Yeni Kaledonya Eğrelti Otu Türü Yaşayan Herhangi Bir Organizmanın En Büyük Genomuna Sahiptir
Tmesipteris oblanceolata — Güneybatı Pasifik'te bulunan denizaşırı bir Fransız toprağı olan Yeni Kaledonya ada ülkesinde bulunan nadir bir çatal eğrelti otu türü yeni bir dünya rekoru sahibi oldu. 160,45 milyar baz çifti (Gbp) ile bu rekor kıran genom, mevcut anlayışı zorluyor ve genomik devleşmenin evrimsel dinamiklerini keşfetmek için yeni yollar açıyor.
Tmesipteris , çoğunluğu Okyanusya ve birkaç Pasifik Adasında bulunan 15 türden oluşan, nispeten az çalışılmış küçük bir cinstir.
Bilim insanları şimdiye kadar sadece iki Tmesipteris türü için genom büyüklüklerini tahmin ettiler: Tmesipteris tannensis ve Tmesipteris obliqua . Her ikisinin de sırasıyla 73,19 ve 147,29 Gbp gibi devasa genomlara sahip olduğu bulundu.
2023 yılında, Kew Kraliyet Botanik Bahçeleri'nden Dr. Jaume Pellicer ve meslektaşları, genomlarının boyutunu tahmin etmek için analiz edilen Tmesipteris örneklerini toplamak üzere Yeni Kaledonya'ya gittiler.
Analiz, Tmesipteris oblanceolata'nın , diğer adıyla Tmesipteris truncata'nın , Japon çiçekli bitki türü Paris japonica'nın (148,89 Gbp) genomundan yaklaşık %7 daha büyük olan 160,45 Gbp'lik rekor kıran bir genom büyüklüğüne sahip olduğunu ortaya koydu . Karşılaştırma için, insan genomu 23 kromozoma dağılmış yaklaşık 3,1 Gbp içerir.
Dr. Pellicer , " Tmesipteris , ataları yaklaşık 350 milyon yıl önce, yani dinozorlar Dünya'ya ayak basmadan çok önce evrimleşen, eşsiz ve büyüleyici bir eğrelti otu cinsidir ve çoğunlukla epifitik yaşam alanı (çoğunlukla ağaçların gövdelerinde ve dallarında büyür) ve Okyanusya ile birkaç Pasifik Adası'ndaki sınırlı dağılımı ile ayırt edilir," dedi.
“Uzun bir süre Paris japonica'nın önceki boyut rekorunu kırmanın imkansız bir görev olacağını düşünmüştük , ancak bir kez daha biyolojinin sınırları en iyimser tahminlerimizi aştı.”
"Önceki araştırmalarımıza dayanarak Tmesipteris'te dev genomların varlığını öngörmüştük ."
"Bununla birlikte, hepsinin arasında en büyük genomu keşfetmek sadece bilimsel bir keşif değil, aynı zamanda bitki genomlarının sınırsız karmaşıklığı ve çeşitliliğine doğru yaklaşık on dört yıllık bir yolculuğun sonucudur."
Ökaryotlar arasında genom boyutu çeşitliliği: (A) bitki, hayvan ve mantarların başlıca soyları arasında genom boyutlarının mevcut dağılımı; (B) ökaryotlarda mevcut en büyük genom boyutu kayıtlarının ilk 10'u. Görsel kredisi: Pol Fernández ve diğerleri , doi: 10.1016/j.isci.2024.109889.
Kew'deki Kraliyet Botanik Bahçeleri'nden Dr. Ilia Leitch, "Çoğu insanın fark etmeden yanından geçip gideceği bu küçük, gösterişsiz bitkinin genom büyüklüğü açısından dünya rekoru kırabileceğini kim tahmin edebilirdi ki?" dedi.
"Diğer organizmalarla karşılaştırıldığında, bitkiler DNA düzeyinde inanılmaz derecede çeşitlidir ve bu, küresel biyoçeşitliliğin daha geniş resmindeki içsel değerlerini düşünmemizi sağlamalıdır."
"Bu keşif aynı zamanda biyolojik olarak neyin mümkün olduğu konusunda pek çok yeni ve heyecan verici soruyu da gündeme getiriyor ve biz bu gizemleri bir gün çözmeyi umuyoruz." dedi.
Ekibin makalesi iScience dergisinde yayımlandı .
Pol Fernández et al. A 160 Gbp fork fern genome shatters size record for eukaryotes. iScience, published online May 31, 2024; doi: 10.1016/j.isci.2024.109889
Genetik Haberleri
-
Hepimiz Neandertal ve Denisovalı DNA’sı Taşıyoruz
-
Transkripsiyon Nedir? DNA'dan mRNA Nasıl Üretilir?
-
Genom düzenlemesi nedir? Bitkilerde yeni nesil genom düzenlemeleri nasıl yapılır?
-
Yeni Keşfedilen Gen Fotosentetik Verimliliği ve Bitki Üretkenliğini Artırıyor
-
Chimerism ve Poliembrioni Nedir?
-
HEXA Geni Nedir? Görevleri Nelerdir?
-
Yeni nesil genom düzenlemeleri hakkında bilgi
-
Türler arası genom benzerliği ve genom yapısı
-
48 Kromozomlu Atalardan 46 Kromozomlu İnsana Evrimleşme Doğrumudur
-
Genetik Miras Nedir? Zorlu Çevresel Koşulların Yıldıramadığı Genetik Miras Nasıl Aktarılır?
-
Yeni Kaledonya Eğrelti Otu Türü Yaşayan Herhangi Bir Organizmanın En Büyük Genomuna Sahiptir
-
Araştırmacılar Büyük ve Küçük Bilbies'in Genomlarını Sıraladı
-
Güney Amerika Akciğer Balığı Şimdiye Kadar Dizilenen En Büyük Hayvan Genomuna Sahip
-
Benekli El Balığının Genomu Dizilendi
-
Bilim İnsanları Bezelyenin Kromozom Ölçekli Referans Genomunu Yayımladı