Sinir hücreleri genetik materyallerini nasıl onarır?
Sinir hücreleri kendi genetik materyallerini kopyalama yeteneğinden yoksundur. Bu nedenle nöronlarda genom hasarını onarmak kritik bir öneme sahiptir. Yeni çalışma, sinir hücrelerinin genom hasarı onarımının rastgele gerçekleşmediğini gösterdi.
Araştırmaya göre onarımda sinir hücresinin kimliği ve işlevinde de kritik roller oynayan genetik “sıcak/aktif noktalar” korunmaya çalışılıyor.
Science dergisinde yayınlanan çalışmada yaşlanma ve nörodejenerasyona da odaklanıldı. Çalışma, Alzheimer, Parkinson ve diğer yaşa bağlı hastalıklar için potansiyel tedavilerin geliştirilmesine de katkı sunabilir. Profesör Rusty Gage, “Bu araştırma ilk kez, nöronların onarımda öncelik verdiği genom parçaları olduğunu gösteriyor. Bulgular, sinir sistemini etkileyen ve yaşa bağlı olarak gelişen hastalıklara bakışımızı değiştiriyor” açıklamalarında bulundu.
Sinir hücreleri bölünmez, bu durum nöronları insan vücudunun en uzun yaşayan hücreleri yapar. Uzun bir ömre sahip olmaları nedeniyle yaşlandıkça genetik materyallerini onarmaları daha büyük bir önem kazanır. Ancak yine yaşlanma ile birlikte sinir hücrelerinin genetik onarım kapasitesi azalır ve yaşa bağlı nörodejeneratif hastalıklar ortaya çıkabilir.
Araştırmacılar ilk olarak kök hücrelerden sinir hücreleri üretti ve onları sentetik nükleositlerle besledi. Nükleositler, DNA’nın oluşumunda işlevlidir (DNA’nın yapıtaşıdır). Sentetik nükleositler DNA dizilemesiyle bulunabilir, görüntülenebilirler. Böylece nöronların hasar gören DNA’da onarım yapmak için nükleositleri nerede kullandıkları gözlemlenebilir. Çalışma, nöronların genomun belirli bölümlerini korumaya odaklandıklarını gösterdi. Çalışmaya katılan Dylan Reid, “Bu bölgeler, inanılmaz derecede keskin, iyi tanımlanmış onarım bölgeleriydi. Yaşlanma ile bağlantılı olan bu bölgelerin üretiminde işlevli olduğu proteinler, nörodejeneratif hastalıklarda rol oynamaktadır” açıklamasında bulundu. Araştırmaya göre sinir hücreleri genomunun yüzde ikisini kapsayan yaklaşık 65.000 sıcak/aktif nokta içermekteydi. Genetik analizleri, proteomik (proteinlerin yapı ve fonksiyonunun araştırılması) analizler takip etti.
Daha önceki araştırmalarda genetik materyalin hasara uğrayan bölümlerine odaklanılmıştı. Bu çalışmada ise ilk kez sinir hücresi genomunun onarım bölgeleri analiz edildi. Araştırmacılar bulgularının, gelecekte çeşitli tedavi yaklaşımları geliştirmek için önemli olduğunu vurguluyor.
Kaynak: https://bilimvegelecek.com.tr/index.php/2021/04/03/sinir-hucreleri-genetik-materyallerini-nasil-onarir/
Bilim ve Gelecek: "Sinir hücreleri genetik materyallerini nasıl onarır?"
Genetik Haberleri
-
İlk taslaktan 20 yıl sonra insan Y kromozomu tamamen dizilendi.
-
Kim Bu Kimerizm? Tek Bedende İki Kişi
-
Gen terapi, genetik materyalin yeniden düzenlenmesi
-
mRNA Aşıları: Genetik İnovasyonunun Yeni Yüzü ve Sağlıkta Devrimi
-
Genetik Dizilimi Yapılan En Eski Modern İnsanın Yüzünü Görün
-
Neandertal ve Denisovalı Genleri Farelere Aktarıldı
-
Yeni Dna Analizine Göre Vahşi Dingoların Çoğu Safkan
-
Eski İnsan Dişlerinde Kayıp Mikrobik Genler Bulundu
-
Antik DNA, Viking Çağının Genetik Tarihini Aydınlatıyor
-
25.000 Yıllık Kolyeden, Takan Kişinin DNA’sı Çıkarıldı!
-
Beethoven’ın DNA Analizi, Ölüm Nedenini Ortaya Çıkardı
-
Cinsel Dimorfizmde Boyut Farkını Keşfetmek
-
Heterocephalus glaber Çıplak köstebek farelerinin olağanüstü doğurganlığının ipuçları
-
İki milyon yıllık DNA ilk kez tanımlandı
-
Kriyo-elektron mikroskobu kullanılarak Maymun çiçeği DNA'sının yapısı ortaya çıkarıldı.