Türk Zambağı
Adına "Türk Zambağı", "İstanbul Zambağı", "Sultan Zambağı" denen ve en güzel çiçeklerimizden biri olan bu zambak, İngilizcede de benzer şekilde "Turk's Cap Lily"; yani Türk Sarığı Zambağı geçiyor.
Bilimsel adındaki "martagon" kelimesi de aynı şekilde padişahların, vezirlerin giydiği "sarık" anlamında. Bunu "türban" diye tercüme edenler varsa da buradaki anlamı başlığın etrafına sarılan bezden geliyor.
Boyu 1 ila 2 m arasında değişiyor. Bir bitkide 50'ye yakın çiçek olabiliyor (ancak bizimki mevsimin sonu olduğundan 3 çiçekliydi). Lanseolat yapraklı olup; dairesel dizilişleriyle Türkiye'deki diğer zambaklardan hemen ayrılıyor. Çok yıllık olan L. martagon, Palearktik Bölge'de iki varyete halinde dağılım gösteriyor: (a) var. martagon L., 1753 (Portekiz'den Moğolistan'a), (b) pilosiusculum Freyn, 1890 (Rusya'nın Lena Bölgesi'nden Urallar'dan Sibirya'ya kadar olan kesimi ile Kazakistan, Moğolistan ve Sincan-Uygur Ülkesi'nde kadar). Ülkemizde ise Batı Karadeniz Bölgesi'nin denizden 800 m'ye kadar olan yaprakdöken ormanlar ve gölgeli kıyılarda yetişir. Belgrad Ormanı (İstanbul) ve İğneada (Kırklareli)'dan da kayıtları vardır. Haziran-Temmuz aylarında çiçeklenir.
Bitki Türleri - Flora
-
Campanula troegerae - İspir çıngırağı
-
Tunceli -Dersim Munzur dağlarından Tulipa L.
-
Dağnanesi -Cyclotrichium origanifolium
-
Centaurea tchihatcheffii - Yanardöner
-
Dere Marulu - Lactuca bourgaei
-
Kısmetağacı - Clerodendrum bungei
-
Türk Zambağı
-
Bolboğum - Polygonatum verticillatum
-
Kirpikli ZAMBAK - Lilium ciliatum
-
Sarı Salep -
-
Geranium rotundifolium L
-
Sedum album - Çoban kavurgası (Çepni, Gemerek-Sivas)
-
Clematis orientalis - köpektutağı
-
Primula vulgaris - Çuha çiçeği
-
Kastamonu Karanfili - Dianthus kastembeluensis