Udumbara Çiçeği Nedir ? Youtan Poluo
Udumbara çiçeği veya "Youtan Poluo" ağaçların dallarında veya mevvelerinde parazit olarak yetişiyor , üzerinde yaşadığı ağacın meyvesi içinde yetiştiği ve sap 7mm gövde 1 mm çapında olduğu için gözle fark edilmesi oldukça zordur.
Bugün Türkiye’nin önde gelen haber portallarından bir tanesinde şöyle bir başlık vardı: “Udumbara çiçeği Elazığ’da görüntülendi”. İnsan yüzlü örümcek saçmalıklarının sözde en güvenilir haber sayfalarında okuyucu bulduğu bir ülkede böylesi bir habere rastlamak şaşırtmadı beni.
Herneyse nedir bu efsanelere konu olan Udumbara çiçeği? Udumbara çiçekleri olarak adlandırılan bu doğa harikası yapılar aslında böcek yumurtalarından başka bir şey değildir. Yumurtaların sahipleri Neuroptera takımından, Chrysopidae familyasına mensupturlar.
"Budistlerin inandığı bir efsaneye göre, Youtan Poluo olarak bilinen Udumbara çiceği, 3 bin yılda bir çiçek veriyor. Udumbara’nın en eski Hint bölgesinin en eski dili Sanskritçe’deki anlamı ise “cenntten gelen hayır çiçeği” olarak biliniyor."
Udambara çiçeği, geçmiş yıllarda hatırladığım kadarı ile Türkiye’de 3 kere görüldü. İlk olarak Zonguldak iline bağlı Kozlu Beldesi’nde bir öğrenci tarafından banyo şofbeninin üzerinde bulundu. İkinci kez de Bolu’da yaşayan bir kişinin marketten aldığı elmanın üzerinde ve Elazığda görüldü.
Ülkemizin birçok yerinde bir nevi ağaç paraziti olan Udumbara Çiçeğine rastlamak mümkündür. Sıkıntı şudur ki sadece 1 mm çapında olduğu için gözle fark edilmesi oldukça zordur.
Bolununsesi.com web sitesine 2010 yılında verdiği bir demeçte Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Eker konuyu şöyle açıklıyor.
"Elma üzerinde yaptığım mikroskop incelemelerinde organizmanın klorofil taşımadığını ve spor oluşturmadığını gözlemledim diyen Eker, ''Sonuçta hiçbir bitki ve mantar yapısına uymadığını belirledim. Daha sonra bir böceğin yumurtası olabileceği ihtimali üzerine araştırmalar yaptım. Sonuç olarak, bu yapının Chrysoperla Carnea'nın yumurtaları olduğu kanaatine vardım'' dedi."
''Bu canlının yumurtalarından gelişen larvalar yaprak bitleri ve diğer bazı zararlılarla beslenirler. Bu özellikleri nedeniyle biyolojik olarak zararlılarla mücadelede kullanılırlar. Erginliğe ulaşınca ağaçlar üzerinde, oyuklarda ve binalarda uyku moduna geçerler ve gün ışığının uzunluğuna ve sıcaklığa bağlı olarak kışın yeşilden kırmızımsı kahverengiye baharda tekrar yeşil renge dönerler.
Erginlikte uzun bir iplikçik (4-5 mm) oluşturarak uçlarına yumurtalarını (1 mm) bırakırlar. Yumurtaları ayrı ayrı iplikçikler üzerine bırakmalarının nedeni, yumurtaları diğer avcı böceklerden ve erken gelişen larvaların henüz gelişmemiş olanları yemesini engellemektir. Bir dişinin ortalama 800'e yakın yumurta bırakabildiği ve erkek ve dişi bireylerin 3-6 yaşayabildikleri tespit edilmiştir. Bu familyaya ait türler dünyada ve ülkemizde yaygın olarak bulunmaktadır.''
Yine 2010 yılında "Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Yiğit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde ülkenin bazı yerlerinde "Udumbara" adı altında bir çiçeğin görüldüğü haberlerinin yayıldığını söyledi. "Avatar" çiçeği olarak lanse edilen bu canlının, iddia edildiği gibi "Udumbara" çiçeği olmadığını ifade eden Yiğit, şöyle konuştu: "Bu canlı, çiçek değil bir böcek türünün yumurtalarıdır. Chrysoperla türlerine ait larvalar, meyve ve bitkiler üzerinde küçük bir çıkıntı olarak görülürler. "
Kaynak:
https://www.bolununsesi.com/haber/135621/avatar-cicegi-degil-bunlar-bocek-yumurtalari Röportaj tarihi: 13 Ekim 2010
http://www.gazetevatan.com/-avatar-cicegi-nin-sirri-cozuldu-334852-gundem/ 15 Ekim 2010
Paleontoloji / Antropoloji / Evrim Haberleri
-
52 Milyon Yıllık Bilinen En Eski Yarasa İskeletleri Bulundu
-
Yeni Zelanda’da Devasa Bir Penguene Ait Fosil Bulundu
-
8.300 Yıl Önce Yaşamış Çocuğun Yüz Hatları Canlandırıldı.
-
Karmaşık Ekosistemler Çok Daha Önce Ortaya Çıkmış
-
Yüzlerce Minik Kancalı Dişi Olan Teruzor Türü Keşfedildi
-
Dinozorlar Yok Olduktan Sonra Memeliler Hızla Büyümüş
-
Kehribar İçinde Büyük Bir Çiçek Fosili Keşfedildi
-
100 Milyon Yıllık Dev Deniz Sürüngeni Fosili Bulundu
-
İnsan Fosillerini Tarihlemek için Maymun Dişleri Kullanmak
-
Almanya'da bulunan en eski Pterodactylus fosili
-
Sahra altı Afrika'da tespit edilen yeni pterosaur türleri
-
99 Milyon Yıllık Kehribarda Tüylü Salyangoz Bulundu
-
380 Milyon Yıllık, Bilinen En Eski Kalp Keşfedildi
-
Araştırmaya Göre Neandertaller Muhtemelen Etoburdu
-
Yeni Türlerin Evrimleşmesi Ne Kadar Sürer?