Stoma Hareketlerini Etkileyen Faktörler
1- Işık: Genel olarak stomalar ışıkta açılır, karanlıkta kapanır. Ancak stomaların ay ışığında bile açık kalabildikleri yani görülebilen ışığın çok düşük şiddetlerinde dahi açık kaldıkları ifade edilmektedir. İstisna olarak Crassulaceae Asit metabolizmasına sahip (CAM bitkileri) bitkilerde stomalar karanlıkta açık, ışıkta kapalıdır. Bu durum CAM bitkilerinde geceleyin malik asit birikmesiyle izah edilmektedir. Malik asitten ayrılan H+’ ler iyon değişimi kuralına göre stoma hücrelerine K+ girişine sebep olmaktadır ve stomalar açılmaktadır.
2- Su: Işıktan sonra stoma hareketlerini kontrol eden en önemli olay yapraklardaki su miktarıdır. Bu kontrol hidropasif ve hidroaktif olmak üzere iki şekilde olmaktadır. Hidropasif kontrol yapraklardaki su miktarı belirli bir düzeyin altına düştüğü zaman (Ψ = 15 bar gibi) meydana gelmektedir. Bu noktaya gelmeden bitki solmaya başlar ve stomalarını kapatır. Hidroaktif kontrolde ise yapraklarda su miktarının azalması neticesinde ABA (Absisik asit) sentezi başlar. Bu asit (ABA) fotosentezi inhibe ederek stomaların kapanmasına sebep olur. Su eksikliğinin ABA sentezini nasıl teşvik ettiği bilinmemektedir.
3- Stomaların yapısı da stoma hareketlerini etkiler. Yukarıda da bahsedildiği gibi bitkilerde üç tip stoma gözlenmiştir. Bunların her birinin çalışma mekanizmaları kendilerine özgüdür. Ayrıca bitkilerdeki bulunuş pozisyonları, sıklık dereceleri gibi özelliklerde çalışmalarını etkiler.
Fizyoloji
-
BESLENME FİZYOLOJİSİ
-
BİTKİ FİZYOLOJİSİNİN KONUSU VE DALLARI
-
Kalp
-
BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ VE HORMONLARI
-
Hayvan Fizyolojisi Laboratuvar Kılavuzu
-
Akciğer hacim ve kapasiteleri
-
Solunumda Hava Akışı ve Hacim
-
Kan basıncı ve nabız
-
Kan Basıncı ve tansiyon ölçülmesi ve Kan
-
Elektromiyografi
-
İskelet Kası: Genel Bilgi
-
Kalp Kapakçıkları ve Kalp Sesleri
-
Beynin çalışmadığı durumlarda dahi, kalp nasıl çalışıyor?
-
Elektrokardiyogram ve Kalp Sesleri
-
Stannius Bağları