Sivrisineklerde Kışlama ve Yazlama
Çoğu sivrisinek türlerinin dişileri, sonbaharın son günlerinde ahırlara ve evlere girerek kuytu bir köşede, aralık, çatlak ya da bodrumlarda kışlarlar. Havaların soğumasıyla sivrisineğin vücudunda yağ düzeyi yükselir. Böceklerin çoğu gibi sivrisineklerde, kötü iklim koşullarında nesillerini devam ettirebilmek için uygun koşulların başlamasına kadar özellikle üreme faaliyetleri durdurarak kışlağa girerler. Kışlama, hem vektör türlerin populasyonunun yıldan yıla devam etmesi hem de epidemiyolojik açıdan önemli bir olaydır (Mer, 1931).
Kışlamanın ergin mücadele çalışmaları açısından da büyük yararı bulunmaktadır. Kışlayan sivrisineklerin hareketleri en az düzeydedir. Sadece bazı Anopheles türleri kışlama alanlarında (ahır) zaman zaman aktif hale geçerek (yarı kışlama) kan emerler. Bu yüzden, kışlamanın başladığı aydan itibaren, sivrisineklerin kışlaktan çıkışına kadar ahır ve ev içleriyle diğer kışlak alanlarında kalıcı insektisitlerle sürdürülecek bir kışlak mücadelesinin yeni jenerasyonun azaltılması açısından büyük önemi vardır.
Çok sıcak ve kurak geçen yaz aylarında, vücutta fazla su yitimi sonucu uyuşukluk olur. Besin alamaz. Bu olaya yaz uyuşukluğu (estivasyon) denir. Yağmurun yağmasıyla yarı uyuşuk duruma geçer ve yeniden etkinlik gösterirler. Kimi türlerde dişiler uyuşuk durumda bile kan emebilirler. Ama yumurtlama olanağı bulamazlar. Bu olayda diyapoz tam değildir. Bu duruma trofogoni uygunluğu denir. Anopheles türlerinin bu şekildeki davranışına Anofel kalıcılığı da denir. Bu türlerin sıtma plasmodimunu kış aylarında da bulaştırması bakımından bu biyolojik olayın epidemiyolojik önemi vardır. Bu açıdan, kış aylarında özellikle Anopheles mücadelesinin kesilmeden yapılmasında yarar vardır.
Parazitoloji
-
Parazitizm tipleri nelerdir ?
-
Parazitlerin vücuda giriş yolları nelerdir?
-
Parazitlerin bulaşma yolları nelerdir ?
-
Parazitliğin (parasitismus’un) çeşitleri
-
TATARCIK MÜCADELESİ
-
Tatarcıkların Biyoekolojisi Üzerine Bilgiler
-
Tatarcıkların Genel Entomolojik Özellikleri
-
Türkiye'de Bulunan Tatarcık Türleri
-
Leishmania ve sağlık açısında önemi
-
TATARCIKLAR ÜZERİNE GENEL BİLGİLER
-
Parazit Vektör Ekolojisi ve İlişkili Faktörler
-
Türkiye'de sıtmanın durumu
-
Avrupa'da sıtmanın durumu
-
Sıtmanın biyolojisi ve epidemiyolojisi
-
Sivrisineklerin Sağlık Açısından Önemi