Testosteron Testi nedir? Ne için yapılır?
İnsan serum ve plazmasında testosteronun in vitro kantitatif tayini için immünolojik test.
Testosteron, erkeklerde testisin interstisyel (Leydig) hücreleri tarafından salgılanan en önemli androjenik hormondur. Kimyasal adı 17-b-androstenon olan, 288 dalton molekül ağırlığına sahip bir moleküldür.
Testosteron tayini erkeklerde düşük testosteron üretiminden şüphelenildiğinde yapılır, örn. hipogonadizm, östrojen tedavisi, kromozom anomalileri (Klinefelter sendromunda olduğu gibi)
Erkeklerde ve kadınlarda anormal testosteron düzeyini saptamak için kullanılan bu test; erkeklerde erektil disfonksiyonun nedenini veya eşinizin gebe kalmaması (infertilite); kadınlarda erkeksi fiziksel özelliklerin (virilizasyon), infertilite veya polikistik over sendromunun (PCOS) nedenini teşhis etmeye yardımcı olmak amacı ile yaptırılabilir. Çocuklarda, açıkça erkek veya dişi olmayan (genital bölgeler) veya gecikmiş veya erken ergenlik gösteren cinsel organların nedenlerinin belirlenmesine yardımcı olur.
Erkeklerde ve kadınlarda farklı kullanım amaçlarıolan bu test, erkeklerde en çok, libido kaybı, erektil fonksiyon bozukluğu, jinekomasti, osteoporoz ve infertilite gibi belirti ve bulgularla seyreden hipogonadizmolasılığının, gecikmiş puberte veya erken puberte durumlarının, antiandrojen tedavinin ya da testosteron takviyesinin sonuçlarının değerlendirilmesi amacıyla kullanılır. Kadınlarda ise bu teste en sık olarak, hirsutizm, virilizasyon ve oligomenore bulgularının sebebinin aydınlatılmasına yönelik araştırmalar sırasında ihtiyaç duyulur. Bebeklerde ambigius genitalia veya virilizasyon durumlarının değerlendirilmesi sırasında serum testosteron ölçümünden yararlanılabilir. Ayrıca androjen salgılayan tumorlerin teşhisi ve tedaviye alınan cevabın izlenmesi amacıyla da kullanılabilir.
Testosteron, erkeklerde sekonder cinsiyet özelliklerinin gelişiminini kolaylaştırır ve prostat ve meni keseciklerinin fonksiyonunun sürdürülmesini sağlar. Dolaşımdaki testosteronun çoğu taşıyıcı proteinlere bağlıdır (SHBG = seks hormonu‑bağlayıcı globülin). Kadınlarda az miktarlarda testosteron yumurtalıklarda oluşur. Fizyolojik konsantrasyonlarda androjenlerin kadınlar üzerinde spesifik etkileri bulunmaz.
Kadınlarda yüksek testosteron üretimi virilizme neden olabilir (artışa bağlı olarak). Kadınlarda testosteron tayini, androjenik sendrom (AGS), polikistik yumurtalıkların (Stein‑Leventhal sendromu) tanısında ve yumurtalık tümörü, adrenal tümör, adrenal Hiperplazi veya yumurtalık yetersizliğinden şüphelenildiğinde yardımcıdır.
Testin Normal Değerleri
Testleriniz için referans aralıklar size verilen laboratuvar raporunda bulunabilir. Bu değerler genellikle test sonuçlarının sağında bulunur. Laboratuvar raporunuz yoksa, referans aralığını almak için sağlık uzmanınıza veya test (ler) i gerçekleştiren laboratuvara danışın.
Laboratuvar test sonuçları kendi başına anlamlı değildir. Referans aralıklar, sağlıklı bir insan için beklenen değerlerdir. Bazen "normal" değerler olarak da adlandırılırlar. Test sonuçlarınızı referans değerler ile karşılaştırarak, siz ve sağlık uzmanınız, test sonuçlarınızdan herhangi birinin beklenen değerler aralığının dışında olup olmadığını görebilir. Beklenen aralıklar dışındaki değerler, olası koşulları veya hastalıkları tanımlamaya yardımcı olacak ipuçlarını sağlayabilir.
Laboratuvar testleri, test ekipmanı, kimyasal reaktifler ve tekniklerdeki farklılıklardan dolayı laboratuvardan laboratuvara değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle bu sitede çok az referans aralığı verilmiştir. Sonuçlarınızın "normal sınırlar içinde" olup olmadığını değerlendirmek için testinizi gerçekleştiren laboratuvar tarafından verilen aralık değerlerini kullanmanız ve doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
Kaynaklar:
http://medshop.az/content_files/Insert.Testosterone_II.ms_05200067190.V8.tr.pdf
https://labtestsonline.org/tests/testosterone
Biyologlar.com
ANALİZLER
-
Hemoglobin elektroforezi nedir?
-
Homosistein testi nedir?
-
Hematokrit testi nedir?
-
Analiz - Tahlil Test Kısaltmaları
-
Albumin Testi Nedir ? Ne için Yapılır?
-
Kanda Sodyum Tatini Nasıl Yapılır ? Normal değerleri nelerdir ?
-
Açlık Kan Şekeri Testi (Glukoz) Normal Değeri Nedir ? AKŞ Testi Nasıl yapılır?
-
Aktive Protein C Rezistansı Testi Nedir? Aktive Protein C Rezistansı Ne İçin Yaptırılır
-
Protein S Aktivitesi Testi Nedir? Protein S Aktivitesi Ne İçin Yaptırılır.
-
Protein C Aktivitesi Testi Nedir? Protein C Aktivitesi Ne İçin Yaptırılır.
-
Antitrombin III Testi - Anti-Thrombin III Testi
-
Fibrinojen - Faktör 1 Testi Nedir? Normal Değerleri Nelerdir? Nasıl Yapılır?
-
Trombin Zamanı Testi, TT, Trombin pıhtılaşma zamanı Testi Nedir
-
aPTT Testi - Aktive Parsiyel Tromboplastin Zamanı Testi Nedir ? Nasıl Yapılır ?
-
Protrombin Zamanı Testi Nedir? Nasıl Yapılır ?