Yok edilen ormanlar atmosfere ciddi miktarlarda karbon salıyor
Yeni bir çalışma, ağaçları kesilmiş bir ormandan yıllarca atmosfere Karbondioksit salındığını gösterdi. Önceden bunun tam tersi olduğu düşünülüyordu.
Tropik ormanlar, ağaçları kesilse bile toparlandıkları sırada havadaki karbon emilimini arttırdıkları düşünülüyordu. Londra İmparatorluk Koleji (Imperial College London) bünyesinde yapılan bir çalışma ne yazık ki bu düşünceyi alaşağı etti. Kesilen ağaçların bulunduğu topraktan havaya salınan karbon, genç ağaçların havadan çektiği karbonla kıyaslanamaz ölçülerde.
Araştırmacılar, çalışmanın özellikle ormancılık sektöründe ağaç kesme stratejilerini yeniden tasarlamak gerektiğini altını çiziyor. Malezya’daki Borneo ormanlarını yıllarca izleyen araştırmacılar, çalışmalarının sonuçlarını Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımladı.
On yıl boyunca izlenen ormandaki karbon miktarı ve ağaç popülasyonu, modellerle tahmin edilenlerden ters yönde bir sonuç ortaya çıkardı. Toprakta tutulan karbon, o tutulumu sağlayan ağaç ortadan kalktığında havaya saçılıyor. Bir bölgedeki ağaç miktarı ne kadar azalırsa artış o kadar büyük oluyor.
Daha önceden yapılan benzer çalışmalar ağaç büyüme miktarını ve atmosferden alınan karbon miktarını ölçtüklerinde azalma yakalamışlardı. Fakat bu çalışmalar 5-7 yıldan uzun değiller.
Araştırmacılar, yerden salınan karbon miktarını ölçmek için bir karbondioksit yakalayıcı cihaz yerleştirdiler. Taşınabilir olan bu cihazın yeri zaman zaman değiştirildi. Ayrıca araştırmacılar ormanın orta yerine 52 metre uzunluğunda bir kule de dikti. Bu kule içerisinde ortamdaki karbondioksit akısı ölçüldü. Sonuçlara göre genç ağaçlardan 1.75 +/- 0,94 metrik ton emilim yakalanırken yok olmuş ormanda topraktan salınan karbondioksit 5.23 +/- 1.23 metrik ton miktarlarında. Üstelik bu salınma, ağaçların kesilmesini takip eden on yılda da yaşanmaya devam ediyor. Bölgedeki canlı çeşitliliğinin bozulması, toprakta kalan ve çürüyen kökler gibi olaylar, havaya karbondiksit salınımını tetikliyor.
Ekip, daha tutarlı sonuçlar elde etmek için çalışmalarını Dünya’nın başka bölgelerinde de tekrarlama niyetinde.
https://phys.org/news/2023-01-forests-recovering-source-carbon.html
Bilim ve Gelecek: https://bilimvegelecek.com.tr/index.php/2023/01/10/yok-edilen-ormanlar-atmosfere-ciddi-miktarlarda-karbon-saliyor/
Ekoloji Haberleri
-
Dünyanın Açlık Sorunu, İklim Değişikliği ve Tarım
-
Madagaskar ve biyolojik çeşitliliğin
-
Kızıldeniz'de yeni 'huysuz' balık türü keşfedildi
-
Memelilerin Yaşamayı Seçtiği Yerler için En Önemli Faktör İklim
-
Artan sıcaklıklar Arnavutluk'taki göçmen kuş yaşam alanlarını olumsuz etkiliyor
-
Araştırmacılar yeşil algler ve bakterilerin birlikte iklimin korunmasına katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor.
-
Araştırmacılar mısırın topraktaki arsenik toksisitesini azalttığını keşfetti
-
Hindistan kaplanları iklim ve insan baskısı arttıkça yükseklere tırmanıyor
-
2100 yılı için sığ kıyı ekosistemlerinin kaderini tahmin etmek
-
Ülkeler mercanlara yardım için 12 milyar dolar toplama sözü verdi
-
Dünyadaki biyolojik çeşitliliğin üçte ikisi toprakta yaşıyor
-
Derin denizlerin eşsiz güzellikleri "Mercan Resifleri"
-
Canlıların korunma statüleri,
-
Çevreye Etkin Bir Yaklaşım: Kişisel Karbon Ayak İzi Hesaplama ve Azaltma Stratejileri
-
Deterjanların Çevre Üzerindeki Etkileri ve Sürdürülebilir Yaklaşımlar