Türk bilim insanları tarafından iki yeni deniz canlısı keşfedildi!
Bilim insanlarınca Marmara Denizi ve Karadeniz’de yapılan yeni çalışmalar sonucu bugüne kadar keşfedilmemiş iki yeni deniz canlısı türü dünya literatürlerine kazandırıldı. Yapılan araştırma sonuçları uluslararası bilim dergisi "Zootaxa"'da yayımlandı.
Sinop Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güley Kurt Coşkun ve öğrencisi Dr. Sevgi Kuş ile Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melih Ertan Çınar tarafından yapılan çalışmada, ülkemizin Karadeniz ve Marmara Denizi kıyılarında dağılım gösteren Nephtyidae (Annelida) familyası üyeleriyle ilgili yapılan çalışmada iki yeni tür keşfedildi.
Saptanan 6 poliket türünden Nephtys kersivalensis Marmara Denizi için ilk kez kaydedilirken, iki tanesi de bilim dünyası için ilk kez adlandırılıp tanımlandı. Türlerden birisi tip lokalitesi olan "Sinop" şehrine atfen Nephtys sinopensis, diğeri ise Türkiye'ye atfen Inermonephtys turcica olarak adlandırıldı.
Fotoğraf: Nephtys sinopensis, Kuş, Kurt & Çınar, 2021
Doç. Dr. Güley Kurt Coşkun yaptığı açıklamada, "Poliketler tatlı sularda da bulunmalarının yanı sıra büyük çoğunluğu denizel olan ve bentik bölgede yaşayan önemli bir omurgasız grubu. Bu canlılar kıyısal bölgeden denizlerin en derin noktalarına kadar tüm derinlik aralıklarında yaşayan ve yoğun populasyonlar oluşturan bir grup. Bu sebeple hem diğer omurgasız türleri için önemli bir besin kaynağı olurken, akua-kültür ve olta balıkçılığında da balık yemi olarak kullanılan canlılar. Bunun yanında birçok biyoindikatör özellik gösteren türleri bulunan grup üyeleri, denizel ortamın ekolojik kalitesinin belirlenmesinde de sıklıkla kullanılırlar. Yaptığımız çalışma öğrencim Dr. Sevgi KUŞ’un doktora tezi kapsamında yayınlanan bir makaleyi oluşturmaktadır. Bu makale ile daha önce tanımlanmamış bilim dünyası için iki yeni tür tanımladık.”dedi.
Fotoğraf: Inermonephtys turcica Kuş, Kurt & Çınar, 2021
Dr. Sevgi Kuş ise, "Bu benim doktora tezimin küçük bir parçası. Tezim Karadeniz, Marmara, Ege ve Levant denizinin bütün kıyılarından 300 istasyonu içeren oldukça kapsamlı bir çalışmayı oluşturmaktadır. Örnekleri Marmara'da TÜBİTAK 1001 projesi ile en büyük kısmını da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 'Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme' projeleri kapsamında toplanan materyallerden elde ettik. Bu vesileyle de ilgili kurumlara çok teşekkür ediyorum. Bu çalışmadan sadece Marmara ve Karadeniz'i içeren bir çalışma yaptık. Bunların içinde Marmara için yeni bir kayıt da vardı. Nephtys sinopensis ve Inermonephtys turcica ise bilim dünyası için yeni tanımlandı. "Nephtys sinopensis tip lokalitesi Karadeniz olduğu için ismini Sinop'tan alıyor. Birazda burada yaşadığım, eğitimimi burada aldığım için böyle bir isim vermek istedik. Diğer yeni tür Inermonephtys turcica ise Marmara, Ege denizi ve levant denizine dağılımı olan bir tür. Onun ismi de Türk isminden geliyor. Yeni bir tür bulmak bizim çalışmalarımızda oldukça değerli bir şey. Ekolojik çalışmalarda oldukça önemli yeri olan bentik omurgasızların henüz keşfedilmemiş birçok türü bulunmakta. Bu alanda yapılacak çalışmaların ve uzmanların artması ile ülkemiz biyoçeşitliliğinin giderek artacağını düşünüyoruz. Bunlardan biri olmak beni de çok mutlu etti.
Makale : https://www.mapress.com/zt/article/view/zootaxa.5060.2.2
Geçtiğimiz 2021 Mart ayında Sinop Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Sayın Doç. Dr. Güley KURT COŞKUN ve ekip arkadaşları, bugüne kadar keşfedilmemiş bir denizel yassı kurt türünü keşfetmiş, Sinop ilimize atfen Cryptocelis sinopae olarak adlandırımıştı, Makale deniz bilimleri alanındaki saygın dergilerden “Mediterranean Marine Science”da yayımlanmıştır. Hocamızı ve çalışma arkadaşlarını tebrik ederiz.
Hidrobiyoloji Haberleri
-
Dev Deniz Sürüngenleri, Kitlesel Yok Oluştan Sağ Çıkmış
-
Balinaların Gizemli Davranışı, Orta Çağ’da Kaydedilmiş
-
Balık Fosilinde Bilinen En Eski Omurgalı Beyni Bulundu
-
Nesli tükenmekte olan iki pembe yunus, sığ Kolombiya nehrinde kurtarıldı.
-
Son iki yıl içerisinde Alaska'daki kar yengeçleri popülasyonunun yaklaşık yüzde 90'ı yok oldu.
-
Dev kalamar ve karanlıkta parlayan köpekbalıkları bilim adamlarını şaşırttı.
-
Kaliforniya'da keşfedilen yeni taç denizanası türleri
-
Pasifik Okyanusu'nda çekilen tuhaf dokunaçları olan canlı yeni bir tür olabilir
-
Karaya Çıkan Bir Balık, Su Yaşamına Geri Dönmüş
-
Sular Çekilince İyice Meydana Çıktı
-
Tırtak Türü Bir Yunus Kıyıya Vurdu
-
Mendereste Balıklar Ölmeye Başladı
-
Gezegen 1950'den Beri Mercan Resiflerinin Yarısını Kaybetti
-
Bilim İnsanları Dünyanın İlk Mercan Resifi Haritasını Tamamladılar
-
Kambur Bir Balina Beni Yüzgecinin Altına Sıkıştırdı Ve Kaplan Köpek Balığından Kurtardı.