıklık tepkisini teşvik ediyor
-
Yeni keşfedilen siyanobakteri türü yaşamın erken dönemlerine ışık tutuyor
-
Hızlı evrim ve konakçı bağışıklığı, antibiyotik direncinde değişime neden oluyor
-
Arkeler DNA’larını Ekstrem Şekillerde Kullanıyor
-
Tüberküloz, bağışıklık sistemimizi nasıl yeniden şekillendirdi?
-
Türk bilim insanları tarafından 5 yeni parazit türü keşfedildi.
-
Sivrisineklerde bulunan bir protein virüs kaynaklı hastalıkların tedavisinde kullanılabilir mi?
-
Mitokondriler hücre bölünmesi sırasında yeni hücrelere nasıl dağıtılır?
-
Adenovirüs tip 4 enfeksiyonları tahmin edilenden daha yaygın