SARS-CoV-2 enfeksiyonuna karşı bağışıklık yanıtında kadınlar ve erkekler neden farklı?
Conti ve Younes, 7 Nisan 2020 tarihinde Biological Regulators & Homeostatic Agents dergisinde yayınlanan yazılarında, yapılan araştırmaların SARS-CoV-2 enfeksiyonuna ve enflamatuar hastalıklara karşı bağışıklık yanıtında erkekler ve kadınlar arasında birçok farklılık olduğunu gösterdiğinin altını çiziyor.
Kadınların, erkeklere kıyasla farklı doğal bağışıklık, steroid hormonları ve cinsiyet kromozomlarıyla ilişkili faktörlere dayalı olarak viral enfeksiyonlara daha az duyarlı oldukları belirtildi. Yazarlar, kadınlarda X kromozomu tarafından kodlanan bağışıklık düzenleyici genlerin erkeklerden daha düşük viral yük seviyelerine ve daha az inflamasyona neden olduklarını ve CD4+ T hücrelerinin daha iyi bağışıklık tepkisi verdiklerini bildirdi. Aynı zamanda, kadınlarda bağışıklık hücrelerinin aktivasyon seviyeleri erkeklerden daha yüksek oluyor ve TLR7'nin tetikleyicisi ve IFN üretimi ile ilişkili olduğu ifade ediliyor. TLR7 kadınlarda erkeklere oranla daha yüksek, ve biallelik ifadesi daha yüksek bağışıklık tepkilerine yol açarak, viral enfeksiyonlara karşı direnci arttırıyor. TLR7, virüse karşı antikor üretimini ve IL-6 ve IL-1 ailesi üyeleri dahil pro-enflamatuar sitokinlerin oluşumunu teşvik ederek tek zincirli RNA virüsünü tanıyan doğal bağışıklık hücrelerinde eksprese ediliyor.
Bunlara ek olarak, X kromozomunda FOXP3 gibi bağışıklık hücrelerinin düzenlenmesinde rol oynayan genlerin ve virüs patogenezinde rol oynayan Treg için transkripsiyon faktörünü kodlayan lokuslar olduğu biliniyor. X kromozomu, kadınlarda aşırı ifade edilebilen TLR8, CD40L ve CXCR3 gibi diğer birçok protein üzerinde etkili olarak bağışıklık sistemini etkiliyor ve böylelikle viral enfeksiyonlara ve aşılara yanıtı da etkileyebiliyor.
Mikrobiyoloji Cemiyeti
https://www.biolifesas.org/biolife/2020/04/07/coronavirus-cov-19-sars-cov-2-affects-women-less-than-men-clinical-response-to-viral-infection/
Mikrobiyoloji, Parazitoloji ve Viroloji
-
Mısır Mumyalarındaki Bakteri ve Virüsler Hastalığa Yol Açabilir mi?
-
Neandertal Kemiklerinde Bilinen En Eski İnsan Virüsleri Keşfedildi
-
Mısır Mumyaları Sıtma, Parazitik Kurtlar ve Bitlerle Dolu
-
Araştırmacılar yeşil algler ve bakterilerin birlikte iklimin korunmasına katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor.
-
Bilim İnsanları Kretase kehribarında hapsolmuş endoparazit deniz tenyasını keşfettiler.
-
Saç Bitleri, Amerika’ya İlk İnsan Göçleriyle Birlikte Yayılmış
-
E. coli'de ısı şoku tepkisinin altında yatan yeni mekanizmanın ortaya çıkarılması
-
Parazitlerle Enfekte Olmuş 200 Milyon Yıllık Dışkı Fosili Bulundu
-
"Virüsler ve Sağlığımız: Viral Hastalıkların Altında Yatan Gerçekler"
-
Sibirya’da Bulunan 46.000 Yıllık Yuvarlak Kurtlar Canlandırıldı
-
Virüsler hücreler arası iletişimi bozarak bağışıklık sistemini atlatıyor
-
Sıcağı seven deniz bakterisi, asbestin zehirleyici etkisini yok edebilir
-
Bağırsak bakterilerinin kilo almayla ilişkisi var mı?
-
Maymun çiçeği virüsü
-
C. elegans solucanlar zehirlenmekten nasıl korunuyor?