Türk bilim insanları tarafından 5 yeni parazit türü keşfedildi.
Türk bilim insanları tarafından Samsun'daki akarsu ve göletlerde yürütülen çalışmalarda 5 yeni parazit türü keşfedildi. Yeni Parazit Türlerinin Keşfi Üniversitemizin Dünya’daki Tanınırlığına Katkı Sağlıyor.
Samsun İl’i tatlı su kaynaklarında yakalanan ve bilimsel adı “Capoeta tinca” olan Siraz Balıklarında Veteriner Fakültesi ile Fen Edebiyat Fakültesinde görevli öğretim üyelerimiz tarafından sonuçlandırılan TÜBİTAK projesi ile Dünyada ilk kez dört yeni parazit türü keşfedilmiştir.
Veteriner Fakültesi Su Ürünleri Hastalıkları Anabilim Dalı (A.D) öğretim üyesi Doç. Dr. Gökmen Zafer Pekmezci, Dünyada ilk kez Siraz balıklarında keşfettikleri 4 yeni parazit türünün kayıtlarının Veteriner Hekimliği ve Su Ürünleri alanında çok prestijli bir araştırma dergisi olan Diseases of Aquatic Organism’de 21 Aralık 2021 tarihinde yayınladıkları bir makale (doi: doi.org/10.3354/dao03573) ile bilim dünyasıyla paylaşıldığını söyledi.
Veteriner ve Fen-Edebiyat Fakültesinde görevli öğretim üyeleri “Ondokuz Mayıs Üniversitesi bünyesinde yayınladıkları güncel ve özgün bilimsel makaleler ile üniversitemizin dünyadaki bilim camiasınca tanınırlığına katkı sağladıklarını ve üniversitemizdeki araştırmaların kalitesinin de tescillendiğini” belirttiler.
OMÜ I No’lu Gölet’inde Yeni Bir Parazit Türünün Keşfi Daha Sonra Yeni Parazit Türlerinin Keşfini Sağladı
Türkiye’ye özgü olan Siraz balığı Capoeta tinca Karadeniz Bölgesindeki tatlı sularda yaşayan sazangiller ailesinden endemik bir balık türüdür. Dünyada ilk kez bu balık türünde 2014 Veteriner Fakültesi Su Ürünleri Hastalıkları A.D.’da görevli Doç. Dr. Gökmen Zafer Pekmezci ve Doç. Dr. Banu Yardımcı ile Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji bölümünde görevli Prof. Dr. Savaş Yılmaz ve Prof. Dr. Nazmi Polat tarafından OMÜ I. no’lu göletinde Miksozoa grubuna ait yeni bir parazit türü keşfedilmişti.
Bu keşfettikleri parazit türüne Anadolu’nun adının onurlandırılması için araştırıcılar tarafından “anatolicus” tür adı verilmiştir. Araştırıcılar Myxobolus anatolicus türünü 2014 yılında “Diseases of Aquatic Organism” adlı ve akademik prestiji çok yüksek olan dergide yayınlanarak bilimsel literatüre kaydetmişlerdi.
TÜBİTAK Proje Desteği ile Öğretim Üyelerimizden Dünyada 4 Yeni Parazit Türünün Keşfi gerçekleşti
TÜBİTAK tarafından desteklenen ve yürütücülüğünü Veteriner Fakültesi Su Ürünleri Hastalıkları A.D.’da görevli Doç. Dr. Gökmen Zafer Pekmezci’nin, araştırmacılığını Veteriner Fakültesi Su Ürünleri Hastalıkları A.D.’dan Doç. Dr. Banu Yardımcı, Parazitoloji A.D.’dan Doç. Dr. Cenk Soner Bölükbaş ile Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünden Prof. Dr. Savaş Yılmaz ve Prof. Dr. Nazmi Polat’ında yer aldığı projede Siraz balıklarında yine dünyada ilk kez Miksozoa grubundan 4 yeni parazit türü keşfedilmiştir.
