Sivrisineklerin Coğrafi Yayılışı
Sivrisineklerde çok kısıtlı yöresel yayılış (endemizm) görülmemektedir. Genellikle Dünya'nın her anakarasında, kan emebilecekleri canlıların yaşadığı tropikal, subtropikal ve ılıman iklim kuşaklarında yaygındırlar.
Sivrisineklerin yayılışında, bölgelerinin dışına çıkmalarını önleyen büyük denizler, yüksek dağlar ve geniş çöller gibi coğrafik engeller birer sınırlayıcı faktör olmuşlardır (Alten, 1991). Bu doğal nedenlerle, belirli sivrisinek türleri belirli hayvan coğrafyası bölgelerinin belirli kesimlerinde yerleşik yayılış gösterirler. Bu bölgelerin yayılış alanları içinde ayrıca sıcaklık, nem, toprak, su ve bitki örtüsü, iklim koşullarından hava akımları gibi çevresel etkenlerle, genel anlamda mikro ve makroiklimdekl küçük değişiklikler bile sivrisineklerin bölgesel ve yöresel yayılışı üzerinde etkili olmuşlardır. Bununla birlikte, ergin dişileri kan emerek beslenen bu vektör canlıların biyolojileri gözönüne alındığında, beslenme, üreme ve gelişme ihtiyaçlarını karşılayacak uygun bir ortam bulurlarsa, yaşadığı yerlerden fazla uzaklaşmak istemedikleri anlaşılabilir.
Sivrisineklerin bazı türlerinin tropikal, subtropikal ve ılıman bölgeler içinde alt bölgelerde ya da yarı yöresel sınırlar içerisinde yayılımı vardır. Örneğin, Türkiye'yi de kapsayan Palearktik hayvan coğrafyası bölgesinde, Akdeniz alt bölgesinin sivrisinek faunası, bitki örtüsü, akarsuları, gölleri, kurak, bozkır ya da çöl olma durumlarına göre büyük değişiklikler gösterir (Şimşek, 1997). Öte yandan, her bölgede yayılış gösteren türler de vardır. Örneğin, yaban ve oldukça dayanıklı bir tür olan Aedes vexans Asya, Avrupa, Afrika, Avustralya ve Kuzey Amerika'da yayılış gösterir (Marshall, 1938). Sivrisineklerin yayılış hareketlerinin son derece güçlü olması, onların evrim süreci İçerisinde çok değişik ekolojik koşullara göre farklılaşan türlere özgü adaptasyon yetenekleriyle açıklanabilir.
Horsfall (1955), sivrisineklerin bu güçlü adaptasyon yeteneklerini anlatmak amacıyla "her ne kadar bir üreme habitatının (jit) tuzluluk derecesinde çok küçük sapmalara hassas olsalar da sivrisinekler, 4000 m'nin üzerindeki yüksekliklerde ve hatta dünya yüzeyinden 1000 m ya da daha alttaki sularda bile yaşayabilirler" cümlesini kullanmıştır. Kuzey ve Güney Yarıkürelerinin her bölgesinde yaşayabilen sivrisineklerin bazı kanatsız türleri de Antarktika (Güney Kutbu)'da bulunmuştur (Theobatd, 1901).
Parazitoloji
-
Parazitizm tipleri nelerdir ?
-
Parazitlerin vücuda giriş yolları nelerdir?
-
Parazitlerin bulaşma yolları nelerdir ?
-
Parazitliğin (parasitismus’un) çeşitleri
-
TATARCIK MÜCADELESİ
-
Tatarcıkların Biyoekolojisi Üzerine Bilgiler
-
Tatarcıkların Genel Entomolojik Özellikleri
-
Türkiye'de Bulunan Tatarcık Türleri
-
Leishmania ve sağlık açısında önemi
-
TATARCIKLAR ÜZERİNE GENEL BİLGİLER
-
Parazit Vektör Ekolojisi ve İlişkili Faktörler
-
Türkiye'de sıtmanın durumu
-
Avrupa'da sıtmanın durumu
-
Sıtmanın biyolojisi ve epidemiyolojisi
-
Sivrisineklerin Sağlık Açısından Önemi