Öğretim Üyelerimizden Ahde Vefa Örneği
Araştırıcılar, keşfettikleri 4 yeni parazit türünden birisinin adını yaşadıkları şehir olan, insanlarını tanımaktan mutlu oldukları, Millî Mücadele’nin ilk kıvılcımlarının atıldığı ve Ülkemizin göz bebeği olan Samsun İl’inin adının onurlandırılması için “samsunensis” tür ismini verdiklerini ve bu keşfedilen canlının adının “Myxobolus samsunensis” olarak bilim dünyasına kaydedildiğini ve bundan çok mutlu olduklarını” ifade ettiler.
Yine keşfi yapılan diğer iki parazit türlerinin adı Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Gökmen Zafer Pekmezci’nin gerek Ankara Üniversitesi (A.Ü) Veteriner Fakültesindeki lisans eğitimi ve gerekse doktora eğitimi ile akademik hayata yönlendirilmesinde çok büyük emekleri olan iki bilim adamına atfedilmiştir. A.Ü. Veteriner Fakültesi Parazitoloji A.D. emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Kadri Zafer Karaer’in adının onurlandırılması için “karaeri” tür ismi, A.Ü. Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşe Çakmak’ın adının onurlandırılması için “cakmaki” tür ismi verilmiştir. Bu parazit türlerinin isimleri Myxobolus karaeri ve Myxobolus cakmaki olarak bilim dünyası ile paylaşılmıştır.
Keşfi yapılan diğer bir parazit türünün adı Prof. Dr. Nazmi Polat’ın doktora hocası olan Mersin Üniversitesi’den emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Gürkan Ekingen’in isminin onurlandırılması için “ekingeni” tür ismi verilmiş ve Myxobolus ekingeni olarak bilim dünyasına kaydedilmiştir.
Öğretim üyelerimiz Karadeniz Bölgesine özgü olan Karaburun Balığında da yeni bir parazit türü daha keşfettiklerinin müjdesini verdiler.
Öğretim üyelerimiz yine Karadeniz Bölgesine endemik olan “Chondrostoma angorense” adlı balık türünde de Miksozoa grubundan yeni bir parazit türünü daha keşfettiklerini ve bu yeni keşfettiklerini de yakın zamanda Bilim dünyası ve basın-yayın organları ile paylaşacaklarını söylediler.
Üniversitenizin Dünya’daki Tanınırlığına Katkı Sağlamaya devam edeceğiz.
Öğretim üyelerimiz Üniversitemizin bilim dünyasınca tanınırlığına katkı sunmaya ve üniversitemizin Türkiye’deki araştırma üniversiteleri arasına girmesini sağlamak için proje ve bilimsel makale üretmeye ara vermeden devam edeceklerini belirttiler.
Ayrıca Doç. Dr. Gökmen Zafer Pekmezci, Türkiye’deki Veteriner Fakülteleri arasında Su Ürünleri Hastalıkları Anabilim Dalının ilk kez üniversitemiz bünyesinde kurulduğunu ve gerek kültür yetiştiriciliği yapılan gerekse doğal ortamdaki balıkların hastalıkları konusunda yapılan araştırmalar, projeler ve bilimsel makaleler ile öncü olduklarını ifade etmiştir.
Zooloji Haberleri
-
Çin'de üç yeni mezotel örümcek türü keşfedildi
-
Bilinen En Büyük Dinozor Boynu Kaç Metreydi?
-
Sosyal Memeliler Daha Uzun Yaşıyor
-
Polen Taşıyan İlk Böcekler 280 Milyon Yıl Önce Yaşadı
-
52 Milyon Yıl Önce Kutupta Garip Primatlar Yaşıyordu
-
Madagaskar’da 1.000 Yıl Önce Dev Kaplumbağa Yaşıyordu
-
İngiliz ve İrlanda vahşi yaşamından büyük bir ısırık alan minik örümcekler
-
Ağaçta yaşayan yılanların yeni adlandırılmış türleri
-
İlk keşfinden 46 yıl sonra isimlendirilen yılan
-
Fantastik yazar JRR Tolkien'in adını taşıyan yeni bir kurbağa türü
-
Bal arılarının yaşam süreleri 50 yıl öncesine göre %50 daha kısa
-
Ekvador'da üç yeni yer altı yılanı türü keşfedildi
-
Yeni bir baykuş türü keşfedildi.
-
Ekvador'da altı yeni yağmur kurbağası türü keşfetti
-
Dünyada Kaç Karınca Yaşıyor?